0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Korai fagyok, koronavírus és az első női magyar sommelier bajnok – Borászati Füzetek

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. A kora tavaszi fagyok a korábbiakhoz képest legalább 28 nappal jöttek előre, azaz megnőtt a kihajtáskori fagyveszély gyakorisága. Az első női magyar sommelier bajnok: Evans Victoria – többek között ezekről is olvashatunk a Borászati Füzetek 2020/2-es számában.

youtube://v/wiXARv2Ejss

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez a tendencia igaz a hazai lakosokra is. Megkérdeztünk mérvadó hazai borászatokat, milyen hatással van a kialakult krízishelyzet a gazdálkodásukra; melyek a várható rövid és hosszú távú következmények, milyen lépéseket terveznek, illetve milyen megoldásokat alkalmaznak a zökkenőmentes munkavégzés érdekében – többek között ezekről is olvashatunk a Borászati Füzetek 2020/2-es számában.

Továbbá olvashatunk az első női magyar sommelier bajnokról, Evans Victoriáról, aki neves férfi kollégát utasította maga mögé. Schmidt Győzővel, a Pannon Borrégió elnökével folytatott beszélgetésből kiderül, mitől is különleges a négy borvidéket összefogó szervezet.

A kora tavaszi fagyok a korábbiakhoz képest legalább 28 nappal jöttek előre, azaz megnőtt a kihajtáskori fagyveszély gyakorisága. Milyen módszerekkel tudjuk megvédeni növényeinket, illetve az termést?

A szőlő fénykedvelő növény, a nap sugarai biztosítják az asszimilációhoz szükséges energiát, garantálják a termés minőségét, de részben annak egészségét is.

Lapunkból megtudhatjuk, a technológiai fejlődés, a számítógépek és okoseszközök előretörése új, egyszerű, olcsó és gyors lehetőségekkel egészíti ki az eddigi „fényes vizsgálatokat”.

Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) 1972-ben döntött úgy, hogy Magyarország rendezheti az első hivatalos bor-világversenyt azért, mert hazánkat a minőségi bortermelésben még mindig „a világ első három országa közt tartják számon”. 2022-ben, fél évszázaddal később, ennek kapcsán felmerül a kérdés, kezdeményezzük az OIV-nél, hogy ismét Magyarországon legyen egy nagy nemzetközi szemle?

Forrás: Borászati Füzetek