youtube://v/wiXARv2Ejss
Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez a tendencia igaz a hazai lakosokra is. Megkérdeztünk mérvadó hazai borászatokat, milyen hatással van a kialakult krízishelyzet a gazdálkodásukra; melyek a várható rövid és hosszú távú következmények, milyen lépéseket terveznek, illetve milyen megoldásokat alkalmaznak a zökkenőmentes munkavégzés érdekében – többek között ezekről is olvashatunk a Borászati Füzetek 2020/2-es számában.
A kora tavaszi fagyok a korábbiakhoz képest legalább 28 nappal jöttek előre, azaz megnőtt a kihajtáskori fagyveszély gyakorisága. Milyen módszerekkel tudjuk megvédeni növényeinket, illetve az termést?
A szőlő fénykedvelő növény, a nap sugarai biztosítják az asszimilációhoz szükséges energiát, garantálják a termés minőségét, de részben annak egészségét is.
Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) 1972-ben döntött úgy, hogy Magyarország rendezheti az első hivatalos bor-világversenyt azért, mert hazánkat a minőségi bortermelésben még mindig „a világ első három országa közt tartják számon”. 2022-ben, fél évszázaddal később, ennek kapcsán felmerül a kérdés, kezdeményezzük az OIV-nél, hogy ismét Magyarországon legyen egy nagy nemzetközi szemle?