Back to top

Újabb trópusi gyümölcs termesztésébe kezdenek Olaszországban

Mint arról beszámoltunk, az éghajlatváltozás trópusi gyümölcsök termesztését teszi lehetővé Európa legdélebbi vidékein. A mangó után a papaya szicíliai termesztése is ígéretes, igaz, növényházban kell nevelni.

A legfrissebb adatok szerint a világon 12,5 millió tonna papaya terem, a legtöbb Indiában, aztán Nigéria, Brazília, Mexikó és Indonézia következik a fő termesztők sorában. Európa legdélebbi vidékein is folyik némi papayatermesztés, Spanyolországban és Olaszországban, ahol egyedül Szicília jön számításba, ahol növényházban nevelik. Elsősorban a gyakori széltől és a téli lehűlésektől védik a növényeket.

Fólia alatti állomány
Fólia alatti állomány
Fotó: freshplaza.it
A mediterrán klímán tartott növények beltartalmi értékeit, antioxidáns kapacitását, érzékszervi tulajdonságait a Palermoi Egyetem kutatói vizsgálták. Mindegyik elérte a kereskedelemben megkövetelt beltartalmi értékeket, a fajták közt viszont nagy különbségeket találtak.

Például a Cartagena és a Maradol fajták magasabb ásványianyag-, vilamin-, karotinoid és polifenoltartalommal rendelkeznek, mint a többi fajta, és jobban megfelelnek a kereskedelmi igényeknek, darabosabbak és jobban pulton tarthatók.

Az érzékszervi bírálatokon nagy különbséget észleltek a fajták íze, aromája, illata és lédússága közt. Ez azért lényeges, mert ha a bírálók valamilyen hibát vagy kellemetlen tulajdonságot éreznek, mindig nagyon alacsonyra pontozzák az adott mintát, és ebben az esetben nem volt ilyen kifogás. Mindezek alapján kijelenthető, hogy lehet mediterrán klímán, növényházban papayát termeszteni, aminek a minősége nem marad el a trópusi termőhelyeken elérhetőtől.

Fotó: Pixabay
A papaya gyümölcse élelemi rostban, C- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban igen gazdag, emellett sok rezet, folsavat és magnéziumot tartalmaz.

Különösen figyelemre méltó az emésztésre gyakorolt kedvező hatása, amit a benne található fehérjebontó papain enzim fejt ki. Ez az enzim a véráramlást is segíti.

Eredeti termőhelyein a 7-10 méter magas fa minden részét hasznosítják, különösen értékes a magas fehérjetartalmú levele. Az éretlen gyümölcsben, a levelekben és a törzsben is megtalálható tejnedvet bőrbetegségek, sebek kezelésére használták, a törzset burkoló rostokból kötelet fontak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holnap tartják az idei Furmint Nagykóstolót

Csaknem nyolcvan kiállító több mint százötven féle, furmintból készült borát kóstolhatja a közönség az idei Furmint Nagykóstolón, amelyet a járványhelyzet miatt nem februárban, hanem csütörtökön tartanak meg Budapesten, a Hagyományok Házában.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Három szénhidrát, amit senkinek sem szabadna mérték nélkül fogyasztani

A gyulladás számtalan súlyos egészségügyi problémát okozhat, különösen, ha krónikussá válik. Nem csak fájdalmat okoz, hanem hatással lehet az általános egészségre, szív- és cukorbetegséghez, valamint rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezenkívül káros hatással lehet a fogyási céljainkra is, ugyanis a gyulladás az anyagcsere lelassulását okozhatja, mondja Lisa Richards, táplálkozási szakértő.

Tovább nő a grill termékek piaca

A grillkolbászok piaca átlépte a 4,5 milliárd forintos forgalmat a tavaly márciustól ez év februárjáig tartó időszakban, ami 7 százalékos értékbeli növekedés az egy évvel korábbihoz képest - írta a Világgazdaság kedden a Nielsen adatai alapján.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Már Új-Zélandon is fakulnak a tengeri szivacsok

Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.

Éjszakai pincetúrát szerveznek 47 pincészet boraival

Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg az idei évtől a Somlói Éjszakai Pincetúrát, amely 30 helyszínen 47 pincészet boraival várja a vendégeket június közepén.

Holdkőzetben sikerült növényt termeszteni

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apolló-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.