0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Újabb trópusi gyümölcs termesztésébe kezdenek Olaszországban

Mint arról beszámoltunk, az éghajlatváltozás trópusi gyümölcsök termesztését teszi lehetővé Európa legdélebbi vidékein. A mangó után a papaya szicíliai termesztése is ígéretes, igaz, növényházban kell nevelni.

A legfrissebb adatok szerint a világon 12,5 millió tonna papaya terem, a legtöbb Indiában, aztán Nigéria, Brazília, Mexikó és Indonézia következik a fő termesztők sorában. Európa legdélebbi vidékein is folyik némi papayatermesztés, Spanyolországban és Olaszországban, ahol egyedül Szicília jön számításba, ahol növényházban nevelik. Elsősorban a gyakori széltől és a téli lehűlésektől védik a növényeket.

A mediterrán klímán tartott növények beltartalmi értékeit, antioxidáns kapacitását, érzékszervi tulajdonságait a Palermoi Egyetem kutatói vizsgálták. Mindegyik elérte a kereskedelemben megkövetelt beltartalmi értékeket, a fajták közt viszont nagy különbségeket találtak.

Például a Cartagena és a Maradol fajták magasabb ásványianyag-, vilamin-, karotinoid és polifenoltartalommal rendelkeznek, mint a többi fajta, és jobban megfelelnek a kereskedelmi igényeknek, darabosabbak és jobban pulton tarthatók.

Az érzékszervi bírálatokon nagy különbséget észleltek a fajták íze, aromája, illata és lédússága közt. Ez azért lényeges, mert ha a bírálók valamilyen hibát vagy kellemetlen tulajdonságot éreznek, mindig nagyon alacsonyra pontozzák az adott mintát, és ebben az esetben nem volt ilyen kifogás. Mindezek alapján kijelenthető, hogy lehet mediterrán klímán, növényházban papayát termeszteni, aminek a minősége nem marad el a trópusi termőhelyeken elérhetőtől.

A papaya gyümölcse élelemi rostban, C- és A-vitaminban, valamint antioxidánsokban igen gazdag, emellett sok rezet, folsavat és magnéziumot tartalmaz.

Különösen figyelemre méltó az emésztésre gyakorolt kedvező hatása, amit a benne található fehérjebontó papain enzim fejt ki. Ez az enzim a véráramlást is segíti.

Eredeti termőhelyein a 7-10 méter magas fa minden részét hasznosítják, különösen értékes a magas fehérjetartalmú levele. Az éretlen gyümölcsben, a levelekben és a törzsben is megtalálható tejnedvet bőrbetegségek, sebek kezelésére használták, a törzset burkoló rostokból kötelet fontak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it