0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Tavaly 4 százalékkal csökkent a román bortermelés

Tavaly 4 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a romániai bortermelés, ami a világszintű átlagcsökkenés alatti értéknek számít - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

Az újság a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) tavalyi évre vonatkozó statisztikáját idézte.

Románia a világ 12. legnagyobb bortermelőjének számít Portugália után, ezt a pozícióját évek óta őrzi.

2018-hoz mérten – amikor Románia 5,1 millió hektoliter bort állított elő – az ország tavaly jobban lemaradt Portugáliától, miután a dél-európai ország azon kevés államok közé tartozik, ahol 2019-ben nőtt a bortermelés. A lap emlékeztet, hogy akárcsak szerte a világban, Romániában is nehéz éve volt a tavaly a bortermelők többségének, hiszen az időjárás nem kedvezett a szőlészetnek.

Az ország különböző régióit nem egyformán befolyásolta a kedvezőtlen időjárás, így a dél-romániai Dealu Mare szőlőtermő régióban például a termelés 30-70 százaléka esett ki, míg az ország nyugati részében a borászatok szinte az előző évivel azonos termelésről számoltak be. Ezzel magyarázható, hogy a román termelés csak 4 százalékkal csökkent éves összevetésben, míg a világ élvonalához tartozó olaszországi, franciaországi és spanyolországi borászati ágazatban kétszámjegyű volt a visszaesés. Romániában körülbelül 250 borpincészet működik – írta a Ziarul Financiar.

Forrás: MTI