0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ezer ember fertőződött meg a vágóhídon

Egy vágóhíd koronavírussal fertőzött alkalmazottait az elbocsátás terhe mellett kényszerítették munkára Spanyolországban, ennek következtében több mint ezren fertőződtek meg.

A vágóhidakat működtető Pini Groupnak felelnie kell a bíróság előtt, mivel az alkalmazottai életét kockáztatta azzal, hogy a koronavírussal fertőzött embereket munkára kényszerítette, ismertette az El Publico spanyol napilap.

Spanyolország északkeleti részén fekvő Binéfar település vágóhídján történt fertőzés az ország egyik legsúlyosabb esete az elmúlt hetekben.

A munkásokat képviselő CNT szakszervezet pert indított az olasz tulajdonos Piero Pini és a cég, a Pini Group vezetése ellen. A szervezet ügyvédje szerint, miután az egész országot márciusban karanténba helyezték, hogy megállítsák a Covid-19 járványt, kiderült, hogy

a településen az első koronavírus-fertőzés a vágóhídi dolgozók körében történt, viszont a vállalat vezetése nem hozott megfelelő védőintézkedéseket, és ez a betegség terjedéséhez vezetett.

A koronavírusos tüneteket mutató alkalmazottakat az elbocsátást kilátásba helyezve arra kényszerítették, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön.

A társaság januárban szerződést írt alá jelentős mennyiségű hús kínai exportjára. „Csak a termelés volt a fontos az üzem vezetés számára, a munkanap nagyon hosszú volt, a túlórát nem fizették rendesen ki, és folyamatosan a fenyegetettség és a félelem légkörében éltünk” – mondta egy Kolumbiából érkezett vendégmunkás.

A vágóhídon nem tartottak fenn megfelelő távolságot az alkalmazottak között, az étkezde, az öltöző és a dohányzóhely zsúfolt volt, az embereknek nem voltak megfelelő védőruhája, a dolgozókat és a buszokat nem fertőtlenítették.

A fertőzés több mint ezer embert érinthet, mivel a vírus elterjedt a közeli településeken is, ahol a vágóhíd munkásai laknak.

A cégcsoport vezetője, Piero Pini nem ismeretlen Magyarországon, jelenleg az ő tulajdonában van az évi másfél millió sertést feldolgozó kiskunfélegyházi vágóhíd. Korábban nálunk és Lengyelországban is indult ellene büntető eljárás.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu