Back to top

Borul a versenynaptár az elmaradó olimpia miatt

A koronavírus szinte egyik napról a másikra borította fel az életünket, természetesen nem kerülte el a lovasvilágot sem. Az FEI elnöke, Ingmar de Vos nyilatkozott a vírushelyzettel kapcsolatban, amint kiderült, hogy mi lesz a 2020-as tokiói olimpiával.
Az elnök üdvözölte azt a történelmi döntést, hogy a vírus miatt egy évvel elhalasztják a tokiói olimpiát, így 2021-ben ugyanazon a néven

– Tokiói Nyári Olimpiai Játékok 2020 – rendezik meg július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpiát pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig. Ez az új dátum bizony hatással lesz a hazánkban tervezett jövő évi Európa-bajnokságra is.

Ingmar de Vos elmondta, hogy bár mindenkit letaglózott az olimpia halasztásának a híre, a döntés teljesen jogos ebben az egész világot érintő borzasztó járványban, és örömmel fogadta az új dátumról való gyors döntést, amelyet a világ minden nemzetközi szövetségének teljes körű bevonásával hoztak meg, úgy, hogy minden szövetségnek lehetősége volt véleményt nyilvánítani. Az új dátumok ismeretében, ahogy a járvány okozta krízis véget ér, a játékok sportolói magabiztosan térhetnek vissza az edzéshez pontosan tudva, hogy mikorra kell nekik és lovaiknak is csúcsformában lenniük. Tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nagyon bonyolult döntést kellett hoznia, több tényezővel, melyeket figyelembe kellett vennie a döntés során, mondta Ingmar de Vos.

Az atléták – emberek és lovak – egészségének kell lennie az elsődlegesnek az olimpián, rendelkezésre áll minden protokoll, hogy megvédjék és segítsék őket teljesítményük optimalizálásában az akkorra várható, az éghajlat okozta kihívásokkal teli Tokióban.

Az olimpia új dátuma természetesen minden sportban hatással lesz a nemzetközi naptárra, ez alól az FEI sem kivétel. Összesen négy nagy európai bajnokságot érint, de már keresik a lehetőségeket, amelyekkel minimalizálni lehet a döntés hatását. A Covid-19 hatását értékelő szakágspecifikus munkacsoportok hatásköreit kibővítették a 2021-es szezonra és most, hogy kiderült az olimpiai játékok új időpontja, meg kell vizsgálni a lehetséges alternatívákat számos jelentős FEI-eseményre, különösen a Budapesten rendezendő díjugrató, díjlovagló és paradíjlovagló Európa-bajnokságra és a Franciaországban tartandó lovastusa Európa-bajnokságra, melyet Haras du Pinben rendeznének.

Az öt szakág részvételével tervezett Lovassportok Európa-bajnoksága Budapesten – mely fogathajtást és lovastornát is magában foglal – jelen állás szerint megrendezésre kerül 2021. augusztus 23–30. között, de sok a kérdőjel körülötte, hiszen az „Egy a természettel” vadászati világkiállítás társrendezvénye.

A két rendezvény szoros összehangolást igényel a szervezőktől, mert területigényük több esetben is azonos létesítményeket érint. Ezzel sajnos az öt szakág összevont Európa-bajnoksága komoly veszélybe került. A rendezők most annak a lehetőségét vizsgálják, hogy esetleg további helyszínek bevonásával a nem olimpiai szakágak versenyeit az eredeti időpontban rendezhessék meg.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legmagyarabb arab lófajta

A shagya-arab őshonos magyar lófajta, amely 2004-től nemzeti kincsünk. A tetszetős küllemű ló, hátaslóként vagy fogatlóként is használható, nagyszerű szabadidő és sportló. Táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra is alkalmas. Könnyed mozgásúak, hamar tanulnak, nyugodt természetűek, kezesek. A hagyományőrző lovasíjászok és a western lovasok előszeretettel választják ezt a fajtát.

Létezik a legendák aranyszőrű lova

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy honfoglalók pont ezzel a lófajtával érkeztek a Kárpát-medencébe, de hátasaik erősen hasonlíthattak az akhal tekére. Ezt bizonyítják a honfoglalás-kori sírokban talált lovak genetikai anyagai is.

This is me - Schmidt Anita a felnőtt magyar bajnok

A koronavírus-járvány második hulláma miatt elmaradt a szeptemberre tervezett díjlovagló országos bajnokság, azaz a Magyar Országos és Fiatal Lovak Bajnoksága, végül azonban október 9–11-én megrendezték az eredeti helyszínen, a Nemzeti Lovardában. A bajnoki címek alakulása a verseny végéig nyitott volt, sok kategóriában nagyon szoros eredmények születtek.

Jó pedigré, jó teljesítmény

Mezőhegyesen a nóniusz fajta génmegőrzési feladatai mellett sportlótenyésztés folyik. A nóniuszokat tiszta vérben fogatsportra tenyésztik, a magyar sportlovak esetében a cél a díjugrató pálya. A nóniusz tenyészszemlék élmezőnyében mindig vannak mezőhegyesi lovak, de a sportlótenyésztés is egyre jobb eredményeket mutat.

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.

Ünnepeltek a pásztorok a Hortobágyon

Éppúgy, mint évszázadokkal ezelőtt Mihály és Dömötör nap időszakában, behajtották a pásztorok a jószágot a pusztáról a téli szálláshelyük felé. Igaz, csak szimbolikusan a Behajtási Ünnep és hagyományápolás apropóján, hiszen még talál ennaivalót a ló, a marha és a juh is a határban.

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.