Back to top

Borul a versenynaptár az elmaradó olimpia miatt

A koronavírus szinte egyik napról a másikra borította fel az életünket, természetesen nem kerülte el a lovasvilágot sem. Az FEI elnöke, Ingmar de Vos nyilatkozott a vírushelyzettel kapcsolatban, amint kiderült, hogy mi lesz a 2020-as tokiói olimpiával.
Az elnök üdvözölte azt a történelmi döntést, hogy a vírus miatt egy évvel elhalasztják a tokiói olimpiát, így 2021-ben ugyanazon a néven

– Tokiói Nyári Olimpiai Játékok 2020 – rendezik meg július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpiát pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig. Ez az új dátum bizony hatással lesz a hazánkban tervezett jövő évi Európa-bajnokságra is.

Ingmar de Vos elmondta, hogy bár mindenkit letaglózott az olimpia halasztásának a híre, a döntés teljesen jogos ebben az egész világot érintő borzasztó járványban, és örömmel fogadta az új dátumról való gyors döntést, amelyet a világ minden nemzetközi szövetségének teljes körű bevonásával hoztak meg, úgy, hogy minden szövetségnek lehetősége volt véleményt nyilvánítani. Az új dátumok ismeretében, ahogy a járvány okozta krízis véget ér, a játékok sportolói magabiztosan térhetnek vissza az edzéshez pontosan tudva, hogy mikorra kell nekik és lovaiknak is csúcsformában lenniük. Tudatában vagyunk annak a ténynek, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nagyon bonyolult döntést kellett hoznia, több tényezővel, melyeket figyelembe kellett vennie a döntés során, mondta Ingmar de Vos.

Az atléták – emberek és lovak – egészségének kell lennie az elsődlegesnek az olimpián, rendelkezésre áll minden protokoll, hogy megvédjék és segítsék őket teljesítményük optimalizálásában az akkorra várható, az éghajlat okozta kihívásokkal teli Tokióban.

Az olimpia új dátuma természetesen minden sportban hatással lesz a nemzetközi naptárra, ez alól az FEI sem kivétel. Összesen négy nagy európai bajnokságot érint, de már keresik a lehetőségeket, amelyekkel minimalizálni lehet a döntés hatását. A Covid-19 hatását értékelő szakágspecifikus munkacsoportok hatásköreit kibővítették a 2021-es szezonra és most, hogy kiderült az olimpiai játékok új időpontja, meg kell vizsgálni a lehetséges alternatívákat számos jelentős FEI-eseményre, különösen a Budapesten rendezendő díjugrató, díjlovagló és paradíjlovagló Európa-bajnokságra és a Franciaországban tartandó lovastusa Európa-bajnokságra, melyet Haras du Pinben rendeznének.

Az öt szakág részvételével tervezett Lovassportok Európa-bajnoksága Budapesten – mely fogathajtást és lovastornát is magában foglal – jelen állás szerint megrendezésre kerül 2021. augusztus 23–30. között, de sok a kérdőjel körülötte, hiszen az „Egy a természettel” vadászati világkiállítás társrendezvénye.

A két rendezvény szoros összehangolást igényel a szervezőktől, mert területigényük több esetben is azonos létesítményeket érint. Ezzel sajnos az öt szakág összevont Európa-bajnoksága komoly veszélybe került. A rendezők most annak a lehetőségét vizsgálják, hogy esetleg további helyszínek bevonásával a nem olimpiai szakágak versenyeit az eredeti időpontban rendezhessék meg.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

Lázár Zoltán újra a bakon

Időutazásra invitálom önöket, 2017-et írunk. A Lázár család immár sokadszorra, ebben az évben is nagy kihívások előtt állt: Göteborgban négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot, Lipicán kettesfogathajtó-világbajnokságot rendeztek, mindkét világversenyen meghatározó szerepet szánt nekik a fogathajtó szakág és Tóth Tamás szövetségi kapitány is.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Mindenki magában teszi a dolgát - karanténkörkép az állami ménesekben

Versenyek, tenyészszemlék, vendéglovagoltatás és egyéb turisztikai programok. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a koronavírus-járványnak „köszönhetően” ma hiába keresnénk Bábolnán, Mezőhegyesen, illetve Szilvásváradon.

Egy iskolaló vagyok

A koronavírus-járvány a lovasok mellett a lovardák életét is felforgatta. A megváltozott körülmények különleges, új utakat nyitnak meg. Ilyen új kezdeményezés a Facebookon létrehozott, és időközben nagy kedveltségre szert tett „Egy iskolaló vagyok” csoport.

Fogat hírek - Bizakodó évadnyitó után sűrű felhők tornyosulnak

Visszatérő helyszínen, az Izsák és Fülöpszállás között félúton lévő Biczó csárda tanácskozótermében tartotta évértékelő és évadnyitó közgyűlését a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága Mondok József elnök vezetésével, a küldöttek részvételével.

Új elnök az MLOSZ élén - A jó szintet mindig magasan húzom meg

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége február 27-ei közgyűlésén a szakmai szervezet elnökévé választotta. Március 15. alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Úgy véli, az elismerések az eddig végzett munkát jutalmazzák. De mit jelentenek a hétköznapokra? Erről kérdeztük Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját.

Fontos tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.

„Jól lovazni bárhol lehet” - interjú Sárvári Evelinnel

Manapság a lótartás „háztáji” formái ismét egyre elterjedtebbek. Ki költséghatékonysági, ki életcél-megvalósítási szempontoktól hajtva viszi haza a lovát, másoknak adott a tanyasi lét, vagy egyszerűen csak nem érezték megfelelőnek a bértartási lehetőségeket…