0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyelőre hiába várjuk a májusi esőt

Jövő hétfőig egyre melegebb, jellemzően száraz időben lesz részünk, a napsütést többnyire fátyolfelhők zavarják majd. Gyenge esők, záporok csak kevés helyen fordulhatnak elő szombat estétől vasárnap délig.

A szél péntektől átmenetileg mérséklődik, majd vasárnap többfelé megélénkül, hétfőn már meg is erősödik. A talajok minden rétegének további száradására kell számítani. A maximumhőmérséklet a pénteki 20-25 fokos értékekről vasárnapra már 25-30 fokra emelkednek.

Hétfőn este egy igen erős hidegfront éri el északnyugat felől a Kárpát-medencét, kedd délutánig erős, többfelé viharos széllel.

A hőmérsékletben nagy különbségek alakulnak ki az ország északnyugati és délkeleti részei között, majd a front mögött keddre mindenütt 20 fok alá esik vissza a hőmérséklet. Számottevő csapadék azonban ezzel a fronttal sem érkezik, csak szórványosan várhatók záporok, heves zivatarok. Így az előttünk álló egy hétben az ország nagy részén sajnos egyáltalán nem valószínű csapadék, ami a már két hónapja tartó aszály fokozódásához vezet.

A talajok felszín közeli, felső 20 cm-es rétegének vízellátottsága sokat javult a múlt hét eleje óta, de a legtöbb helyen még mindig száraz a talaj, a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40 százalékát tartalmazza.

Csak a már említett délnyugati valamint északkeleti tájakon jobb a helyzet. A felső 50 cm nedvességtartalma pedig a Kisalföldön illetve Budapest tágabb környezetében a kritikus 40 százalékot sem éri el. Ebben a rétegben csak kevés helyen hoztak javulást az elmúlt időszak esői, záporai, jellemzően 20 cm alá már nem jutott a nedvességből. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága még jónak mondható, bár folyamatos nedvesség vesztés figyelhető meg itt is.

A növények optimális fejlődéséhez a jelenlegi a kritikus időszakban ez a talajnedvesség kevés.

A tavasz első két hónapja kifejezetten kedvezőtlen időjárást hozott az őszi vetések számára is. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz, tél és kora tavasz hatására. Március végén, április elején a növekedés üteme megtorpant, a komoly tavaszi fagyok negatívan befolyásolták a növényeket, jelenleg viszont a csapadékhiány a korlátozó tényező.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu