Back to top

Elvetettük a kukorica fajtabemutató parcelláit

Április 28-án, a kellemesen meleg, napsütéses, enyhén szeles napon sikeresen elvetettük a Bábolnai Gazdanapokra szánt kukorica fajtabemutató 33 parcelláját, valamint az egyes nemesítőházak hibridjeit elválasztó 7 és 2 szegélyparcellát, tehát összesen 42 parcellát.

A vetést sürgette, hogy a meteorológiai előrejelzés másnapra esőt jelzett, így a kiállítás rendezője, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok szakemberei úgy látták jónak, ha még aznap, biztonságosan, az optimális időtartományban elvetik a bemutató sort.

A házigazda Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a kiállítást szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. az idén is megszervezi a Bábolnai Gazdanapokat szeptember 10-12. között.

Mivel ebben az évben a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradtak a kiállítások, szakmai összejövetelek, bízunk benne, hogy a Bábolnai Gazdanapok lesz idén az őszi szezon legnagyobb agrártalálkozója. Úgy gondoljuk, hogy tovább emelné a rendezvény rangját és szakmai értékét, ha a bevált egykori gyakorlatot felidézve a fajtaválaszték, illetve az elérhető vetőmagok megismerésének lehetőségével is kiegészítjük.

A gépegység Case IH+ Matter Mac

A fajtabemutató a kiállítás egyik kiemelt szakmai programja lesz, és a fajtabemutatóra jelentkező, és arra vetőmagot küldő nemesítő cégek természetesen maguk is szervezhetnek oda bemutatót a partnereiknek.

A kiállítás szervezői már a múlt év decemberében meghirdették a vetőmag-nemesítőknek és -forgalmazóknak a bemutatón való részvétel lehetőségét.

A szervezésbe besegített az IKR Agrár Kft. fejlesztési csapata,

amely kísérletei révén egyébként is szoros kapcsolatban áll az országban tevékenykedő szinte valamennyi nemesítő vállalattal. Azt kértük, hogy a nemesítők 3-4 legújabb és legígéretesebb hibridjükkel jelentkezzenek a bemutatóra, hogy a kísérleti terület homogén lehessen, és a látogatók érdeklődése is fenntartható legyen. Örömmel konstatáltuk, hogy nyolc intézmény jelentkezett – a legjelentősebbek is! – amelyek összesen 33 újdonságot, vagy legfeljebb 1-2 éve forgalomba hozott hibridet mutatnak majd be.

A fajtaismeret szerepe az utóbbi években – a globális klímaváltozásokkal összefüggésben – érezhetően felértékelődött.

A gazdák saját bőrükön érzékelik, hogy a tudatos és körültekintő fajtaválasztás – aminek része a megfelelő tenyészidő, a termőképesség és a termésbiztonság, azon belül kiemelten a szárazságtűrés, de figyelembe veszi az éréskori vízleadási dinamikát, és a csövek egészségi állapotát is – meghatározó a hibrid profittermelő-képessége szempontjából. A nemesítőházak eddig nem látott nagyságú szellemi és anyagi tőkét fektetnek be a lehető legtökéletesebb hibridek előállításáért, aminek az évről évre megújuló és egyre jobb fajtakínálat az eredménye.

A bőséges fajtakínálat azonban csak akkor kamatoztatható, ha ismerjük termesztési céljainkat, és ahhoz ki tudjuk választani a lehető legjobb fajtákat.

Ehhez a komoly szakmai feladathoz szeretne segítséget nyújtani a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatója.

Porfelhő takarja a vetőgépet
A fajtabemutató vetését gondos, körültekintő előkészítés előzte meg. Még februárban egyeztettük a fajtabemutató vetőmagjainak beküldési határidejét, a vetési sorrendet pedig sorsolással határoztuk meg. A Ménesbirtok vezetői kötelezettséget vállaltak a terület szakszerű előkészítésére.

A vetésre gyakorlott és jól ismert vállalkozót kértek fel, aki egy új, 6 soros MaterMacc típusú vetőgéppel dolgozott, amit 7 centiméteres vetésmélységre és 74 900 mag/ha kivetésére állított be.

A vetés előtt hektáronként 250 kilogramm Corn Starter műtrágyát szórtak ki a területre. A kezdeti beállítások és kipróbálások után a vetést dél körül tudtuk megkezdeni, azután pedig este 8-ig megállás nélkül folyamatosan dolgoztunk, amit egyedüliként a fel-feltámadó, változó irányú szél és a nyomában képződő hatalmas porfelhők nehezítettek, de végül sikerült még aznap befejezni a vetést.

Tehát megtettük az első jelentős lépést a Bábolnai Gazdanapok sikeréért.

Természetesen a továbbiakban is gondunk lesz a fajtabemutató szakszerű ápolására és védelmére. A jelenlegi koronavírus okozta járványhelyzet miatt, a kora nyári, nyári szakmai bemutatók nagy valószínűséggel elmaradnak, de a szeptember 10-12-ei rendezvény megtartására már reális esély van, és a kukoricák is “be tudnak mutatkozni”.

Érdemes hát készülni rá a szervezőknek, és még inkább a látogatóknak, akik az idén most már komplett, a biológiai alapokkal is kibővített szakmai betekintést kaphatnak a magyar agrárium fejlődésébe a Bábolnai Gazdanapokon.
A teljes cikk a Magyar Mezőgazdaság hetilap 20-as számában olvasható.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Álljt parancsoltak a mezőgépeken pózoló lájkvadászoknak

Az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az egyik népszerű közösségi platformon az olyan videók, melyekben ír fiatalok mutatnak be veszélyes "műsorszámokat" mezőgazdasági gépeken. Az ország gazdaszövetsége közleményben adott hangot felháborodásának.

Csak egy átlagos évet szeretnének

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint, ha a jelenleg használt és fenntarthatóan öntözhető területeken valóban öntöznének, akkor újabb területek művelésbe vonása nélkül is 800 millióval több embert lehetne élelmiszerrel ellátni, mint a világ jelenlegi népessége. Hogy a tanulmánynak mennyire igaza van, arra a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is bizonyítékul szolgálhat.

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Továbbra is biztonságos és folyamatos a termelés a törökszentmiklósi CLAAS gyárban

Az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. bejelentette, hogy továbbra is folyamatos a termelés a törökszentmiklósi gyárban. A cég a járványhelyzet miatt áprilisban 3 hétre leállt, de a szakszerű és gyors intézkedések révén április 20-án a termelés ismét újraindulhatott, biztosítva ezzel a régióban a munkahelyek megőrzését.

Enyhítések mellett döntött a KITE Zrt.

A KITE Zrt. vezetősége Magyarország Kormányának hatályos intézkedéseit, az országos járványügyi helyzetet, az elmúlt hetek országos sajtóban kommunikált járványügyi tendenciáját és a csökkenő esetszámokat figyelembe véve a KITE Zrt. veszélyhelyzetben történő működésére vonatkozóan az enyhítések mellett döntött. Ezen döntések leginkább a vásárló partnereikkel való közvetlen kapcsolattartást érintik.

Gyommagzúzó kombájnokra

A gabonabetakarító arató-cséplő gépek rostamaradékával, a pelyvával és a szalmával együtt a gépekből kikerülő gyommagvak és a lehullott gabonaszemek árvakelést eredményeznek a tarlón, ami csökkenti a talaj vízkészletét, és megnehezítik a tarlóművelést.

Aszályos határszemle Mezőfalván

Az elmúlt egy hónapban mindössze 4-44 milliméter eső esett az országban, ez 50-80 milli­méterrel kevesebb az ilyenkor megszokottnál. Fejér megye délkeleti részén, a Mezőfalvai Zrt. területein március elején esett 30 mm, azóta viszont csak 2-3 milliméter.

A gazdák készülnek a Farmer Expóra

A szervezők idén növekvő kiállítói létszám mellett a tavalyihoz hasonló látogatottságra számítanak Debrecenben, a 2020. augusztus 18-21. közötti Farmer Expo-n