Back to top

Gyilkos darazsak – egy újabb sorscsapás

Pandémia, ASP, madárinfluenza, Afrikában sáskajárás. Úgy tűnik ez kevés, az Egyesült Államokban gyilkos darazsak jelentek Washington államban. Ezek a szokatlanul hatalmas darazsak akár öt centiméteresre is megnőhetnek, szúrásuk, csípésük kegyetlenebb bármelyik más darázsénál. Ők a világ legnagyobb darazsai: az óriásdarázs.

A kutatók szerint az óriásdarazsak terjedése kifejezetten intenzív, a legnagyobb aggodalom pedig abból származik, hogy megtizedelhetik az amúgy is csökkenő tendenciát mutató amerikai méhpopulációt.

Az Ázsiából származó óriásdarazsak ugyanis arról ismertek, hogy jelentős méhkolóniákat képesek elpusztítani, ez az ismérvük valóban aggodalomra adhat okot az amerikai méhállomány vonatkozásában.

Fotó: wikipédia
Az egyelőre rejtély, hogyan jutottak az óriásdarazsak az USA-ba, vélhetően kereskedelmi szállítmányok által. További aggodalomra adhat okot az is, hogy Japánban például évente 30-50 ember hal bele óriásdarázs-csípésbe, de Kína egyik tartományában is egy év alatt 42 ember esett áldozatául az óriásdarázsnak.

Az entomológusok felhívják a figyelmet, hogyha az Amerikába létrejött – jelenleg – kisebb, de terjedni látszó populációt sürgősen nem irtják ki, akkor évekkel később nem is lesz erre esély.

Egyelőre még csak kétszer találtak dolgozó darazsakat a washingtoni Blaine mellett, amiből arra következtetnek, hogy valahol a közelben lehet a fészkük. A szakemberek a tavasszal kirepülő királynőket keresik elsősorban, nehogy újabb kolóniákat alapítsanak.

A terv az, amennyiben sikerül élve elfogni a darazsakat, hogy rádiós nyomkövetőket helyeznek rájuk, majd visszaengedik őket a természetbe, hogy elvezessék a szakembereket, az amúgy földbe ásott üregekben kialakított kaptárokhoz.

Másik alternatívának az is felmerült, hogy hőszenzorokkal próbálnak az erdő talajába a fészek nyomára bukkanni.

Ne adj Isten, ez a rovar a későbbiekben Európában is felüti a fejét, az már lassan több lenne, mint bibliai sorscsapás… Reméljük erre nem kerül sor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Tulkok a Hortobágyon - Marhák vadon (2. Rész)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az utóbbi évtizedekben világ­viszonylatban is kiemelkedő eredményeket ért el az úgynevezett rekonstruált őstulok tenyésztésében. A kutatási eredményeket a park munkatársai örömmel osztották meg velünk, bízva abban, hogy olvasóink is szeretnék jobban megismerni ennek a fajtának érdekes történetét.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

Ritka videón egy újszülött gímszarvas borjú első lépései

Ritkán látható, különleges videó örökítette meg egy nemrég született gímszarvas borjú első lépéseit és lábra állását a Budakeszi Vadasparkban. A felvételen az anya és a kis borjú első közös, meghitt pillanatai is láthatók.

Gyógyulás a méhkaptárak tetején

Ősidők óta tudott, hogy a méhek által készített és gyűjtött termékeknek gyógyhatása van. Mindenki előtt ismert, hogy például megfázásos időszakban érdemes sok mézet enni. Egy irányzat szerint, az is gyógyít, ha belélegezzük a méhkaptárak levegőjét. De hogyan tegyük?

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Rétisas fiókák keltek ki a pilismaróti hegyekben

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös madárvédelmi akcióprogramja. Ennek részeként május elején rétisas fiókákat gyűrűztek és madárodúkat telepítettek az erdőgazdaság és a természetvédelem szakemberei a Visegrádi-hegységben.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Kipusztuló és megmentett orrszarvúk

Bár hazánk területén mintegy 15 ezer évvel ezelőtt viszonylag gyakori állatnak számítottak a gyapjas orrszarvúk, napjainkban már csak néhány megkövesedett csont emlékeztet ezekre a fenséges állatokra, no meg néhány patanyom is, melyet Ipolytarnócon is láthatunk. A magyar szakemberek sokat tesznek azért, hogy az orrszarvúk ma élő fajai az utókor számára megmaradhassanak.

Fatojásokkal az ugartyúkok védelméért

Vannak olyan madárcsaládok, mint például az ugartyúkoké, melyek, bár a Földön hatalmas elterjedéssel bírnak, elsősorban rejtett, emberkerülő életmódjuk miatt mégis ismereteink hiányosak róluk. Egyszerű színezetük, nem különös viselkedésük miatt a hivatásos és amatőr madarászok érdeklődésének középpontjába sem igen kerülnek. Az utóbbi években azonban egyre többet megtudunk e madarak életéről.