Back to top

Fájón csökkent a földolgozott gyümölcsök forgalma

Visszavetette a koronavírus-járvány a gyorsfagyasztott és konzerv termékek forgalmát, és még sok a kérdőjel a gyártók előtt a feldolgozási idény kezdetét megelőzően, tudtuk meg Sebesta Pétertől, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnökétől. A magyar zöldség-gyümölcs feldolgozók felerészben exportpiacra dolgoznak, és mindenütt nagy a HORECA szektor szerepe, emiatt nem egységes a kép a tavaszi helyzetről.

Nehéz megbecsülni, hogy a teljes forgalomra hogyan hatott a járványhelyzet, de összességében inkább visszaesésről lehet beszélni, mondta Sebesta Péter.

A kiskereskedelmi forgalom mindenütt nőtt, de nem tudja ellensúlyozni a szállodák, éttermek bezárásából adódó kiesést.

Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon jól érezhetően megugrott a fagyasztott és konzerv zöldségek kiskereskedelmi forgalma, mert alapélelmiszernek számítanak, viszont a földolgozott gyümölcs más megítélés alá esik. Sajnos ebben a termékkörben mindenütt forgalomcsökkenés következett be, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a gyártók, komoly segítségre van szükségük, hangsúlyozta az elnök. Egyrészt a késztermék kezeléséhez, másrészt az idei tevékenységük megkezdéséhez, az életben maradásukhoz kellene anyagi forrást találni a számukra.

Komoly gond a szállítás, mert ugyan minden ország törekszik rá, hogy zökkenőmentes legyen a forgalom, azért hosszú kamionsorok állnak a határon, amitől a schengeni övezetben már elszoktunk. Ezek a sorok egyre rövidebbek, de sok a fennakadás a különböző biztonsági előírások miatt is, amelyek országról országra változnak. Jelentős piac a magyar földolgozott termékek számára Nagy-Britannia, ahová az átkompolás nem egyszerű. És nemcsak a kiszállítás problémás, hanem azt sem lehet kiszámítani, hogy mikor érkezik meg a kamion, amire fölrakodnák az árut, vázolta a helyzetet Sebesta Péter.

A feldolgozási idény május végén, június elején indul meg igazán, a nagy mennyiségben az üzemekbe kerülő zöldborsó, majd a meggy, az uborka és a csemegekukorica betakarításával.

Egy kevés sóskát és spenótot már most is gyorsfagyasztanak, de nem jelentős a mennyiség. Az idénykezdethez kapcsolódnak a legfontosabb kérdések is, mégpedig az, hogy lesz-e elég munkaerő és csomagolóanyag.

Elsősorban a keleti országrészben működő üzemeknél nem elhanyagolható a vendégmunkások aránya, így az ő megérkezésüktől függ, hogy milyen kapacitással indulhat az idei gyártási szezon.

Minden üzemben 30-40 százalékkal nő az alkalmazottak száma a nyári időszakban, és még ennél is nagyobb az igény a dolgozókra a termesztőknél a betakarításhoz.

Különösen az uborka és a gyümölcsök szedéséhez kell sok kézi munka. Egyelőre nem biztos, hogy lesz elég dolgozó az idényre.

A másik sarkalatos pont a csomagolóanyag, vagyis hogy lesz-e elég konzervdoboz és befőttesüveg. A gyártókkal még csak meg lehet egyezni a rendelésről, de a külföldi csomagolóanyag szállítása akadozhat. A hazai konzervgyárak azt remélik, hogy a közelmúltban komoly fejlesztéseket végrehajtó orosházi öblösüveggyár visszatér a magyar piacra és magára vállalja az ellátás nagy részét, biztonságosabbá téve a konzervgyártók működését.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

A cseresznyeszilva

A szakirodalomban nem alakult ki egységes álláspont a cseresznyeszilva elsődleges előfordulásáról, amit a különböző areatérképek is tükröznek. Ennek több oka is van: mára a cseresznyeszilva előfordulási helyei és magleletei nehezen értékelhetők, genetikailag változékony a faj, könnyen elvadul, magról, tő- és gyökérsarjakkal jól szaporodik, és spontán módon kereszteződhet más fajokkal, nemzetségekkel.

Embertelen körülmények között a mezőgazdasági idénymunkások

Olaszország déli régiójában, a mezőgazdasággal foglalkozó Pugliában megtiltották a déli órákban a munkavégzést a földeken. Ezzel is próbálják védeni azokat az idénymunkásokat, akik főként Afrikából érkeznek a gazdaságokba, és embertelen körülmények között dolgoznak.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.