Back to top

Fájón csökkent a földolgozott gyümölcsök forgalma

Visszavetette a koronavírus-járvány a gyorsfagyasztott és konzerv termékek forgalmát, és még sok a kérdőjel a gyártók előtt a feldolgozási idény kezdetét megelőzően, tudtuk meg Sebesta Pétertől, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnökétől. A magyar zöldség-gyümölcs feldolgozók felerészben exportpiacra dolgoznak, és mindenütt nagy a HORECA szektor szerepe, emiatt nem egységes a kép a tavaszi helyzetről.

Nehéz megbecsülni, hogy a teljes forgalomra hogyan hatott a járványhelyzet, de összességében inkább visszaesésről lehet beszélni, mondta Sebesta Péter.

A kiskereskedelmi forgalom mindenütt nőtt, de nem tudja ellensúlyozni a szállodák, éttermek bezárásából adódó kiesést.

Fotó: Horváth Csilla
Magyarországon jól érezhetően megugrott a fagyasztott és konzerv zöldségek kiskereskedelmi forgalma, mert alapélelmiszernek számítanak, viszont a földolgozott gyümölcs más megítélés alá esik. Sajnos ebben a termékkörben mindenütt forgalomcsökkenés következett be, nagyon nehéz helyzetbe kerültek a gyártók, komoly segítségre van szükségük, hangsúlyozta az elnök. Egyrészt a késztermék kezeléséhez, másrészt az idei tevékenységük megkezdéséhez, az életben maradásukhoz kellene anyagi forrást találni a számukra.

Komoly gond a szállítás, mert ugyan minden ország törekszik rá, hogy zökkenőmentes legyen a forgalom, azért hosszú kamionsorok állnak a határon, amitől a schengeni övezetben már elszoktunk. Ezek a sorok egyre rövidebbek, de sok a fennakadás a különböző biztonsági előírások miatt is, amelyek országról országra változnak. Jelentős piac a magyar földolgozott termékek számára Nagy-Britannia, ahová az átkompolás nem egyszerű. És nemcsak a kiszállítás problémás, hanem azt sem lehet kiszámítani, hogy mikor érkezik meg a kamion, amire fölrakodnák az árut, vázolta a helyzetet Sebesta Péter.

A feldolgozási idény május végén, június elején indul meg igazán, a nagy mennyiségben az üzemekbe kerülő zöldborsó, majd a meggy, az uborka és a csemegekukorica betakarításával.

Egy kevés sóskát és spenótot már most is gyorsfagyasztanak, de nem jelentős a mennyiség. Az idénykezdethez kapcsolódnak a legfontosabb kérdések is, mégpedig az, hogy lesz-e elég munkaerő és csomagolóanyag.

Elsősorban a keleti országrészben működő üzemeknél nem elhanyagolható a vendégmunkások aránya, így az ő megérkezésüktől függ, hogy milyen kapacitással indulhat az idei gyártási szezon.

Minden üzemben 30-40 százalékkal nő az alkalmazottak száma a nyári időszakban, és még ennél is nagyobb az igény a dolgozókra a termesztőknél a betakarításhoz.

Különösen az uborka és a gyümölcsök szedéséhez kell sok kézi munka. Egyelőre nem biztos, hogy lesz elég dolgozó az idényre.

A másik sarkalatos pont a csomagolóanyag, vagyis hogy lesz-e elég konzervdoboz és befőttesüveg. A gyártókkal még csak meg lehet egyezni a rendelésről, de a külföldi csomagolóanyag szállítása akadozhat. A hazai konzervgyárak azt remélik, hogy a közelmúltban komoly fejlesztéseket végrehajtó orosházi öblösüveggyár visszatér a magyar piacra és magára vállalja az ellátás nagy részét, biztonságosabbá téve a konzervgyártók működését.

További híreket "koronavírus" témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.