0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Menő formák: feliratozott gyümölcsök, mintázott zöldségek

Üvegbe növesztett körte, kirajzolódó felirat az alma héján, kocka formájú görögdinnye, szív, vagy csillag alakú uborka, Buddha formára növesztett körte… Elég pihent lehetett, aki kitalálta a zöldségek gyümölcsök feliratozásának, formába-, vagy üvegbe növesztésének a technikáját, ám kétségtelenül nagyon kreatív végeredmény születhet ezekből.

Ajándéknak is jók, de tálaláskor is el lehet kápráztatni egy-egy ilyen terménnyel a vendégsereget. Összességében a kreatívan mintázott, formázott termények elkészítése, nem túl bonyolult, ám annál több türelemre van szükség…

Feliratos, és logózott alma

Hazánkban is lehet kapni reklámajándéknak „feliratozott” almát, ahol a gyümölcsön a felirat – az alma természetes érési folyamata során – a nap fénye segítségével rajzolódik ki. Hasonlóan ahhoz, mint amikor nyáron a bőrünk lebarnul a napsütéstől, vagy fehér marad, a ruhával fedett részeken. Ahol fürdőruhát viselünk, ott a nap sugarai nem tudják beindítani a pigmentációs folyamatokat.

Tehát az almahéjon is a feliratot csak azért látjuk, mert ott az alma nem „pirult” le. Többféle gyümölcsre is tehetünk így feliratot, de a pirosra színeződő almák különösen alkalmasak erre, mert akár 7-9 hónapon keresztül is eltarthatók, másrészt a piros szín erőteljesen elüt a zöldtől, jó kontrasztot ad.

A felirat bármi lehet, csak ne legyen túl nagy és túl bonyolult grafikailag. Az alma érési folyamata során előbb megnő, majd színeződni kezd. E színeződési folyamat bekövetkezte előtt kell felragasztani rá a mintát, ami lényeges, hogy jól ragadjon, mert hosszú ideig lesz fent, de utána eltávolítható legyen. Az érés során az alma bepirosodik, a feliratozott rész zöld marad.

Üvegbe növesztett körte

Régi hagyomány, hogy a körtepálinkát körteágyon érlelik, tárolják. Ez plusz ízeket is ad az italhoz, de menő látvány egy pálinkásüvegbe belenövesztett körte, ami az első látásra elég valószerűtlennek tűnik, hogy hogy fért bele az üveg szűk nyakán, a jóval nagyobb gyümölcs. A titok annyi, hogy amikor még kicsi a körte ráhúzzák az üveget, majd azt rögzítik, hogy ne mozduljon el semerre, és a körte szépen lassan belenő.

A leszedéssel nem szabad megvárni a teljes érést, mert a puha körte szétmállik a pálinkában. Az érés kezdetén levágják a körtét a gyümölcskocsány végénél, ami így beleesik az üvegbe. És már mehet is rá a pálinka…

3D Sablonba növesztett zöldségek, gyümölcsök

Kínai gyártóktól nagyon olcsón rendelhetünk műanyag sablonokat, melyekbe belenövesztve a gyümölcsöt, zöldséget annak a természet adtánál jóval másabb formákat alakíthatunk ki. A csillag, vagy szív keresztmetszetű uborkára rá kell húzni a sablont akkor, amikor még könnyedén belefér, majd a műanyagforma szorításában a termés kénytelen olyan alakot felvenni, amit a sablon enged neki. Ugyanezzel a módszerrel készülhet szív-, vagy kocka alakú görögdinnye. Ez utóbbi amellett, hogy elég mókásan néz ki, igen helytakarékos is, sokkal jobban pakolható, és a vásárlók is többet fizetnek érte – legalábbis egyszer, a vicc kedvéért. És akkor itt vannak még a Buddha formába szorított körték, de a terményformázó sablonoknak se szeri, se száma, a meghökkentőtől, a szépen át az egészen ízléstelenig, minden minta kapható…

youtube://v/9PpnZ4R2meA

Forrás: magyarmezogazdasag.hu