0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vadhús-fogyasztás ösztönzés állami támogatással

„Vadhússal szeretnénk meghálálni az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját”- mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetének dolgozói az elsők között kapták meg azt a száz kilogramm feldolgozott hazai vadhúst, amivel a vadgazdálkodók önkéntes akciója keretében segítik az orvosok és ápolók ellátását.

Az államtitkár személyesen adta át Szabó Géza főigazgató főorvosnak a Nógrád megyei vadászok adományát és köszönte meg az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját. A balassagyarmati kórháznak felajánlott szarvashúsból összesen kétszáz adag ételt készítenek el a dolgozóknak.

A szakember elmondta, hogy az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak szervezésében országszerte vadétellel járulnak hozzá az egészségügyi dolgozók munkájának megsegítéséhez. A széleskörű társadalmi összefogás keretében a vadászok és vadgazdálkodók által felajánlott vadhúsból profi szakácsok által elkészített vadételt, vagy biztonságos körülmények között feldolgozott vadhúst adományoznak a kórházak számára.

Az akció keretében országszerte 35 helyszínen, mintegy 5000 adag vadétel kerül a kórházi dolgozók asztalára.

Az agrártárca államtitkára kiemelte: külön öröm számára, hogy a jó szándék kiegészül azzal, hogy az embereknek lehetősége nyílik megismerni a kiváló minőségű hazai vadételeket. Kiemelten köszöntet mondott az Agrárminisztérium tájegységi fővadászainak, akik kidolgozták és országszerte összefogják a programot, valamint minden vadgazdálkodónak, szakácsnak, vadhúsfeldolgozónak, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Zambo Péter kérdésünkre elmondta, most zajlanak a kukoricavetések, ezért mindenki számára létkérdés, hogy a vadászok, a vadásztársasági tagok részt vegyenek a vadkár elhárításában. Megkerülhetetlen téma az ASP – afrikai sertéspestis -, ami plusz feladatokat ró a vadásztársadalomra, de ezzel is meg fognak birkózni.

Vadászturizmus elmaradásával komoly terhek nehezednek a vadásztársaságok vállára, hiszen éppen az őzbak szezonja van. Viszont a hiányzó külföldi vendégek helyett szép számmal jelentkeztek fizetőképes, hazai vadászok. Ez valamelyest enyhít a vadásztársaságok gondjain.

A meglőtt vaddal kapcsolatos egyik problémát a szűkös hűtőtároló kapacitások jelentik. Több, kisebb vadhús feldolgozó abbahagyta a tevékenységét, nem vásárolnak. Az elmúlt 2-3 hónapban a vadhús exportja megállt. Nyugat-Európában az éttermek, a szállodák zárva vannak, a felvevő piacaink nem vásárolnak. Éppen ezért a kormány– az agrártárca javaslatára – úgy döntött, hogy alacsony áron a közétkeztetésbe beviszi a vadhúst, hogy ezzel is csökkentsék az állami feldolgozók készleteit. Az erdőgazdaságok így kieső árbevételét viszont állami forrásból pótolják.

Villányi Péter, a Villányi-Vad Kft. tulajdonosa, Nógrádon 110 hektáros vadaspark tulajdonosa, mintegy 400 nagyvaddal lehet találkozni. Most kezdték meg egy állatkert építését, ahol Magyarország ragadozóit mutatnák be. Ám nem érik be ennyivel, sérült ragadozók mentésében, rehabilitációjában is részt vesznek.

Uniós szintű vadfeldolgozót üzemeltetnek, ahol évente 2000-2200 vadat dolgoznak fel. „A felkérés is így jött,

a Nógrád megyei vadásztársaságok felajánlottak öt gímszarvast, amit az üzemünkből konyhakész állapotban hoztunk el a kórházi dolgozók számára”- hangsúlyozta.

A szakember elmondta, a elmaradt vadászvendégek okozta anyagi veszteséget tetézte a drasztikus vadhús árcsökkenés. Ennek – feltételezett – oka, hogy Új-Zélandról december végén, január elején nagyobb mennyiségű – hajórakománnyi –, és kiváló minőségű szarvashús érkezett. Emellett a sertéspestis miatt az uniós országok megemelték a vaddisznó kilövések számát, ezáltal telítődött a piac. „Mi a német vásárlóhoz igazodunk, ha nincsen fogyasztó, akkor nem lehet eladni”- mutatott rá Villányi Péter, hogy a hazai raktárak is tömve vannak.

Vadkárt egyrészt az ASP mérsékli, gímszarvasból – hiába van már engedély az ünő, a borjú gyérítésre – nem lehet olyan mennyiséget meglőni, hogy csökkentsük a problémát.

Az őszi vadászszezon a következő nagy kérdés. Bőgést követően nagy mennyiségű hús jelenik meg a piacon, amit valahol el kell helyezni. Jelentős készletek halmozódtak fel. És lesz-e vendég, aki meglövi a bikát?

Ez pedig alapvetően határozza meg a vadásztársaságok gazdálkodását, könnyen likviditási gondok léphetnek fel. Az éves kilövési tervek teljesítését vaddisznó esetében 50 százalékkal megemelték a hatóságok. A Duna keleti felén csak ASP fertőzött területeket találunk, onnan ezekről viszont a feldolgozóba nem lehet lőtt vadat beszállítani.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: magyarmezogazdasag