0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Méz – a természetes immunerősítő

A Kárpát-medencében tevékenykedő méhészek úgy tartják: egy évtizedben átlagosan két-három esztendő minősül kiváló évjáratnak. Kellő bölcsességgel és belátással ennyivel kell megelégednünk, vallja Szűcs Zoltán kaszonyi méhész, aki szoros kapcsolatot ápol mind a kárpátaljai, mind a kárpáti régió különböző részében tevékenykedő sors­társaival. De milyenek a mostani kilátások? – kérdeztük a szakembert.

– Még nagyon a szezon elején tartunk, így csak a mögöttünk hagyott időszakról tudok beszámolni – hangzik a válasz. – Ami a méhek áttelelését illeti, azzal nem volt különösebb gond.

Aki ősszel a varroaatka-fertőzés ellen felkészítette a méhcsaládjait, és ellátta azokat elegendő élelemmel, annak nem kellett tavasszal kellemetlen meglepetéssel számolni.

A legkorábban virágzó fákról az elfagyó bimbók miatt szorgos rovarjainknak ugyan kevesebb virágport sikerült begyűjteni, ám ezen már rég túl vagyunk: a hordás hetek óta kellően intenzív és folyamatos. Virágzik a határ, ennek megfelelően a kaptárakban lázas munka folyik, figyelemmel kísérjük, hogy zökkenőmentes a fiasítás nevelése. Megvallom őszintén, tartottunk attól, hogy a hosszú ideje tartó szárazság megakasztja ezt a folyamatot, ám a hajnalonta képződő harmat segít, hogy gyümölcsfáink teljes értékű virágzása megtörténjen.

• Lesz-e elegendő méhlegelő?

– A jelenlegi krízishelyzetben szerencsére a mezőgazdasági termelés nem állt le.

Inkább azzal van gond immár évek óta, hogy számos olyan csávázó, gyomirtó, a termények érlelését gyorsító szer került forgalomba, amelyek némelyike olykor tömeges méhpusztulást idéz elő.

Egyes tóháti falvakból már most is jeleztek ilyen szomorú eseteket. Szorgos rovarjaink védelme érdekében sokat tehetnek a kiskerttulajdonosok is. A gyomnövények irtására nem csupán a kémiai szerek állnak rendelkezésre. Hatékony eszköz a fűkasza és a rotoros kapa is. Hogy a régi, jól bevált kézi kapát már ne is említsem.

• Visszatérve a korábbi hideg éjszakákra: magyarországi méhészek panaszolták, hogy félő, az erős koratavaszi fagyok miatt kevés akácméz várható.

– Szerencsére nálunk a március végi komolyabb fagyok idején még nem indult olyan intenzív nedvkeringés az akácban, hogy károsodtak volna a rügyek. Tehát mi a legfinomabb mézünk kapcsán még joggal reménykedünk az elfogadható hozamokban.

• De vajon nem lesznek-e gondok az értékesítéssel?

– Csak reménykedni tudunk benne, hogy nem. Ugyanis az itt élők közül sokan tisztában vannak azzal, hogy a méz az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. A mostani rendkívüli helyzetben ez ismét sokaknak az eszébe jutott.

A koronavírus-járvány kitörése óta – örvendetes módon – megyénkben jelentősen nőtt a méz és más méhészeti termékek fogyasztása. Bízunk benne, ha helyreáll a világ természetes rendje, ez akkor is így marad.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság