Back to top

Méz – a természetes immunerősítő

A Kárpát-medencében tevékenykedő méhészek úgy tartják: egy évtizedben átlagosan két-három esztendő minősül kiváló évjáratnak. Kellő bölcsességgel és belátással ennyivel kell megelégednünk, vallja Szűcs Zoltán kaszonyi méhész, aki szoros kapcsolatot ápol mind a kárpátaljai, mind a kárpáti régió különböző részében tevékenykedő sors­társaival. De milyenek a mostani kilátások? – kérdeztük a szakembert.

Szépen fogy a kárpátaljai méz a különböző vásárokon
Szépen fogy a kárpátaljai méz a különböző vásárokon
– Még nagyon a szezon elején tartunk, így csak a mögöttünk hagyott időszakról tudok beszámolni – hangzik a válasz. – Ami a méhek áttelelését illeti, azzal nem volt különösebb gond.

Aki ősszel a varroaatka-fertőzés ellen felkészítette a méhcsaládjait, és ellátta azokat elegendő élelemmel, annak nem kellett tavasszal kellemetlen meglepetéssel számolni.

A legkorábban virágzó fákról az elfagyó bimbók miatt szorgos rovarjainknak ugyan kevesebb virágport sikerült begyűjteni, ám ezen már rég túl vagyunk: a hordás hetek óta kellően intenzív és folyamatos. Virágzik a határ, ennek megfelelően a kaptárakban lázas munka folyik, figyelemmel kísérjük, hogy zökkenőmentes a fiasítás nevelése. Megvallom őszintén, tartottunk attól, hogy a hosszú ideje tartó szárazság megakasztja ezt a folyamatot, ám a hajnalonta képződő harmat segít, hogy gyümölcsfáink teljes értékű virágzása megtörténjen.

• Lesz-e elegendő méhlegelő?

– A jelenlegi krízishelyzetben szerencsére a mezőgazdasági termelés nem állt le.

Inkább azzal van gond immár évek óta, hogy számos olyan csávázó, gyomirtó, a termények érlelését gyorsító szer került forgalomba, amelyek némelyike olykor tömeges méhpusztulást idéz elő.

Egyes tóháti falvakból már most is jeleztek ilyen szomorú eseteket. Szorgos rovarjaink védelme érdekében sokat tehetnek a kiskerttulajdonosok is. A gyomnövények irtására nem csupán a kémiai szerek állnak rendelkezésre. Hatékony eszköz a fűkasza és a rotoros kapa is. Hogy a régi, jól bevált kézi kapát már ne is említsem.

• Visszatérve a korábbi hideg éjszakákra: magyarországi méhészek panaszolták, hogy félő, az erős koratavaszi fagyok miatt kevés akácméz várható.

– Szerencsére nálunk a március végi komolyabb fagyok idején még nem indult olyan intenzív nedvkeringés az akácban, hogy károsodtak volna a rügyek. Tehát mi a legfinomabb mézünk kapcsán még joggal reménykedünk az elfogadható hozamokban.

• De vajon nem lesznek-e gondok az értékesítéssel?

– Csak reménykedni tudunk benne, hogy nem. Ugyanis az itt élők közül sokan tisztában vannak azzal, hogy a méz az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő. A mostani rendkívüli helyzetben ez ismét sokaknak az eszébe jutott.

A koronavírus-járvány kitörése óta – örvendetes módon – megyénkben jelentősen nőtt a méz és más méhészeti termékek fogyasztása. Bízunk benne, ha helyreáll a világ természetes rendje, ez akkor is így marad.
Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.
Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/19 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.

Jól teljesítettek az Irsai Olivér borok a Szupermenta tesztjén

Kiváló eredmény a bor világnapján: az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el.

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Felszámolnák az „osztatlant” - Új földértékesítés és törvényjavaslat

Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon felszámolására indított földértékesítési program – adta hírül nemrégiben az Agrárminisztérium. Eközben egy gyors, méltányos, átlátható rendszert hozna létre az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat, amely régi problémát igyekszik rendezni.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.