0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A récefélék ma élő őse(?)

A víziszárnyasok, vagy mai hivatalos nevükön récefélék elnevezése meglehetősen különböző madárfajok csoportját jelöli, ahová a récék, a hattyúk és a libák tartoznak. Mivel több fajukat is háziasította az ember, úgy tűnik, jól ismerjük őket. Vagy mégsem? Ma már természetesnek vesszük, hogy hússal, zsírral, tojással, sőt kiváló puha tollal is ellátnak minket a háziludak, házikacsák százmilliói.

Emellett sok nép kultúrájában fontos szerepet töltenek be, különösen a hattyúk és a vonuló ludak. Az viszont ritkán tudatosul bennünk, hogy a világ egyik legjobban alkalmazkodó tollasai közé tartoznak

a récefélék, az Antarktisz kivételével csak Ausztrália, a Szahara és Grönland belső, kietlen területein nem fordulnak elő.

Honnan származnak ezek az igen változatos megjelenésű madarak? Viszonylag fiatal fajokról van szó, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy a 192 fajnak több mint 700 hibridformáját írták le. (Az igazsághoz tartozik azonban az is, hogy a legtöbb ilyen keresztezett egyed fogságban kelt.) A magyar vadonban is előfordul – leginkább récéink között – a hibridizáció, például a hegyi, a kontyos vagy éppen a nyílfarkú réce különösen gyakran kereszteződik.

Sok feltételezés látott napvilágot arról, hogy honnan is származik ez a csoport – leginkább az íbiszekkel, tyúkfélékkel és a Dél-Amerikában előforduló nagytestű, tyúkbenyomást keltő, mégis a ludakra is hasonlító csájákkal rokonítják őket.

A kutatást nagymértékben nehezíti, hogy kevés fosszilis lelet maradt e vékony, könnyen bomló csontozattal rendelkező madarak után.

Ráadásul a legutóbbi DNS-vizsgálatok is csak részeredményeket hoztak. Ma hivatalosan 15 nemzetségbe sorolják réceféléket, melyeknek legősibb képviselője a hasított ujjú lúd, melyet külön nemzetségbe sorolnak.

A hasadt ujjú (vagy ujjas) lúd, mint neve is utal rá, a liba és a tyúk lábának vonásait ötvözi. Egyes feltételezések szerint ez a faj, illetve ennek közvetlen felmenője lehetett a mai récefélék egyik őse. Csőre inkább már a ludakéra hasonlít, vedlése azonban nem vízimadárszerű, mivel ez idő alatt nem veszíti el röpképességét. Ma is viszonylag gyakori: Észak-Ausztráliában, Pápua Új-Guineában akár 50 ezres csoportokba verődve hatalmas károkat okozhat a mezőgazdaságban.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság