0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növényorvos a közterületen

A rovarok, a gombák és az atkák nem kerültek karanténba, elkezdődött a növényvédelmi idény. Néhány időszerű tennivalóról írok, a fotók két hete készültek.

A levelek fonáka viszont teljesen tiszta, tetűmentes volt, nem képződhetett a mézharmat.

Az ügyiratokban szereplő dátumok fejtették meg a talányt.

Az önkormányzatok központjába, az ügyfélszolgálatokhoz leadott lakossági bejelentések néhol többnapos késéssel érnek el a kertész kollégákhoz, akik csak azután kérhetnek fel engem a szemlére és a permetezésre. Az idén is késve kaptam meg a feladatokat. Most szerencsére nem sürgették a munkákat a türelmetlen bejelentők, mert időben besegített a szaharai forróság. Fontos lenne lerövidíteni az információ útját a lakossági kéréstől a munkát végző növényvédősig, már csak azért is, mert a késve érkező jelzés miatt gyakran már csak a tarrá rágott vagy lombjukat vesztett növényekhez érkezek ki. A kártevők addigra szétmásznak, a gombák kiszórják a spóráikat, és néha már akkora levélfelület sem marad, melyen keresztül felszívódnának a növényvédő szerek. Ilyen állapotban fölösleges permetezni, és a növények környezetéből újra támadni fognak a károsítók.

Az országos előrejelző csapdahálózat fogási adatai nagy szórást mutatnak, de mindenhol beindult a vadgeszte­nye­levél-aknázómoly második nemzedékének a rajzása.

Sajnos eltűntek a jól bevált rovarölő szerek. Nincs már Nomolt, Cas­cade, Runner, Dimilin. Nem lehet egyetlen készítményre alapozott, egységes technológiát ajánlani, és már a 100%-os eredményt sem tudjuk szavatolni.

A rovarok, a gombák és a baktériumok sem terjedtek járványszerűen a kánikulában. Az atkákat viszont nem zavarta a száraz forróság, egyre több hárson, mogyorón láthatjuk a takácsatkák által károsított fakó leveleket.

A vadgesztenye „saját” gubacsatkája is felszaporodott a levélszőrök védelmében. A déli napfény világította át azt a levelet, melyen a kezdődő kárképét láthatják. Már megjelentek a főér mentén, az erek elágazódásánál azok a barnuló, száradó foltok, melyek később kiterjedve akár levélhullást is okozhatnak. Ahol az előző években nagy gondot okozott, ott az idén is számítani lehet rá. A Nisso­run 10 WP atkaölő közterületi engedéllyel is rendelkezik.

Az injektált fákon nem látok atkakártételt, mert a bejuttatott hatóanyag rovar- és egyben atkaölő hatású is.

Ami késik, nem múlik! Többhetes késéssel, de kikeltek az áttelelő tojásokból az amerikai lepkekabóca lárvái, és a platán-csipkéspoloska lárvái is felszaporodtak. A selyemfényű puszpángmoly rajzik, néhol már a hernyók is megjelentek. Rendszeresen nézzük át a bokrokat. A poloskák is megjöttek, az utcai fákról potyognak a nyakunkba.

Már nem lehet naptár szerint, havi bontásban ütemezni a permetezéseket. Az időjárás alakítja a károsítók életét, a fertőzés nagyságát. A szélsőséges időjárás váratlan helyzeteket teremt a növényvédelemben is. Folyamatosan ellenőrizni kell a ránk bízott növényeket.

Június 7-én Siófokon, öntözött rózsaágyásban fotóztam az arasznyi parlagfüvet. Ha nem húzták ki azóta, akkor már méteres nagyságú lehet, és a virágzáshoz készülődhet. Közterületen az önkormányzat feladata a parlagfű-mentesítés.

Néhány éve szigorodott a jogszabály, megszűnt a június 30-i határidő, már nem csak július elsejével kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a bimbós parlagfűvel való fertőzöttséget.

Tehát a fenntartóknak már egész évben parlag­fűszezonjuk van, mert e növényt tavasztól őszig irtani kell, még a bimbók kialakulása előtt. Sokan kínlódnak a pollenjétől, és a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. Az ágyásokból a legbiztosabb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől kihúzzuk. Nagyobb területen marad a kaszálás. A néhány centiméteres tarlóról is kihajt, és az oldalhajtásokról bőségesen ontja a virágporát. Az útszéleken vegyszeresen is gyomirthatunk valamelyik glifozát hatóanyagú készítménnyel.

Hasznos információk olvashatók a gyomról, a bejelentés lehetőségeiről a Nébih weboldalán, a www.portal.nebih.gov.hu-n.

Forrás: Kertészet és Szőlészet