Back to top

Mindenki magában teszi a dolgát - karanténkörkép az állami ménesekben

Versenyek, tenyészszemlék, vendéglovagoltatás és egyéb turisztikai programok. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a koronavírus-járványnak „köszönhetően” ma hiába keresnénk Bábolnán, Mezőhegyesen, illetve Szilvásváradon.

A két állami ménesbirtok, illetve az ugyancsak állami ménesgazdaság dolgozói ugyan nem maradnak otthon, de tevékenységüket pusztán a szükséges munkák elvégzésére kellett redukálni.

Közel ezer ló és csikó van a három állami ménesben, a pontos létszám a most tavasszal folyamatosan zajló ellések, illetve az értékesítések (már ahol a vevők a járvány következtében nem maradoztak el) miatt nem mondható meg.

Bábolna

A három gazdaságban a lovak alapellátásával mintegy százhúszan foglalkoznak: lógondozók, belovaglók, traktorosok…

„Mindenkinek a munkájára szükség van, de rendelkezünk vészforgatókönyvvel arra az esetre, ha kevesebb dolgozó tudna bejönni napi szinten” – hangsúlyozta Bardóczky Veronika, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lótenyésztési osztályvezetője, majd hozzátette: „Ebben a járványügyi helyzetben sem lehet jelentősen változtatni, mivel nem szeretnénk, hogy legkedvesebb állataink hiányt szenvedjenek bármiben is.

Különösen, hogy egy ménes életében a tavaszi szezon a legizgalmasabb: születnek a csikók, termékenyítjük a kancákat.”

„A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok mezőgazdasági tevékenységet végez, amelyet napi szinten el kell látni, ezért a teljes dolgozói létszám a megszokott óraszámban és munkarendben dolgozik a járványhelyzet idején is.

Csupán a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, akik a ménesbirtokon végeznek gyakorlatot, nincsenek jelen a napi munkavégzésben” – hangsúlyozta Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatói feladatokat ellátó állattenyésztési ágazatvezetője is hasonló munkarendről számolt be:

„A lovak ellátása és képzése zavartalanul folytatódik.

Szilvásvárad
A tenyésztés területén helytállók változatlanul dolgoznak, illetve a lovak ellátásához szükséges műszaki személyzet (traktorosok, műszaki szakemberek) is végzi a megszokott munkáját. A beosztásnál törekszünk arra, hogy a lovak zavartalan ellátása mellett a lehető legkevesebb dolgozó tartózkodjon a telephelyen.”

Mindhárom gazdaságban minden telepen betartják a kormány által hozott korlátozó intézkedéseket.

„Mivel azonban a mezőgazdasági feladatok ellátása alapos indoknak minősül a lakóhely elhagyására, a munkát elvégezzük, ügyelve az előírt személyes távolság megtartására” – foglalta össze Haál Gábor azokat az intézkedéseket, amelyeket mindhárom ménesbirtokon meghoztak.

Cseri Dávid részletezte azt, amit a bábolnai vezető sommásan foglalt össze: „A ménesgazdaság múzeumait határozatlan időre bezártuk, minden idegenforgalmi szolgáltatást (méneslátogatás, sétakocsizás, lovaglás) szüneteltetünk, az irodában ügyeleti rendben naponta egy munkatárs dolgozik, a többiek otthon végzik a munkájukat, a telephelyeken kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, aminek rendszeres használata kötelező és ellenőrzésre kerül, a ménesudvarban (ami a ménesgazdaság központi telephelye) a bejáratot kordonnal leválasztottuk, a dolgozók csak kézfertőtlenítés után léphetnek be és ki a területről, a gyakorlaton lévő szakiskolai diákok oktatása szünetel, ahogy a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében megvalósuló iskolai lovagoltatás is, a szálláshelyek pedig határozatlan időre bezártak, a meglévő foglalásokat lemondtuk.”

Ugyanez a helyzet Mezőhegyesen is:

„Fertőtlenítőket helyeztünk ki, a szokásos üdvözlések, kézfogások elmaradnak. Szerencsére szabad levegőn, illetve jól szellőző istállókban dolgoznak a lótenyésztés munkavállalói, így a távolság megtartása nem probléma – mondta Bardóczky Veronika.

És természetesen visszavonásig nem fogadunk vendégeket a lovas szolgáltatásainkra, vagyis nincs kocsikázás, lovagoltatás, és nem látogathatók a ménesek sem.”

Az természetes, hogy az állatok ellátását minden állattartó megszervezi, legyen szó bármely fajról. De azért a lovakkal kapcsolatban – különösen az állami ménesek esetében – alapvető kérdés, hogy magát a lótenyésztést, illetve a lovakkal való munkát hogyan befolyásolják a járványügyi intézkedések.

Szilvásváradon a tenyésztés területén nem történtek jelentős változások. A párosítási terv szerint történik a kancák termékenyítése. A fedezőmének kihelyezése még a járványügyi helyzet kialakulása előtt megtörtént, így az összes fedezőmén felállításra került. A márciusra tervezett ménvizsga ugyan elmaradt, de a lovakkal való munka zavartalanul zajlik: a lovakat lovagolják, illetve fogatban hajtják őket, a csikók betanítása, képzése is folytatódik.

Mezőhegyesen a nóniusz és a gidrán fajtákban helyben felállított méneket használnak, így nincs különös változás a járvány miatt.

Szaporítóanyagot terveztek venni ügetőkancáikra Olaszországból, ezt nem tudták megvalósítani, illetve egy kancát szerettek volna szintén Olaszországba szállítani ICSI céljából, ami meghiúsult, így most nála embriótranszferrel próbálkoznak helyben. A magyar sportló kancákra Németországból vásárolnak szaporítóanyagot, ez jelenleg még akadálymentesen zajlik. A lovak szerencsére nem tapasztalnak egyelőre semmit a járványból, mivel teljes létszámban dolgoznak, a kiképzés ugyanúgy zajlik mind fogatban, mind nyereg alatt.

Mezőhegyes

Bábolnán sem számoltak be jelentős változásról a tenyésztés területét illetően.

Az angol telivér ménes Dióspusztán telt házzal működik, a saját kancáik mellett panziós kancák is bent állnak a fedeztetési szezonban.

Az arab ménesben az eltervezett párosítások szintén zajlanak, bár a friss sperma iránti külső kereslet erősen visszaesett. A lovakkal történő munkavégzés folyamatosan zajlik, a gyakorlatozó diákok munkája jelent csak kiesést a mindennapokban. Az angol telivér versenylovak tréningben vannak, galoppversenyek ugyan egyelőre nincsenek, de a tréningmunka a megszokott módon zajlik Alagon, a Bábolnáról bérelt versenylovak idomításáról pedig a bérlők gondoskodnak.

A ménesbirtokok honlapját nézve – még akkor is, ha előre tudja az ember, hogy a tömegrendezvények nem tarthatók meg – igencsak elszomorító a programnaptárak látványa. Az összes áprilisi versenyt törölték vagy jó esetben halasztották, májusra már nincs is beírva semmi, a nyár vége felé árválkodik egy-egy beírás…

„A programnaptár a járványügyi veszélyhelyzet miatt természetesen kiürült. A tervezett rendezvényeink, tenyészszemlék elmaradnak, a halasztást a kormányzati döntéseket figyelembe véve mérlegeljük” – mondja Haál Gábor.

„A versenysportot érinti leginkább a járványügyi helyzet természetesen, hiszen a versenyek világszerte elmaradnak, így a saját rendezésű versenyeinket is halasztjuk, illetve amiken részt vettünk volna, azok is elmaradnak” – teszi hozzá Bardóczky Veronika.

Talán Cseri Dávid a legoptimistább: „A legnagyobb változás a rendezvények tekintetében történt: áprilisban került volna megrendezésre a ménesgazdaság területén a XX. Nemzetközi Kutyakiállítás, valamint áprilisban kezdődött volna Szilvásváradon a szabadtéri versenyszezon az országos fedeles fogathajtódöntőt követően.

A kutyakiállítás új dátuma 2020. augusztus 21–22., az elmaradt versenyek és tenyészszemlék újból meghirdetésre kerülnek, amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi azt.

Emellett bízunk benne, hogy oly sok év után idén augusztusban az éjszakai lovasshow is megrendezésre kerülhet, a nyár folyamán egyéb kulturális programokkal karöltve. Egy biztos, a helyzet enyhülése után a lehető legrövidebb időn belül újra tudjuk indítani a versenyek rendezését.”

Ha pedig a járványügyi helyzet súlyosabbra fordulna, úgy azt a lovak kiképzése sínylené meg. Mezőhegyesen a közel száz ló kiképzését a központban egészségügyi mozgatássá redukálnák, hogy biztosítani tudják a boxban tartott lovak mozgásigényét. S ahogy azt a lótenyésztési osztályvezető hangsúlyozta, szerencsére a kiképzésben dolgozó munkavállalóik nyitottak arra, hogy amennyiben szükséges, a lovak alapellátásában is részt vesznek. Szilvásváradon és Bábolnán is a lovak alapellátása, az etetés, trágyázás és alapvető mozgatás lesz a kizárólagos feladat. Ha pedig kijárási tilalom kerülne bevezetésre, Szilvásváradon a helyi dolgozók, illetve a szolgálati lakásokban lakók kerülnek elsősorban beosztásra.

„Összességében kiemelendő, hogy a munka lényegében változatlanul zajlik, a lovak ellátása, mozgatása nem csökkenthető feladat.

Az általános lóágazati nehézségek azonban a ménesbirtokra is kihatnak: a rendezvények elmaradása, az utazási korlátozások, a külföldi vendégek távol maradása miatt a lóértékesítés gyakorlatilag megállt. Az utazási korlátozások miatt a vevőink teljesen elmaradtak a szomszédos országokból, a kínai partnerek által itt tréningezett távlovak gazdáikkal együtt még a járvány kezdeti szakaszában hazaköltöztek, és azóta nem tudunk beutazási, vásárlási szándékról, sem tőlük, sem Európából” – foglalta össze Haál Gábor igazgató a bábolnai gondokat, amelyekhez hasonlóakkal a másik két ménesnek is szembe kell néznie, bár ahogy Bardóczky Veronikától megtudtuk, Mezőhegyesen nőtt a kereslet a lovakra belföldről, egyre több előjegyzést vesznek fel. Az érdeklődés elsősorban a fogatban vagy nyereg alatti alapkiképzésben részesült lovakra nőtt.

S hogy a járványnak lehet-e bármi pozitív hozadéka, arról a három vezető saját habitusa szerint nyilatkozott. Volt, aki semmi jót nem lát, volt, aki szerint a tanulásra, önképzésre lehet időt szánni, míg a harmadik szakember szerint a járvány ideje felhasználható a lovak és csikók nagyobb egyedszámú kiképzésére és a környezet még precízebb rendezésére is.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Mérföldkő a Bábolnai Gazdanapok történetében

A Bábolnai Gazdanapok bő három évtizedes történetének talán legemlékezetesebb kiállítása ért véget. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, a hazai agrárkiállítások egyik zászlóshajójának tartott rendezvénye nemcsak hogy felvonultatta az ágazat színét-javát, de a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal történő személyes találkozásra is lehetőséget adott.

A ménesudvar szépfiúi várják a fizetőképes lóhölgyeket

A bábolnai ménesudvarban 268 ló van, közülük többen versenyeznek amellett, hogy fedezőménként is sokukat számon tartják. Ottjártunkkor is voltak érdeklődők, akik fedezőmén nézőbe jöttek, a Bábolnai Gazdanapok megtekintése mellett.

Vágtázó huszárság Bábolnán

Idén sem telhet el a Bábolnai Gazdanapok lovasprogram nélkül. Bábolna évtizedek óta híres a lótenyésztés, a lovászat kapcsán. Főként arab és angol telivérek állnak az istállókban, melyeket versenyeken és bemutatókon egyaránt alkalmaznak. Ezúttal Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárkapitány, jászfényszarui huszárbandérium parancsnokának vezényletével láttatnak az érdeklődők tradicionális lovasbemutatókat.

Ünnepi közgyűlés a gazdanapok idején

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Ez alkalomból a Bábolnai Gazdanapok szombati lovasbemutatókat követően, várhatóan 15.00 órától ünnepi közgyűlést tartanak. Itt a szakmai előadások mellett bemutatják az elmúlt 20 esztendő Shagya-arab méneskönyvét is

Beindult a 33. Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépek színre lépnek - Videók

Sokszínű programkínálattal indult idén is a Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépeké a főszerep, de ezenkívül kukorica-fajtabemutatóval, erdei játszóházzal, interaktív talajszelvénnyel, traktor tesztvezetéssel, lovasbemutatóval, és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket. Az eseményekről érdekes videókat láthatnak a nézők a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan frissülő Youtube csatornáján.

Mayday örökre elvágtatott

A kiváló származású szürke angol telivér 2013-ban hat hosszal nyerte a Magyar Derbyt. Ezután még olyan nagyversenyekben aratott sikert, mint a Szent István Díj vagy a középtávú Buccaneer Díj. A versenyzés után elsősorban a félvértenyésztésben kezdett új karriert, ahol tulajdonosai egyedülálló lehetőséget láttak benne. Ezért is hatalmas csapás az elvesztése.

Traktorok, huszárok, a borz és a többiek

Vezethetjük a legmodernebb traktorokat, válogathatunk a mezőgazdasági gépek, eszközök között, nézhetünk huszár bemutatókat és lovasprogramokat, a gyermekeket pedig különleges állatbemutatók is várják a 33. Bábolnai Gazdanapokon. A kiállításon előtérbe került a hazai méz és halfogyasztás kiemelkedősen kedvező élettani hatásai is.