Back to top

Mindenki magában teszi a dolgát - karanténkörkép az állami ménesekben

Versenyek, tenyészszemlék, vendéglovagoltatás és egyéb turisztikai programok. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a koronavírus-járványnak „köszönhetően” ma hiába keresnénk Bábolnán, Mezőhegyesen, illetve Szilvásváradon.

A két állami ménesbirtok, illetve az ugyancsak állami ménesgazdaság dolgozói ugyan nem maradnak otthon, de tevékenységüket pusztán a szükséges munkák elvégzésére kellett redukálni.

Közel ezer ló és csikó van a három állami ménesben, a pontos létszám a most tavasszal folyamatosan zajló ellések, illetve az értékesítések (már ahol a vevők a járvány következtében nem maradoztak el) miatt nem mondható meg.

Bábolna

A három gazdaságban a lovak alapellátásával mintegy százhúszan foglalkoznak: lógondozók, belovaglók, traktorosok…

„Mindenkinek a munkájára szükség van, de rendelkezünk vészforgatókönyvvel arra az esetre, ha kevesebb dolgozó tudna bejönni napi szinten” – hangsúlyozta Bardóczky Veronika, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lótenyésztési osztályvezetője, majd hozzátette: „Ebben a járványügyi helyzetben sem lehet jelentősen változtatni, mivel nem szeretnénk, hogy legkedvesebb állataink hiányt szenvedjenek bármiben is.

Különösen, hogy egy ménes életében a tavaszi szezon a legizgalmasabb: születnek a csikók, termékenyítjük a kancákat.”

„A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok mezőgazdasági tevékenységet végez, amelyet napi szinten el kell látni, ezért a teljes dolgozói létszám a megszokott óraszámban és munkarendben dolgozik a járványhelyzet idején is.

Csupán a Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, akik a ménesbirtokon végeznek gyakorlatot, nincsenek jelen a napi munkavégzésben” – hangsúlyozta Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója.

Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatói feladatokat ellátó állattenyésztési ágazatvezetője is hasonló munkarendről számolt be:

„A lovak ellátása és képzése zavartalanul folytatódik.

Szilvásvárad
A tenyésztés területén helytállók változatlanul dolgoznak, illetve a lovak ellátásához szükséges műszaki személyzet (traktorosok, műszaki szakemberek) is végzi a megszokott munkáját. A beosztásnál törekszünk arra, hogy a lovak zavartalan ellátása mellett a lehető legkevesebb dolgozó tartózkodjon a telephelyen.”

Mindhárom gazdaságban minden telepen betartják a kormány által hozott korlátozó intézkedéseket.

„Mivel azonban a mezőgazdasági feladatok ellátása alapos indoknak minősül a lakóhely elhagyására, a munkát elvégezzük, ügyelve az előírt személyes távolság megtartására” – foglalta össze Haál Gábor azokat az intézkedéseket, amelyeket mindhárom ménesbirtokon meghoztak.

Cseri Dávid részletezte azt, amit a bábolnai vezető sommásan foglalt össze: „A ménesgazdaság múzeumait határozatlan időre bezártuk, minden idegenforgalmi szolgáltatást (méneslátogatás, sétakocsizás, lovaglás) szüneteltetünk, az irodában ügyeleti rendben naponta egy munkatárs dolgozik, a többiek otthon végzik a munkájukat, a telephelyeken kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, aminek rendszeres használata kötelező és ellenőrzésre kerül, a ménesudvarban (ami a ménesgazdaság központi telephelye) a bejáratot kordonnal leválasztottuk, a dolgozók csak kézfertőtlenítés után léphetnek be és ki a területről, a gyakorlaton lévő szakiskolai diákok oktatása szünetel, ahogy a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében megvalósuló iskolai lovagoltatás is, a szálláshelyek pedig határozatlan időre bezártak, a meglévő foglalásokat lemondtuk.”

Ugyanez a helyzet Mezőhegyesen is:

„Fertőtlenítőket helyeztünk ki, a szokásos üdvözlések, kézfogások elmaradnak. Szerencsére szabad levegőn, illetve jól szellőző istállókban dolgoznak a lótenyésztés munkavállalói, így a távolság megtartása nem probléma – mondta Bardóczky Veronika.

És természetesen visszavonásig nem fogadunk vendégeket a lovas szolgáltatásainkra, vagyis nincs kocsikázás, lovagoltatás, és nem látogathatók a ménesek sem.”

Az természetes, hogy az állatok ellátását minden állattartó megszervezi, legyen szó bármely fajról. De azért a lovakkal kapcsolatban – különösen az állami ménesek esetében – alapvető kérdés, hogy magát a lótenyésztést, illetve a lovakkal való munkát hogyan befolyásolják a járványügyi intézkedések.

Szilvásváradon a tenyésztés területén nem történtek jelentős változások. A párosítási terv szerint történik a kancák termékenyítése. A fedezőmének kihelyezése még a járványügyi helyzet kialakulása előtt megtörtént, így az összes fedezőmén felállításra került. A márciusra tervezett ménvizsga ugyan elmaradt, de a lovakkal való munka zavartalanul zajlik: a lovakat lovagolják, illetve fogatban hajtják őket, a csikók betanítása, képzése is folytatódik.

Mezőhegyesen a nóniusz és a gidrán fajtákban helyben felállított méneket használnak, így nincs különös változás a járvány miatt.

Szaporítóanyagot terveztek venni ügetőkancáikra Olaszországból, ezt nem tudták megvalósítani, illetve egy kancát szerettek volna szintén Olaszországba szállítani ICSI céljából, ami meghiúsult, így most nála embriótranszferrel próbálkoznak helyben. A magyar sportló kancákra Németországból vásárolnak szaporítóanyagot, ez jelenleg még akadálymentesen zajlik. A lovak szerencsére nem tapasztalnak egyelőre semmit a járványból, mivel teljes létszámban dolgoznak, a kiképzés ugyanúgy zajlik mind fogatban, mind nyereg alatt.

Mezőhegyes

Bábolnán sem számoltak be jelentős változásról a tenyésztés területét illetően.

Az angol telivér ménes Dióspusztán telt házzal működik, a saját kancáik mellett panziós kancák is bent állnak a fedeztetési szezonban.

Az arab ménesben az eltervezett párosítások szintén zajlanak, bár a friss sperma iránti külső kereslet erősen visszaesett. A lovakkal történő munkavégzés folyamatosan zajlik, a gyakorlatozó diákok munkája jelent csak kiesést a mindennapokban. Az angol telivér versenylovak tréningben vannak, galoppversenyek ugyan egyelőre nincsenek, de a tréningmunka a megszokott módon zajlik Alagon, a Bábolnáról bérelt versenylovak idomításáról pedig a bérlők gondoskodnak.

A ménesbirtokok honlapját nézve – még akkor is, ha előre tudja az ember, hogy a tömegrendezvények nem tarthatók meg – igencsak elszomorító a programnaptárak látványa. Az összes áprilisi versenyt törölték vagy jó esetben halasztották, májusra már nincs is beírva semmi, a nyár vége felé árválkodik egy-egy beírás…

„A programnaptár a járványügyi veszélyhelyzet miatt természetesen kiürült. A tervezett rendezvényeink, tenyészszemlék elmaradnak, a halasztást a kormányzati döntéseket figyelembe véve mérlegeljük” – mondja Haál Gábor.

„A versenysportot érinti leginkább a járványügyi helyzet természetesen, hiszen a versenyek világszerte elmaradnak, így a saját rendezésű versenyeinket is halasztjuk, illetve amiken részt vettünk volna, azok is elmaradnak” – teszi hozzá Bardóczky Veronika.

Talán Cseri Dávid a legoptimistább: „A legnagyobb változás a rendezvények tekintetében történt: áprilisban került volna megrendezésre a ménesgazdaság területén a XX. Nemzetközi Kutyakiállítás, valamint áprilisban kezdődött volna Szilvásváradon a szabadtéri versenyszezon az országos fedeles fogathajtódöntőt követően.

A kutyakiállítás új dátuma 2020. augusztus 21–22., az elmaradt versenyek és tenyészszemlék újból meghirdetésre kerülnek, amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi azt.

Emellett bízunk benne, hogy oly sok év után idén augusztusban az éjszakai lovasshow is megrendezésre kerülhet, a nyár folyamán egyéb kulturális programokkal karöltve. Egy biztos, a helyzet enyhülése után a lehető legrövidebb időn belül újra tudjuk indítani a versenyek rendezését.”

Ha pedig a járványügyi helyzet súlyosabbra fordulna, úgy azt a lovak kiképzése sínylené meg. Mezőhegyesen a közel száz ló kiképzését a központban egészségügyi mozgatássá redukálnák, hogy biztosítani tudják a boxban tartott lovak mozgásigényét. S ahogy azt a lótenyésztési osztályvezető hangsúlyozta, szerencsére a kiképzésben dolgozó munkavállalóik nyitottak arra, hogy amennyiben szükséges, a lovak alapellátásában is részt vesznek. Szilvásváradon és Bábolnán is a lovak alapellátása, az etetés, trágyázás és alapvető mozgatás lesz a kizárólagos feladat. Ha pedig kijárási tilalom kerülne bevezetésre, Szilvásváradon a helyi dolgozók, illetve a szolgálati lakásokban lakók kerülnek elsősorban beosztásra.

„Összességében kiemelendő, hogy a munka lényegében változatlanul zajlik, a lovak ellátása, mozgatása nem csökkenthető feladat.

Az általános lóágazati nehézségek azonban a ménesbirtokra is kihatnak: a rendezvények elmaradása, az utazási korlátozások, a külföldi vendégek távol maradása miatt a lóértékesítés gyakorlatilag megállt. Az utazási korlátozások miatt a vevőink teljesen elmaradtak a szomszédos országokból, a kínai partnerek által itt tréningezett távlovak gazdáikkal együtt még a járvány kezdeti szakaszában hazaköltöztek, és azóta nem tudunk beutazási, vásárlási szándékról, sem tőlük, sem Európából” – foglalta össze Haál Gábor igazgató a bábolnai gondokat, amelyekhez hasonlóakkal a másik két ménesnek is szembe kell néznie, bár ahogy Bardóczky Veronikától megtudtuk, Mezőhegyesen nőtt a kereslet a lovakra belföldről, egyre több előjegyzést vesznek fel. Az érdeklődés elsősorban a fogatban vagy nyereg alatti alapkiképzésben részesült lovakra nőtt.

S hogy a járványnak lehet-e bármi pozitív hozadéka, arról a három vezető saját habitusa szerint nyilatkozott. Volt, aki semmi jót nem lát, volt, aki szerint a tanulásra, önképzésre lehet időt szánni, míg a harmadik szakember szerint a járvány ideje felhasználható a lovak és csikók nagyobb egyedszámú kiképzésére és a környezet még precízebb rendezésére is.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétévesek a versenypályán

Az angol telivérek már kétévesen megkezdhetik a versenykarrierjüket a galopp-pályákon. Sokan csodálkoznak, hogy hogyan lehet őket ilyen korán belovagolni és megfelelően felkészíteni a versenyzésre. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a kétévesen versenyző lovak versenykarrierje hosszabb, mint azoké, akik csak később lépnek pályára.

Lázár Zoltán újra a bakon

Időutazásra invitálom önöket, 2017-et írunk. A Lázár család immár sokadszorra, ebben az évben is nagy kihívások előtt állt: Göteborgban négyesfogat-hajtó Európa-bajnokságot, Lipicán kettesfogathajtó-világbajnokságot rendeztek, mindkét világversenyen meghatározó szerepet szánt nekik a fogathajtó szakág és Tóth Tamás szövetségi kapitány is.

Útmutató lóápolóknak - „Az Úr legyen velem, ha ezek közül bármit is elfelejtek”

Kay Neatham, Marcus Ehning vezető lóápolója leckét ad arról, hogyan kell az égiektől segítséget kérni, amikor versenyre utazunk, ott vagyunk, vagy hazaindulunk.

Online versenyfelkészítő program

Igazi újdonság látott napvilágot, melynek ötlete már 2019 decemberében megszületett, amikor még mit sem sejtettünk a közelgő bajról. Az online versenyfelkészítő program egyik ötletgazdájával, Majorné Miskolci Anitával beszélgettünk.

Az agrárminiszter is támogatja a nagyszabású öntözésfejlesztési beruházást

Nagy István agrárminisztert Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztéséért felelős kormánybiztos látta vendégül Mezőhegyesen, ahol a tervek szerint hazánkban egyedülálló öntözésfejlesztési beruházás veszi majd kezdetét.

Egy iskolaló vagyok

A koronavírus-járvány a lovasok mellett a lovardák életét is felforgatta. A megváltozott körülmények különleges, új utakat nyitnak meg. Ilyen új kezdeményezés a Facebookon létrehozott, és időközben nagy kedveltségre szert tett „Egy iskolaló vagyok” csoport.

Borul a versenynaptár az elmaradó olimpia miatt

A koronavírus szinte egyik napról a másikra borította fel az életünket, természetesen nem kerülte el a lovasvilágot sem. Az FEI elnöke, Ingmar de Vos nyilatkozott a vírushelyzettel kapcsolatban, amint kiderült, hogy mi lesz a 2020-as tokiói olimpiával.

Fogat hírek - Bizakodó évadnyitó után sűrű felhők tornyosulnak

Visszatérő helyszínen, az Izsák és Fülöpszállás között félúton lévő Biczó csárda tanácskozótermében tartotta évértékelő és évadnyitó közgyűlését a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakága Mondok József elnök vezetésével, a küldöttek részvételével.

Új elnök az MLOSZ élén - A jó szintet mindig magasan húzom meg

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége február 27-ei közgyűlésén a szakmai szervezet elnökévé választotta. Március 15. alkalmából megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Úgy véli, az elismerések az eddig végzett munkát jutalmazzák. De mit jelentenek a hétköznapokra? Erről kérdeztük Haál Gábort, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatóját.

Fontos tudnivalók lovasoknak a kijárási korlátozásról

Az állatok ellátása és az állatorvosi rendelő látogatása alapos indokot biztosít a lakóhely elhagyására, azonban lovardákba mindenki kizárólag a lovai mozgatása céljából menjen, a tereplovaglás során pedig mindent tegyünk meg a balesetek elkerülése érdekében, ne terheljük járványhelyzetben az egészségügyi intézmények kapacitását – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Lovassport Szövetség.