0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Koronavírus – Magyarország lett az európai kóser húsellátás egyik központja

Magyarországi vágóhíd biztosítja az európai kóser húsellátás jelentős részét a világjárvány alatt - közölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a kóser élelmiszer-ellátásban világszerte komoly visszaesést okoznak a koronavírus miatti intézkedések. Az európai zsidó közösségek kóser húskészletei csökkenésének egyik fő oka, hogy az életbe lépett utazási korlátozások miatt a kóser vágásra szakosodott sakterek nem tudtak elutazni a vágóhidakra. További problémát okoz a járványügyi előírásoknak megfelelő logisztika kialakítása, így a legtöbb európai üzem átmenetileg bezárásra kényszerült.

Az EMIH közbenjárására a magyar kormány engedélyével az elmúlt hetekben hat sakter, azaz kósersági felügyelő, rabbi és metsző érkezett a Csongrád megyei csengelei vágóhídra az európai kóser húsellátás segítése érdekében. A rabbik a járványügyi előírásokat betartva, negatív teszttel érkeztek az országba. A héten további hat sakter érkezését várják.

A csengelei vágóhídon 2020 végéig a várakozások szerint közel 1 millió baromfit vágnak le kóser módon, ez a teljes európai kóser piac közel 40 százalékát teszi ki

– áll az EMIH közleményében.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: MTI