0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Fertőznek a gombák – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Bár továbbra is a száraz időben terjedő károsítókkal találkozhatunk leginkább, a kevés csapadék pont elég volt ahhoz, hogy megjelenjen néhány, eddig háttérbe szorult gombás növénybetegség. Almán fertőz a varasodás, az érzékeny cseresznye- és meggyfajtákon pedig egyre határozottabban jelentkeznek a moníliás hervadás tünetei.

Az elmúlt hét során az ország csaknem teljes területén esett némi eső, de ennek mennyisége sehol sem volt elegendő a január óta tartó aszály megszüntetéséhez. A tartós csapadékhiány most még elsősorban a szántóföldi növényeket sújtja, de a mélyebb talajrétegek vízszintje is rohamosan csökken. Az éjszakai minimumhőmérsékletek kevés helyen csökkentek 5-10 °C alá, nappal pedig 15-20 °C volt a jellemző. Növényvédelmi szempontból a szárazság miatt a rovarkártevők elleni védelemre kellett koncentrálni, de a kevés csapadék is segítette néhány kórokozó megjelenését és terjedését.

Az almatermésű növények jórészt elvirágoztak, most tart a gyümölcskötődés, gyümölcsfejlődés időszaka, illetve intenzíven hajtják lombozatukat a fák.

Almán az eddigi primer lisztharmattünetek mellett már a másodlagos (szekunder) fertőzések dominálnak a fiatal hajtásvégeken.

Jelenleg már a primer fertőzöttséggel együtt közepes szintet üt meg a betegség terjedése. A kisebb-nagyobb csapadékok megemelték a gyümölcsösök környezetében a páratartalmat, ezért több ciklusban fertőz a varasodás. A viszonylag alacsony hőmérséklet miatt a kórokozó lappangási ideje még 12-14 napra tehető, de a hőmérséklet emelkedésével együtt ez lerövidül. A lisztharmat- és a varasodásfertőzés blokkolásához most feltétlenül intenzív védelem szükséges.

A rovarkártevők közül a levélpirosító levéltetű jelenléte visszaesett, friss tünetek már nincsenek, helyette viszont kisebb kolóniákban megjelent a szürke és zöld almalevéltetű a hajtásvégeken. Folyamatosan számolni kell a vértetűfertőzéssel, illetve az almamoly repülése a feromoncsapdákba szintén rendszeres jelenség. A hőösszeg-számítások alapján

a nyugati országrészben a tojásrakás 1,5 hét múlva, melegebb tájegységekben pedig már a napokban várható.

A levélaknázó molyok rajzása most szünetel, a piros gyümölcsfa-takácsatkából 1-2 db van jelent levelenként. Zalában az almalevél-gubacsszúnyog mintegy 1-2%-ban fertőzi a leveleket.

Szilvaültetvényekben a szilvamoly rajzása országszerte erősnek mondható, a háromnaponkénti fogás 25-30 db/csapda. A hajtásvégeket és a fiatal leveleket együttesen fertőzi a levéltetű és a gubacsatka.

Kajsziban a zöld őszibarack-levéltetű a jellemző, és a csapdák fogása folyamatosan erősnek mondható (háromnaponként 40-50 darab).

Az érzékeny meggy- és cseresnyefajtákon egyre határozottabban jelentkeznek a monília hervadásos tünetei, illetve már megjelentek a fekete cseresznye-levéltetű kisebb-nagyobb kolóniái is.

Dióban a korábban károsító levélbarkók után most a nagy diólevéltetű fertőz, a fő levélér mentén alkotva kolóniákat.

Szőlőben a korábban jelzett feketerothadás kezdeti tünetei mellett fel kell készülni a lisztharmat elleni védekezésre,

ha pedig tovább melegszik az idő, és eső is lesz, a 25-30 centiméteres hajtásokat a peronoszpóra is veszélyezteti. A tarka szőlőmoly rajzása folyamatosan tart, a fürtkezdemények kialakulása miatt hamarosan számítani kell a molykártételre.

A különböző tujaféléken az enyhe tél után tömeges a részleges és teljes növénypusztulás, ami a különböző kórokozók és kártevők együttes károsításának tudható be.

A jelenlegi védekezési technológiák nem elégségesek a folyamat megállításához. Félő, hogy a tuja is a puszpáng sorsára jut néhány éven belül.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet