Back to top

Hatékony támogatás agrár-vállalkozásoknak az OTP Bank közvetítésével

Számos pénzügyi megoldás közül választhatnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások a járvány miatt kialakuló gazdasági nehézségeik áthidalására és a veszélyhelyzetet követő fellendülési időszakra való felkészülésre az OTP Agrárnál.

Ezekre a célokra a hitelintézetnél már elérhetőek az NHP Hajrá forrásai. Emellett azonban most különösen fontos, hogy a fogyasztók is mindent megtegyenek a magyarországi vállalkozások érdekében.

A koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági válság egyre több ágazatban érezteti hatását, láthatóak már jelei az élelmiszer-ellátás szempontjából kulcsfontosságú agráriumban is.

Bár a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek korábban is bizonyították már válságálló képességüket, sokuk keresi most azokat a lehetőségeket, hogy miként vészelhető át minél kevesebb veszteséggel az átmeneti időszak, majd hogyan vehetnek részt minél hamarabb a gazdaság újraindításában.

Ebben nyújthatnak segítséget az OTP Agrár sokoldalú megoldásai, amelyek között már a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Hitelprogram újabb szakasza, az NHP Hajrá forrásai is elérhetőek.

„Függetlenül attól, hogy átmeneti fizetési nehézségek áthidalásáról, támogatás-előfinanszírozásról, beruházásról, vagy ingatlan-vásárlásról legyen szó, az OTP Agrár stabil pénzügyi háttérrel szolgálhat a vállalkozások számára, sőt ezen túl akár pályázatírásban, vagy az esetleges határon túli terjeszkedésben is szakértő tanácsokkal szolgálunk partnereinknek. Az újonnan elérhető NHP Hajrá forrásai – a program volumene és céljai alapján – komoly és hatékony segítséget jelenthetnek az agrárgazdaság számára. Ezért is tesszük elérhetővé a program nyújtotta lehetőségeket többféle konstrukcióban, speciálisan a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások számára” – mondta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója.

Az NHP Hajrá keretében kínált, maximum 2,5 százalékos, fix kamatozású források az eddigieknél szélesebb körben használhatók, hiszen a beruházások mellett forgóeszközök finanszírozására, uniós és nemzeti támogatások előfinanszírozására, illetve társasági részesedés vásárlására is igényelhetők, – a kondícióktól függően – akár 20 milliárd forintos hitelkerettel, 20 éves futamidő mellett.
Az OTP Agrár szakértői az új lehetőségeknek megfelelően alakították át az Agrár Fejlesztési Hitel beruházásra, illetve termőföld vásárlásra kidolgozott konstrukcióit. Előbbi keretében maximum 60 millió forint, utóbbiéban pedig legfeljebb 150 millió forint vehető fel, akár 20 éves futamidőre.

Az átmeneti fizetési nehézségekre a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására hamarosan igényelhető OTP Agrártámogatási Hitel teszi elérhetővé a program forrásait.

Emellett a működési költségeik fedezésére, például készletek feltöltésére, vagy alapanyagok beszerzésre az OTP Új Forrás Forgóeszközhitel már most elérhető, akár 3 éves futamidővel.

A felsorolt új konstrukciók azonban a velük egyező céllal felvett hitelek kiváltására is felhasználhatók, tehát bármely vállalkozásnak érdemes lehet megvizsgálni, hogy milyen feltételekkel vette föl a korábbi hiteleit.

Az OTP Agrár szakértői mindemellett több új konstrukción is dolgoznak, amelyek segíthetnek a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásoknak az átmeneti nehézségek leküzdésében.

Ilyen például a szabad felhasználású, akár három éves futamidejű Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel, amelynek az Agrárminisztérium nemrég döntött ingyenessé tételéről és a felvehető hitelkeret megduplázásáról.

A járvány gazdasági következményeinek hatására a hitelintézet várakozásai szerint rövidtávon a finanszírozási kereslet eltolódik az átmeneti fizetési nehézségekre is megoldást kínáló konstrukciók irányába, mint a forgóeszközhitelek, és a támogatások előfinanszírozása. Az NHP Hajrá forrásai közül is egyelőre inkább ezeket a konstrukciókat keresik a vállalkozók, mivel rugalmasan kezelhetők vele a likviditási problémák a megváltozott körülmények között. Az OTP Bank a vállalkozói ügyfelek körében szerzett piaci részesedését meghaladó mértékben kíván szerepet vállalni az újonnan elérhető források közvetítésében.

A különböző pénzügyi megoldások mellett azonban maguk a fogyasztók is támogathatják a magyar cégeket: válság idején különösen fontos, hogy mindannyian a hazai termékeket részesítsük előnyben, hiszen ezzel is segíthetjük a vállalkozások talpon maradását.

A tájékoztatás nem teljes körű, az egyes hitelkonstrukciók részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak, elsősorban a www.otpagrar.hu oldalon. (x)

Forrás: 
OTP Agrár

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Nem mindenkinek előnyös a TAO-könnyítés

Nem minden vállalkozásnak előnyös a járványhelyzet miatt bevezetett adózási könnyítés, hogy a beszámolót és a kapcsolódó társaságiadó-bevallást idén a szokásos május végi határidő helyett szeptember 30-ig lehet benyújtani, és az adókat is eddig kell megfizetni. A MAZARS lefrissebb összefoglalójából kiderül, hogy kiknek éri meg ezzel a könnyítéssel élni.

Elérkezett az élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallások beadásának utolsó hete

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az élelmiszerlánc-szereplők többségének 2020. május 31-ig kell benyújtania a 2020-as felügyeleti díjbevallását. Mivel idén a jogszabályban előírt határidő munkaszüneti napra esik, a bevallások a következő munkanapon, tehát június 2-án még beadhatóak.

Sikeres volt az egységes támogatási kérelmek beadása

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig.

Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.