Back to top

Kevés lesz az akácméz 2020-ban

Nem múlhat el sajnos tavasz fagyok nélkül. Idén is, több éjszakán át, hosszantartó fagy volt tapasztalható április első napjaiban, ami a fagyérzékeny akácfák első virágrügyeit tönkretette.

MMG - Kevés lesz az akácméz 2020-ban?

 

Ősszel minden méhész igyekszik egyforma erősségű méhcsaládokat beteleltetni, de tavaszra, a családok erőssége, állapota között óriási különbségek lesznek. Vajon miért? Ennek oka, hogy a méhészek csak a méhek egyedszámát tudják egységesíteni ősszel, az adott méhek korát, nem látják, nem ismerik.

Azokban a családokban, amelyekben sok az augusztus első felében kikelt, megszületett méhecske, azok lesznek gyengébbek tavaszra, hiszen lejár az élettartamuk, elpusztulnak április közepe előtt, amikor pedig igazán szükség lenne rájuk.

Ezért fontos, hogy július második felében és augusztusban adjunk helyet az anyának a fészekben a petézésre, melynek lendületét serkentő etetéssel tartsuk fenn. Sőt! A klímaváltozást vegyük figyelembe és a hagyományos szakirodalomban ajánlott végső etetés dátumát nyugodtan toljuk ki két héttel, szeptember végéig. A tavaszi állományszintű kiegyenlítést pedig anyakeresés után fedettfias keretekkel vagy átröpítéssel oldhatjuk meg.

Nem múlhat el sajnos tavasz fagyok nélkül. Idén is, több éjszakán át, hosszantartó fagy volt tapasztalható április első napjaiban, ami a fagyérzékeny akácfák első virágrügyeit tönkretette. Erről olvashatnak Lefagytunk címmel egy írást, mely pontosan részletezi az okokat, miért is mondják a méhészek már április legelején, hogy 2020-ban nagyon kevés akácméz fog teremni, ha egyáltalán lesz valamennyi.

A koronavírus járványhoz kapcsolódik két írás is. Az egyik a méhészeti termékek, nevezetesen a propolisz és a méhméreg vírus elleni hatásáról számol be.

Kutatások igazolják, hogy szervezetünk immunrendszerének vírusfertőzés esetén fellépő túlzó reakcióját képesek szabályozni az említett méhészeti termékek. A másik írás pedig, a koronavírus-járvány miatt kialakult, vírusok iránti fokozott érdeklődésre ad válaszokat, még többet megtudhatunk e sejtparazitákról. Például azt, hogy a mézelő méh és más beporzó rovarok a virágporral sok növényvírust átvihetnek egyik gazdanövényről a másikra, és olykor jelentős szerepük lehet növényi vírusbetegségek járványos kialakulásában is.

Jó olvasást!

Forrás: 
Méhészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Nem mindenkinek előnyös a TAO-könnyítés

Nem minden vállalkozásnak előnyös a járványhelyzet miatt bevezetett adózási könnyítés, hogy a beszámolót és a kapcsolódó társaságiadó-bevallást idén a szokásos május végi határidő helyett szeptember 30-ig lehet benyújtani, és az adókat is eddig kell megfizetni. A MAZARS lefrissebb összefoglalójából kiderül, hogy kiknek éri meg ezzel a könnyítéssel élni.

Elérkezett az élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallások beadásának utolsó hete

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az élelmiszerlánc-szereplők többségének 2020. május 31-ig kell benyújtania a 2020-as felügyeleti díjbevallását. Mivel idén a jogszabályban előírt határidő munkaszüneti napra esik, a bevallások a következő munkanapon, tehát június 2-án még beadhatóak.

Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.