Back to top

Steyr traktorok az agrárszakképzésnek

Az Agrárminisztérium fenntartásában működő 15 szakiskola, valamint az agrárszakképző központok 9 tagintézménye 24 erőgépet szerezhet be a szaktárca támogatásával. A nyílt közbeszerzési eljárást a Magtár Termeltető és Kereskedelmi Kft. nyerte el, a cég 24 darab korszerű, a mai technológiai követelményeknek megfelelő Steyr 4085 Kompakt HiLo típusú traktort szállít a jövő agrárgenerációját képző szakiskoláknak.

A már aláírt szerződés keretében beszerzett traktorokkal a gazdaság igényeinek figyelembe vételével bővítik a konzorcium iskoláinak képzési kínálatát, hogy a szakmai végzettséggel párhuzamosan megerősítsék a digitális kompetenciákat, és a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható digitális szaktudásra tehessenek szert a diákok.

A traktorok beszerzésével nagy lökést kap a digitális technológiával felszerelt erőgépekkel kapcsolatos ismeretek oktatása, a képzőhelyek a gyakorlatban tudják bemutatni működésüket, a hibaelhárítást, és fejleszteni tudják a digitális kompetenciákat.

Ezek az ismeretek az iskolarendszerű általános mezőgazdasági és agrárgépészeti oktatásba és az iskolarendszeren kívüli képzésbe egyaránt beilleszthetők. A fiatalok gyakorlatorientált, kompetenciaalapú szakmai képzése elengedhetetlen, mert ezáltal ismerhetik meg a különböző erőgépek és az általuk végzett talajműveletek közötti összefüggéseket. Cél továbbá, hogy a diákok megismerhessék a korszerű technológiákat alkalmazó mai mezőgazdasági gépeket és a digitális technológiákat, és a munkaerőpiacra kilépve azonnal megállják helyüket, rendelkezzenek azokkal a technológiai alapismeretekkel, amelyek birtokában könnyen be tudnak illeszkedni a korszerű gazdaságok mindennapi munkájába. Ez elősegíti gyors elhelyezkedésüket, a gyors integrációt a munka világába.

A közbeszerzést kiíró konzorciumot alkotó iskolák termelő tangazdaságai a duális képzés irányába mozdultak el a tanulószerződés lehetőségének bevezetésével. A tangazdaságok tárgyi eszközeinek beszerzése a duális képzés feltételrendszerét javítja, a projektben az Agrárminisztérium által fenntartott intézmények vettek részt.

A tangazdaságok eszközeinek fejlesztésével párhuzamosan digitális tananyagokat is kidolgoztak az iskolák, összhangban az Agrárminisztérium középtávú szakképzési stratégiájával, valamint a Szakképzés 4.0 irányelveivel.

A projektben részt vevő intézmények szaktanáraira, szakoktatóira fontos szerep hárult, hiszen a minél gördülékenyebb generációváltás az agráriumban meghatározó fontosságú.

A tananyagfejlesztés során folyamatosan arra törekedtek, hogy a korszerű technológiai ismeretek átadásának minél hatékonyabb módszereit dolgozzák ki, és hogy alapos átadásukra a lehető legtöbb időt lehessen fordítani. Az intézmények a mezőgazdasági képzés iránt érdeklődőknek korszerű ismereteket nyújtó képzési kínálatot és az igényeknek megfelelő oktatási formát kívánnak biztosítani, és ennek érdekében a képzésben részt vevő szakoktatóknak is magas szintű szakmai képzést nyújtanak, többek közt a legkorszerűbb technológiájú gépek és eszközök beszerzésével.

A már beszerzett és a még beszerzendő erőgépek lehetővé teszik a mezőgazdasági és műszaki szaktanárok, szakoktatók, valamint a gazdasági szereplők hatékony együttműködését, mert a gyakorlati bemutatókkal a gépgyártó és gépforgalmazó vállalkozások is bevonhatók a programba, például helyi géptípus-továbbképzések és workshopok szervezésével.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Továbbra is biztonságos és folyamatos a termelés a törökszentmiklósi CLAAS gyárban

Az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. bejelentette, hogy továbbra is folyamatos a termelés a törökszentmiklósi gyárban. A cég a járványhelyzet miatt áprilisban 3 hétre leállt, de a szakszerű és gyors intézkedések révén április 20-án a termelés ismét újraindulhatott, biztosítva ezzel a régióban a munkahelyek megőrzését.

Felszámolnák az „osztatlant” - Új földértékesítés és törvényjavaslat

Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon felszámolására indított földértékesítési program – adta hírül nemrégiben az Agrárminisztérium. Eközben egy gyors, méltányos, átlátható rendszert hozna létre az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat, amely régi problémát igyekszik rendezni.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Fókuszban a biológiai sokféleség

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, amely nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez.