Back to top

Steyr traktorok az agrárszakképzésnek

Az Agrárminisztérium fenntartásában működő 15 szakiskola, valamint az agrárszakképző központok 9 tagintézménye 24 erőgépet szerezhet be a szaktárca támogatásával. A nyílt közbeszerzési eljárást a Magtár Termeltető és Kereskedelmi Kft. nyerte el, a cég 24 darab korszerű, a mai technológiai követelményeknek megfelelő Steyr 4085 Kompakt HiLo típusú traktort szállít a jövő agrárgenerációját képző szakiskoláknak.

A már aláírt szerződés keretében beszerzett traktorokkal a gazdaság igényeinek figyelembe vételével bővítik a konzorcium iskoláinak képzési kínálatát, hogy a szakmai végzettséggel párhuzamosan megerősítsék a digitális kompetenciákat, és a munkaerőpiac által elvárt, gyakorlatban alkalmazható digitális szaktudásra tehessenek szert a diákok.

A traktorok beszerzésével nagy lökést kap a digitális technológiával felszerelt erőgépekkel kapcsolatos ismeretek oktatása, a képzőhelyek a gyakorlatban tudják bemutatni működésüket, a hibaelhárítást, és fejleszteni tudják a digitális kompetenciákat.

Ezek az ismeretek az iskolarendszerű általános mezőgazdasági és agrárgépészeti oktatásba és az iskolarendszeren kívüli képzésbe egyaránt beilleszthetők. A fiatalok gyakorlatorientált, kompetenciaalapú szakmai képzése elengedhetetlen, mert ezáltal ismerhetik meg a különböző erőgépek és az általuk végzett talajműveletek közötti összefüggéseket. Cél továbbá, hogy a diákok megismerhessék a korszerű technológiákat alkalmazó mai mezőgazdasági gépeket és a digitális technológiákat, és a munkaerőpiacra kilépve azonnal megállják helyüket, rendelkezzenek azokkal a technológiai alapismeretekkel, amelyek birtokában könnyen be tudnak illeszkedni a korszerű gazdaságok mindennapi munkájába. Ez elősegíti gyors elhelyezkedésüket, a gyors integrációt a munka világába.

A közbeszerzést kiíró konzorciumot alkotó iskolák termelő tangazdaságai a duális képzés irányába mozdultak el a tanulószerződés lehetőségének bevezetésével. A tangazdaságok tárgyi eszközeinek beszerzése a duális képzés feltételrendszerét javítja, a projektben az Agrárminisztérium által fenntartott intézmények vettek részt.

A tangazdaságok eszközeinek fejlesztésével párhuzamosan digitális tananyagokat is kidolgoztak az iskolák, összhangban az Agrárminisztérium középtávú szakképzési stratégiájával, valamint a Szakképzés 4.0 irányelveivel.

A projektben részt vevő intézmények szaktanáraira, szakoktatóira fontos szerep hárult, hiszen a minél gördülékenyebb generációváltás az agráriumban meghatározó fontosságú.

A tananyagfejlesztés során folyamatosan arra törekedtek, hogy a korszerű technológiai ismeretek átadásának minél hatékonyabb módszereit dolgozzák ki, és hogy alapos átadásukra a lehető legtöbb időt lehessen fordítani. Az intézmények a mezőgazdasági képzés iránt érdeklődőknek korszerű ismereteket nyújtó képzési kínálatot és az igényeknek megfelelő oktatási formát kívánnak biztosítani, és ennek érdekében a képzésben részt vevő szakoktatóknak is magas szintű szakmai képzést nyújtanak, többek közt a legkorszerűbb technológiájú gépek és eszközök beszerzésével.

A már beszerzett és a még beszerzendő erőgépek lehetővé teszik a mezőgazdasági és műszaki szaktanárok, szakoktatók, valamint a gazdasági szereplők hatékony együttműködését, mert a gyakorlati bemutatókkal a gépgyártó és gépforgalmazó vállalkozások is bevonhatók a programba, például helyi géptípus-továbbképzések és workshopok szervezésével.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Dimény Zoltán 1960-2020

Ismét gyászol az agrárújságírás. Hatvan évesen elment Dimény Zoltán, aki életének felét ennek az életpályának szentelte.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Szombaton folytatódik az agrárcenzus

Szeptember 19. és november 22. között összeírók keresik fel a gazdákat. Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, amely során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók.

Új, E-szám-mentes tejtermékcsaládot fejlesztettek

Új E-szám-mentes tejtermékeket – sajtot, joghurtot, vajkrémet – fejlesztett ki egy uniós támogatással megvalósult, kétmilliárd forintos projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. A termékek ez év végén, jövő év elején kerülnek piacra.

Az osztatlan közös tulajdon felszámolásáért folytatódik a földértékesítési program

2020. szeptember 21-én indul a földértékesítési program harmadik üteme. Az Agrárminisztérium célja továbbra is az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. A több mint 6300 db ingatlanra bárki tehet vételi ajánlatot elektronikus úton, egészen október 21-ig.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.