Back to top

Tealeves, teafőzelék, fermentált szederlevél…

Könnyen készíthetünk házilag ízletes pótteákat, és kipróbálhatjuk a tealevest, vagy a teafőzeléket is. Régen sokféleképp hamisították a teákat, ám a pótteák megjelenésekor már nem ez volt a cél. Néhány tea helyettesítő növény igen ízletes, ezek nem is érdemlik meg a "pót" szót!

Teacserje (Camelia sinensis)
Teacserje (Camelia sinensis)
Fotó: wikipedia

Az élelmiszer hamisítás problémájával időről-időre szembesülünk a híradásokból, a repertoár elég változatos: a lejárati idő át dátumozásától, a silányabb minőségű termékkel való hígításon át a teljes hamisításig. Ez régen is divat volt: ami drága volt azt hamisították, mert megérte hamisítani. Amikor a tea volt drága, akkor azt is… 

Az 1860-as években már több, mint 100 féle teát tartottak számon, és a minőségi, árbeli különbségek jó táptalajai voltak a csalásoknak.

Sokszor nem az volt a tasakban, ami a címkére lett írva. Az esetek többségében a teához más (olcsóbb) növényi részeket is kevertek, így csökkentve az előállítási költséget.

Tea
Tea
Fotó: wikipedia
Így a hazánkban forgalmazott teában a valódi tea mellett gyakran szerepelt cseresznye, szilva, galagonya, kökény, sőt még platánlevél is. A hamisított keverékeket természetesen apróra darálták, hogy ne lehessen egyszerűen megkülönböztetni, melyik a tealevél darabja, és melyik, ami pótlásnak van ott. A valódi tea (azaz a teacserjéből a Camelia sinensisből készült) drága volt akkoriban, csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Leleményes kísérletezők azonban pótteákat kezdtek vizsgálni, melyek íze tényleg hasonlított az eredetihez. Ekkor már nem a csalás volt a cél, hanem egy hasonló ízű, olcsóbb helyettesítő termék létrehozása. A valódi teához nagyon hasonlít a szárított szamóca leveléből készült tea, de a szederlevél is jó ilyen célra, és még házilag fermentálhatjuk is. A korabeli leírások szerint a szamóca levelét májusban kell leszedni, és sötét helyen szárítani, hogy a levelek szárazon is zöldek maradjanak. De a szárított szamóca gyümölcsből is készült korabeli póttea.

Szeder (Rubus sp.)
Szeder (Rubus sp.)
Fotó: wikipedia
Planta tea, vagy magyar tea néven nagy karriert futott be egy póttea, ami szeder leveléből készült – fermentálva. Ezt házilag is elkészíthetjük. A szeder leveleit vágjuk apróbbra, majd zúzzuk össze akár kalapáccsal akár egy sodrófa segítségével. Lényeg, hogy a levelek sejtjei minél inkább roncsolódjanak.

Forraljunk vizet, és efölé, a gőzébe egy tésztaszűrő segítségével tartsuk az előkészített szederleveleket addig kevergetve a forró gőzben, míg megbarnulnak.

Ekkor kiterítjük és megszárítjuk, majd forrázatként teát készítünk belőle. A fermentáció nagyon kellemes, a fekete teákhoz hasonló zamatot ad a szederlevélnek.

Korabeli póttea receptek:

  • 80 százalék hársfalevél, 15 százalék szeder levél és 5 százalék fodormenta levele
  • 40 százalék szederlevél, 30 százalék hárslevél, 10 százalék málnalevél és 20 százalék szárított almahéj

A Magyar Szakács című lap egy 1930-as számában arról írt, hogy Indiában a teát nem csak italok alapanyagaként, hanem ételekhez is használják. Egyik módja ennek, hogy a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal keverve főzelékként készítették el. Egy másik leírás szerint a tealeveleket felgőzölve megpuhították, majd bambusz üreges szárába tömték és ott érlelték egy hétig. Ezután kiszedve onnan elrágcsálták. 

Teaültetvény
Teaültetvény
Fotó: wikipedia
Házilag is kóstolhatunk egyszerű teaételeket. A leforrázott szálas zöld teát miután megpuhult, egyszerűen hozzákeverhetjük főtt rizshez. Tealeves és teafőzelék is egyszerűen készülhet, a kiindulási alap mindkettőnél a szálas leforrázott, ezzel már felpuhult zöld tea levelek. Leves esetén ezt beleturmixoljuk valamilyen már kész krémlevesbe (brokkoli-, vagy zellerkrém levesbe), főzelék esetén pedig például a spenótfőzelékbe keverhetjük.

Valódi teanövényt nem nehéz tartani, mivel egy strapabíró, és részben fagyálló fajról van szó.

Jelenleg is számos kísérlet folyik olyan fajták nemesítésére, melyek a mi éghajlatunkon is kertben tarthatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…