Back to top

Szója helyett borsó - a fehérjetermelés jövője

A növényi eredetű fehérjetermelés drámaian megnő annak érdekében, hogy a 2050-re várhatóan 10 milliárdosra növekvő globális népesség igényeit kielégítse. „Növényi fehérjék: jelen és jövő” című jelentésében a Lux Research 24 növényt és azok termesztését értékeli aszerint, hogy növényi fehérjeforrásként mennyire előnyösek.

Fotó: pixabay.com

A kutatásban világszerte, illetve három fő régióban, Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában 24 különböző fehérjenövényt vizsgáltak meg növénytermesztési szempontok szerint. Összességében a szóját, a búzát és a rizst találták a három fő fehérjenövénynek, a borsót, a repcét, a zabot és a csicseriborsót pedig „feltörekvő alternatívaként” azonosították.

Szójabab és -tej
Fotó: pixabay.com
Észak-Amerikában és Európában a szója és a búza az első számú fehérjenövény, ám ezek széleskörű, nem élelmiszer jellegű felhasználása miatt, valamint a változatos növényi fehérjék iránti igény miatt a borsó, a zab és a repce a jövőben vonzóbb lesz és lehetőségeket rejt magában ezekben a régiókban. A zab és a repce különösen vonzó, miközben számos vállalat már növeli a borsófehérje-termelést, és 2017 óta közel félmilliárd dollárt fektetett be létesítmények megépítésébe.

Ázsia egyedülálló helyzetben van, tekintettel arra, hogy a régióban számos növénynek csaknem egy monopóliuma van. Ezek közül kettő,

a rizs és a csicseriborsó teljes termelésének 90%, illetve 75%-át Ázsia adja.

Ezeket nem használják olyan széles körben fehérjekomponensként, mint a többi, listán szereplő növényt, ami kiemeli kiaknázatlan potenciájukat.

Három fő forgatókönyv lehetséges a fehérjenövények piacán: a lázadók előretörése, mint amilyen a Beyond Meat, a nagyméretű multinacionális vállalatok (MNC) megsokszorozódása, például a Tysoné, valamint a kereskedelem bizonytalanná válása olyan események miatt, mint például az USA-Kína kereskedelmi háború. A Lux Research elemzője és a jelentés vezető szerzője, Thomas Hayes azt mondja:

„A forgatókönyvek azt jelzik, hogy sokféle fehérjeforrásra van szükség, mivel mind a startupok, mind az MNC-k túllépnek a szóján, és hogy ezek a források nem csak hogy képesek ezen társaságok növekvő igényeit kielégíteni, de regionális önellátásra is alkalmasak a kereskedelmi kockázatok csökkentése érdekében. ”

Növényi fehérjeforrások
Fotó: pixabay.com
A jövőre nézve Hayes hozzátette: „A technológiai innováció fontos szerepet játszik az új növényi alapú fehérjékben rejlő lehetőségek kiaknázásában, különösen, ha megfizethető, elérhető és bőséges forrásokkal kombinálják.” A génszerkesztés vagy a fejlett termesztési technológiák növelik a növények fehérjetartalmát, míg az innovatív extrakciós módszerek lehetővé teszik, hogy az új fehérjenövényekből fehérjekivonatok és -koncentrátumok készüljenek. Lux azt is jósolja, hogy az új feldolgozási technológiák és összetevők javítják a növényi alapú fehérjék érzékszervi és táplálkozási tulajdonságait. Az ilyen újítások pedig lehetővé teszik a termelők számára, hogy prémium minőséget használjanak, kifizessék a fehérjekivonás költségeit, a továbbiakban pedig bővítsék a növényi alapú termékeket a fogyasztóik körében és így tovább.

Forrás: 
Lux Research

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kert- és életmód-kiállítás

Szeptember 6–8. között rendezik meg Kölnben a Spoga+Gafa 2020 nagyszabású kertészeti kiállítást. Mintegy 60 ország 2200 kiállítója mutatja be a következő szezonra szánt újdonságait és innovációit.

Emelkedő marhahúskereslet

A világ marhahústermelése az utóbbi időszakban évi 64–66 millió tonna között alakult. A baromfiágazatokat sújtó madárinfluenza és a sertésállományokat tizedelő afrikai sertéspestis betegségek következtében emelkedett a marhahús iránti kereslet.

Üzlet koronavírus idején – online tartották meg az ötödik AGÓRA konferenciát

A járvány legnagyobb üzleti sikersztorija azé a szegedi fertőtlenítőszer-gyártó cégé, amely megtízszerezte a terméke gyártását. A hazai gazdaság egésze viszont nehézségekkel küzd. Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.

Meghosszabbítva: június 15-ig még kihasználhatják a 80 ezres idénymunkás-keretet Németországban

Nem használták ki az áprilisra és májusra megállapított összesen 80 ezer fős keretet, így június közepéig még fogadhatnak idénymunkásokat a németországi gazdaságok a tavasszal közzétett feltételek szerint. Kizárólag repülővel érkezhetnek a dolgozók továbbra is.

A Pepsi nyert a pánikvásárláson és a home office-on

A PepsiCo a vártnál jobb negyedéves eredményekkel lepte meg a legnagyobb versenytársát, a Coca Colát. Kiderült, hogy a pánikvásárlás és a home office hozta a többletet.

Húsmarhatartás a számok tükrében - Miként lehet eredményes a gazdaságunk?

Az utóbbi évtizedben láthatólag emelkedett a húsmarhatartók és a húsmarha-állományok létszáma. Ez igen örvendetes tény, hisz’ hazánkban nagyon sok olyan terület van, amit csupán extenzív állattartással tudunk eredményesen hasznosítani. Ezt a létszámemelkedést azonban nem mindig a szakmai elhivatottság, hanem a kényszer szüli.

Hiányzó kombájnok, elavult mezőgazdasági géppark

Nemrégiben még a tavaszi vetéssel voltak elfoglalva a gazdák, de ezekben a hetekben már a gabonabetakarítás van a mezőgazdasági tevékenység fókuszában. Milyen gépparkkal, hány kombájnnal aratnak Szlovákiában, tettük fel a kérdést. A szlovák agrárszakemberek szerint a problémamentes betakarításhoz 130 kombájn hiányzik az országban.

Görögdinnye bárhol, bármikor

A spanyol Peris cég előrecsomagolt, azonnal fogyasztható görögdinnye-szeletekkel lép piacra belföldön is, miután a termék sikerrel vizsgázott Nagy-Britanniában. Most próbálkoznak a hasonló kiszerelésű sárgadinnye bevezetésével is. Ebben a formában könnyen fogyasztható ez a lédús nyári csemege.

Brutális sáskajárással küzd India

Nyugat-Indiában óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le. A sivatagi sáskák rajai elérték Jaipur külvárosát, és most Delhi felé tartanak.

Sorsdöntő növénysávok

A beporzóbarát virágzó növénysávok létrehozása segít megfékezni a beporzó rovarok számának csökkenését, viszont az ott összegyűlő rovarok nagyobb fertőzési kockázatnak vannak kitéve.