0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Dinnyék az üzletekben: közeleg a nyár

Az üzletek polcain a sárgadinnyék egész télen jelen voltak a kiegészítő kínálatban, a görögdinnyék azonban most kezdenek csak megjelenni. Még ugyan borsos az áruk, de hétről hétre mérséklődik. Magjuk gyógyhatású, héjuk húsos része pedig kandírozható...

Érdekes ellentmondás, de a dinnyekedvelők körében köztudott:  a késő tavaszi dinnyék drágábbak, de kevésbé jók, és általában a nyári, már olcsóbb dinnye az ízletesebb. Ennek egyszerű oka van: most az import dinnye drága, hiszen korán leszedik, sokat utaztatják így kisebb az esélye, hogy igazán ízletes példányt tudunk kiválasztani. Később, ahogy eljön a nyár, megjelennek nagy tömegben a hazai, már napon érett dinnyék, melyek ára, sokkal jobb minőségük ellenére is olcsóbb, a nagy tömegben való megjelenésüknek köszönhetően.

Mikor jó a dinnye?

Héja sötét, fényes és kemény, kopogtatáskor kong a jó görögdinnye. Az érett dinnyén erősebb a harmat kicsapódása hajnalban.
A földön fekvő része sárga és nem fehér, és a termés melletti kacs elszárad. A termés kocsánya ne legyen megcsavarva, mert az a kényszerérést jelzi.

A gyógyító gyümölcs

A görögdinnye 90 százaléka víz, így leginkább a szervezetet tisztító, salaktalanító hatása jelentős. Betegségből lábadozók fontos tápláléka, mivel nagyon könnyen emészthető, A vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően pedig miközben átmossa, egyben felüdíti a szervezetet. Amikor még magas árú a dinnye, jobb nem is belegondolni, hogy amit megvettünk több száz forintos kilónkénti áron, annak nagy része víz…

A vesét serkentő dinnyemag

A népi gyógyászat az életkorral együtt járó veseműködés hanyatlásának lassítására dinnyemag-főzetet javasol. Fél liter vízben forrástól számított negyed órán át két evőkanálnyi összetört görögdinnye magot főzni. A kúra alatt naponta három csészényit kell fogyasztani belőle a főétkezések között.

Dinnyehéjból mazsola

Miután megettük a görögdinnye piros, édes belsejét, a maradékról levágjuk a külső zöld héjat. Az így megmaradó rózsaszínes-fehér réteg friss fogyasztásra már nem alkalmas alacsony cukortartalma miatt. Ezt kockákra vágjuk és enyhén ecetes vízben addig főzzük, amíg üvegesen áttetsző lesz. Ezt követően leszűrjük, és tömegéhez viszonyítva fele annyi cukorral, egy citromkarikával, kevés fahéjjal, és minimális vízzel (kb. 1 deciliter) addig főzzük, ameddig a szirup egyenletesen sűrű lesz, de még folyékony marad. Ezután üvegekbe töltve lassan kihűtjük. A „hamis mazsola” nagy cukortartalmának köszönhetően hosszú ideig eláll majd. Felhasználható gyümölcskenyerekbe, tortákba, fagylaltba, süteményekbe.

Sárgadinnye lekvár

Kockára vágott sárgadinnyét, és ugyanannyi hámozott, szeletelt almát citromos vízben megforgatunk, majd főzni kezdjük. Ha puhára főtt lemérjük és kilogrammonként 20 dekagramm cukor hozzáadásával addig főzzük újra, amaddig besűrűsödik. Pár csöpp rumot és megfelelő mennyiségű tartósítószert adunk hozzá, majd üvegekbe töltve, pokrócok között lassan kihűtjük.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu