0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy tojását őrző hüllő – A Tokee gekkó

A tokee (Gekko gecko) egy Délkelet-Ázsiában honos gekkófaj. Furcsa nevét azért kapta, mert a hímek területjelző kiáltása valóban úgy hangzik, mintha azt „mondanák”: to-ke-e! Fojtott, mély torokhangok kiadásra egyébként minden egyed képes, és ezt védekezés közben alkalmazza is.

A tokee kivételes esetben akár 35 cm-re is megnőhet, és ezzel a gekkók között az egyik legnagyobb termetű fajnak számít.

Kültakarójának alapszíne a sötétszürkétől az élénk világoskékig változhat, melyet feltűnő, narancssárga pettyek díszítenek.

Ujjaikon a karmok mellett tapadólemezeket is viselnek, ennek köszönhetően kiválóan mozognak a függőleges felületeken, akár az üvegen is.

Változatos rovareleséget!

Ezek a gekkók nagyon jól tarthatók terráriumban. Férőhelyük legyen tágas és magas! Biztosítsunk számukra sok függőleges mászófelületet, búvóhelyet (pl. parafakérget).

Ezek az éjszakai életmódú állatok 28 °C körüli átlaghőmérsékletet és magas páratartalmat igényelnek.

A párásítás azért is fontos számukra, mert olykor nem a vizestálból isznak, hanem a permetezés után lecsapódó cseppeket nyalogatják fel. Bár elfogyasztják a csipeszről felkínált, előre elpusztított naposegeret is, ezt a fajta táplálékot csak nagyritkán adhatjuk nekik.

Egészségük érdekében takarmányozzuk őket nagyobb termetű rovarokkal!

A változatos rovareleséget kezeljük vitaminnal és ásványianyag-kiegészítőkkel. Továbbá biztosítsunk számukra külön elérhető ásványianyag-forrást (pl. szépiát, mészgrittet). Ez különösen a szaporodó nőstények számára fontos.

A tokeek meglehetősen harcias és erőteljes állatok. Megfogáskor haraphatnak.

Ilyen helyzetben arra ügyeljünk, hogy, ha gyors mozdulattal egy ronggyal megfogtunk egy ilyen állatot, attól még a körülötte lévő egyedek ugyanúgy ráharaphatnak a kezünkre, és azt utána nem eresztik el. Ha ez megtörténne, akkor ne feszegessük az ijedt állat száját, hanem helyezzük mind a négy lábát biztos kapaszkodófelületre és maradjuk mozdulatlanok. Ha így teszünk, azonnal el fogja ereszteni a kezünket, és elmenekül.

Legalább két nőstényt a hím mellé!

Ha a tokeek jól érzik magukat, egész éven át szaporodhatnak. Évi 4-6 fészekaljat raknak, melyek mindig kettő tojásból állnak. A tojásokat a már említett függőleges búvóhelyekre tapasztják fel. Egy jól bevált tojásrakóhelyet rendszeresen használni fognak e célra.

A to­kék sok más hüllővel ellentétben őrzik a tojásaikat.

Sőt egy ideig a kikelő kis gekkókat is védik. Ezek felismerésében a kis állatok farkán lévő feltűnő, gyűrűs mintázat segíti őket. A fiatalokat azonban idővel távolítsuk el a szülők közeléből, ugyanis, ha a cseperedő állatkák farkán a mintázat halványulni kezd, akkor a kifejlett állatok már tápláléknak tekintik őket.

Ha a nőstények nem találnak megfelelő ásványianyag-forrást, úgy egymás tojásait is „elnyalogathatják”.

Egyébként a már kikelt tojások megmaradt héját is el szokták fogyasztani. A tokee hímek meglehetősen erőteljes és agresszív állatok, így, ha szaporítani akarjuk, akkor csak háremben társíthatjuk őket egymással. Tehát egy hím mellé kettő vagy több nőstényt telepítsünk.

A tokee a közelmúltig nem volt védett, ám a faj 2019 novemberétől a Washingtoni Egyezmény II. függelékének hatálya alá tartozik.

 

Forrás: Kistermelők Lapja