Back to top

Magyar húsüzem Oroszországban - Az Agrofood-beruházás

Gyártási tevékenységgel, húsipari feldolgozással jelenik meg egy magyar szereplő Oroszországban – az Agrofood Moszkva közelében fejleszt élelmiszeripari üzemet. A létesítmény elsősorban prémium minőségű, a felsőbb kategóriát megcélzó termékeket gyártana, amellyel a tehetősebb, egészségtudatos és innovációkra nyitott orosz vásárlókat célozzák meg. (x)

A beruházás tervezésében és megvalósításában kulcsszerepe volt az EXIM-nek is.

Magyar húsipari szereplő jelenhet meg gyártási tevékenységgel Oroszországban azáltal, hogy egy közel 19 millió euró összértékű beruházás keretében, havi 500 tonna feldolgozott hústermék, elsősorban szalámi- és szalonna készítmények – előállítását szolgáló üzem épül a Moszkva-környéki agglomerációban.

A 2019. őszén megkezdett beruházást az orosz Agrofood OOO. megrendelésére egy magyar fővállalkozó, a Hústech Kft. végzi. A zöldmezős beruházás, mely az üzem és a feldolgozó gépsorok teljes kialakítását is magában foglalja, jelentős technológiai igénnyel bír, melyhez a megrendelő Magyarországon találta meg a megfelelő tapasztalattal bíró potenciális beszállítót, beleértve a megvalósításhoz szükséges pénzügyi eszközrendszert is.

Több évtizedes múlt

Ha távolabbról nézzük a mostani fejlesztést, előzményként előbb meg kell vizsgáljuk a beruházást elindító Gyekiczki János szakmai múltját:

„Négy évtizede foglalkozom élelmiszeriparral, mindenekelőtt húsfeldolgozással, húsipari készítményekkel. Már a nyolcvanas évek végén szállítottam az akkor még létező Szovjetunióba, majd annak felbomlása után Oroszországba. A szakmai kapcsolatok, a kereskedelmi partnerség tehát kifejezetten hosszú távra nyúlik vissza”

– mondta lapunknak a cégvezető. Ennek a munkának fontos állomása volt, amikor több mint tíz évvel ezelőtt Gyekiczki János megalapította a Hungaro-Food 2009 Kft.-t azzal a céllal, hogy megvalósítson egy zöldmezős, komplex élelmiszeripari beruházást, hagyományos értelemben vett elsődleges feldolgozás nélkül, azaz a cég vágás-darabolás helyett kizárólag a készítménygyártásra koncentrált. Az üzem fejlesztése 2011 augusztusában kezdődött meg Békésszentandráson, helyi vállalkozók kivitelezésében. 2012 decemberében történt meg a műszaki átadás, majd a próbaüzem 2013 februárjában indult meg, mintegy 20 fő alkalmazásával. A cég több ízben nyert Magyar Termék Nagydíjat, tervei között pedig már a kezdetektől kiemelt célpontként szerepel az orosz piac.

Közbeszólt az embargó

Hosszú évek kereskedelme és sikeres együttműködése után azonban a térségben kialakított tradicionális kapcsolat és a stabil vevőkör veszélybe került az embargós politika miatt.

Mint ismert, az ukrán válság, a Krím-félsziget vitatott helyzete, illetve annak kezelése miatt az Európai Unió 2014 nyarán több szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, amelyekre válaszul Moszkva egy sor uniós élelmiszerre, köztük a hús- és tejtermékekre, zöldségre, gyümölcsre és halakra rendelt el behozatali tilalmat.

Az eredetileg egy évre meghirdetett szankciót később újabb egy évre, majd határozatlan időre hosszabbították meg. A korábban tehát még csupán ideiglenesnek látszó embargó végül az üzleti környezet részévé vált, olyan körülménnyé, amelyet tartósan figyelembe kell venni a térséggel folytatott kereskedelem tervezésekor és lebonyolításakor. Az Európai Unió harmadik országokba irányuló mezőgazdasági- és élelmiszerexportja évente 120–130 milliárd eurót tesz ki, ennek hozzávetőleg 15 százaléka volt az Oroszországba irányuló kivitel korábban, vagyis meglehetősen nagy kiesésről van szó. Egy, Oroszországban megvalósuló húsipari feldolgozóüzem ötlete már korábban is felmerült a cégvezető tervei között, ám az embargó ebbe is komoly változásokat hozott – az elképzelést ugyan nem hiúsította meg, a beruházás megvalósítását azonban a kinti partnerekre kellett bízni. Megváltozott az orosz piac Az embargó tehát jelentősen átalakította Oroszország mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozói látképét.

Míg korábban az orosz agrárium jelentős lemaradásban volt, az utóbbi években ebből sokat behoztak a fejlesztésekkel, és az orosz mezőgazdaság modernizálása távolról sem ért még véget.

A feldolgozás, az élelmiszerelőállítás szintén sokat fejlődött a kényszer hatására, ezért az orosz élelmiszerpiacon már nem olyan egyszerű újat mutatni, mint korábban. Az Agrofood projekt azonban olyan típusú élelmiszereket kínál, amelyek gyártása mindeddig nem valósult meg Oroszországban, igény ugyanakkor van rá – ezt előzetes felmérések is igazolják.

„Prémium, minőségi sertés- és marhahúsból készült élelmiszerekről, szalámi és kolbász snackekről, érlelt, szárított húsokról, szalonnákról, valamint mediterrán és magyaros fűszerezésű húskészítményekről van szó”

– mondta el Gyekiczki János. Hozzátette: a hazai környezetben erős közepesnek, Oroszországban azonban inkább kisebbnek minősülő beruházásnak mindenképpen van létjogosultsága. A gyártani tervezett termékkategóriákat egy kisebb, de tehetősebb vevőkör kifejezetten igényli és keresi, mivel ez a termékkör az ottani kínálatban jelenleg nem található meg.

Csomagolásában is inkább nyugatias, egyedi kiszerelésű termékeket kínál majd, így jobban számíthat a minőségi termékeket kereső vásárlók figyelmére.

Ideális helyszín A beruházás jelenleg is zajlik a Moszkvától mintegy 80 kilométerre fekvő Kolomna város ipari komplexumában. Az eredeti elképzelések szerint az üzem 2020 nyarától működött volna, a koronavírus okozta helyzet miatt azonban ez – ma még előre nem látható mértékű – késedelemmel kezdődhet meg. A magyar kivitelező és technológia- exportőr cég szerint a beruházási helyszín ideális: az ipari park kiváló közlekedési lehetőségekkel, jó infrastruktúrával rendelkezik, mindössze 80 kilométerre van a fővárostól és legfeljebb száz kilométerre az ország jelentős kiskereskedelmi láncainak logisztikai központjaitól. Mindez azért is kifejezetten fontos, mert a termékkör terítésében rájuk lehet leginkább számítani.

„A termék a jellege, minősége és ára miatt várhatóan a városokban, a tehetősebb vevők körében lesz népszerű. Ott lehet jól eladni, ahol jó a vásárlóerő, ezek pedig azok az orosz városok, ahol a kiskereskedelmi láncoknak is komoly üzletei vannak.”

Az itt elérhető vevők minden bizonnyal fogadókészek lesznek egy, a felső kategóriát megcélzó termékkörre, részben azért, mert szeretik az újdonságokat, részben pedig azért, mert egyre egészségtudatosabbak is. Éppen ezért, az Agrofood – egy húsipari projekt keretében némileg szokatlanul –

vegán termékportfólióval is jelentkezik az orosz piacon.

A speciális finanszírozási hátteret a magyar EXIM biztosítja úgynevezett vevőhitel – és az ahhoz kapcsolódó exportbiztosítás – formájában, mely egy a globális kereskedelem élénkítésére kialakított, nemzetközileg alkalmazott pénzügyi konstrukció. Vevőhitelek esetén a magyar vállalkozások exportnövekedését és nemzetköziesedését a megrendelő fél, ez esetben az orosz Agrofood OOO. részére folyósított hitel támogatja. A teljes beruházás keretében exportált magyar tartalom eléri majd a 9 millió eurót, melynek teljesülését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kiadott származási bizonyítvány igazolja.

„Az EXIM hozzáállása a kezdetektől fogva támogató volt, sokat segített az általuk biztosított hitelkonstrukció és a konstruktív együttműködés a jogi, pénzügyi területen is”

– mondta el ezzel kapcsolatban Gyekiczki János. „Az Európai Unión kívül más jogszabályok és üzleti feltételek uralkodnak, ezért nagy segítséget jelent egy olyan partner, amely kellő ismerettel rendelkezik a távolabbi piacok működéséről, környezetéről is” – tette hozzá. (x)

Forrás: 
EXIM Bank

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Sikeres volt az egységes támogatási kérelmek beadása

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Elég nagy bajban vannak a kisebb sörfőzdék

Az elmúlt két hónap a kézműves főzdéket is rosszul érintette. A fiatal szektor cégei ugyanis a pénzüket fejlesztésekbe, berendezésekbe forgatták vissza, és most cashflow problémájuk jelentkezett, miután sok vendéglátóhely, söröző nem fizette ki a számlákat.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Palócság a tányéron

Ha valaki egy csöppnyi vadregényre vágyik, ki sem kell mozdulnia kicsiny hazánkból. A Cserhát az egyik legérintetlenebb része az Északi-középhegységnek; szelíd lankái és sajátos kulturális közege, mintha más világba repítené a látogatót. Bánkon, az egyedi hangulatú kis palóc településen, az IPOLY ERDŐ Zrt. vadászházában a hamisítatlan helyi konyhát is megismerhetjük.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

Huszonöt milliárd forint többlettámogatással segíti a kormány az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásokat

Az Agrárminisztérium - a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett – a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében – közölte Nagy István agrárminiszter.