Back to top

Árutőzsde: Párizsban csökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a május 8–14. közötti öt tőzsdenapon a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 7 dollárral 188 dollár/tonnára csökkent, miközben a kukoricáé 2 dollárral 126 dollár/tonnára nőtt. A szójabab fronthavi jegyzése 2 dollárral 307 dollár/tonnára mérséklődött, a szójadaráé csaknem 2 dollárral 314 dollár/tonnáig araszolt a megfigyelt időszakban. A szójaolaj jegyzése változatlanul 571 dollár/tonna volt ugyanekkor.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan – határidőváltást követően (2020. szeptember) – 21 euróval 185 euró/tonnára esett a vizsgált tőzsdenapokon, a kukoricáé 1 euróval alacsonyabb, 165 euró/ton­­na volt.

A repcemag 2020. augusztus–2021. februári jegyzése 2–4 euróval csökkent egy hét alatt, 370–375 euró/tonnáért volt elérhető május 14-én.

A lipcsei árutőzsdén (EEX) a vaj legközelebbi határidőre szóló jegyzése 2750 euró/tonna, a sovány tejporé 1967 euró/tonna volt május 14-én. A vaj fronthavi jegyzése január 29. és április 15. között, a sovány tejporé február 11. és március 31. között egyaránt 29 százalékkal csökkent, majd mindkét termék jegyzése május 14-ig egyaránt 6 százalékkal emelkedett.

Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2019. 39. és a 2020. 13. hét között 34 százalékkal csökkent, majd nem változott jelentősen 30–31,5 euró/100 kilo­gramm között ingadozott, a 20. héten 31 euró/100 kilogramm volt.

Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel az idei év első tizenhárom hetében 32,5–34,5 euró/100 kilogramm között mozgott, a 13–18. hét között 24 százalékkal csökkent, majd két hét alatt 8 százalékkal 27 euró/100 kilogrammra nőtt.

Pásztor Zsuzsanna, Mándi-Nagy Dániel

NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindig friss gomba a sátorból

Könnyebb gombát termeszteni, mint értékesíteni – mondja Dancs Kornél, pedig az ő fehér csiperkéi ennek ellenére is kedveltek és keresettek. A vásárlók tudják, hogy nála mindig, egész évben friss árut kapnak.

Zöldségpalántákkal segítik az öngondoskodást

Kertészkedéssel nemcsak saját termesztésű, egészséges zöldséggel tudjuk ellátni a családot, hanem a munka közben magunk is felüdülünk, ráadásul kézközelből ismerjük meg a mezőgazdasági munka sokszínűségét. Mindezek a célok vezették a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központot annak a 15 ezer zöldségpalántának az adományozásakor, amelyeket segélyszervezetek juttatnak el rászoruló családoknak.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

A nemzeti összetartozás jegyében bővült a hungarikumok sora

25. alkalommal ültek össze a Hungarikum Bizottság (HB) tagjai: a többi közt négy, a magyarság karakterjegyeit magán viselő értéket emeltek a hungarikumok rangos sorába. A jubileum apropóján V. Német Zsolttal, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosával, a Hungarikum Bizottság tagjával beszélgettünk.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A német szamócaidény kilátásai

Annak ellenére, hogy a szamócaszedés különösen korán kezdődött Németországban, nem tartott sokáig a pozitív tendencia.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.