Back to top

Helyspecifikus gazdálkodást támogató szoftverszolgáltatás az AXIÁL Kft.-től

A precíziós-helyspecifikus gazdálkodás a hatékonyabb, jövedelmezőbb és környezetkímélő gazdálkodás egyik eleme, mely egyre szélesebb körben van jelen a hazai gyakorlatban is.

Az AXIÁL Kft. 10 éve kínál a technológia megvalósításához mezőgazdasági GPS-eszközöket, és mára a hazai piac egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált – a CLAAS és a Fendt márkák gyári megoldásai mellett a Trimble univerzális megoldásait is kínálja a partnereinek.

CLAAS TUCANO 450 kombájn
CLAAS TUCANO 450 kombájn

A cég folyamatosan dolgozik azon is, hogy az eszközkínálat mellett minél magasabb színvonalú szolgáltatási hátteret tudjon biztosítani partnerei számára. Ezért alakították meg a specialistákból álló precíziós gazdálkodási csoportot és ezért épült ki 2014 novemberében az országos RTK jelszolgáltatást biztosító mAXI-NET hálózat is. Ma, a hazai gyakorlatban az látható, hogy bár az automatikus vezérlőrendszerek – kormányautomatikák, automatikus szakaszvezérlés, sorelzárás – széles körben elterjedtek, helyspecifikus tápanyag-gazdálkodást lényegesen kevesebben folytatnak. Ennek egyik oka, hogy komoly terhet ró a gazdálkodókra a precíziós gazdálkodással kapcsolatos adatok gyűjtése, térképezése, a táblán belüli heterogenitás objektív felmérése, nem utolsó sorban pedig az, hogy a tápanyag-visszapótlás szakszerű tervezése már nem táblák, hanem zónák szintjén történik.

Ezt ellensúlyozandó vezette be az AXIÁL Kft. 2019-ben a Vantage rendszert a Trimble-lel együttműködve, mely a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges eszközöket és szolgáltatásokat biztosít a gazdálkodóknak.

Ennek részei az olyan innovatív megoldások, mint a Trimble Power Zone műholdas képelemzésre alapozott zónázási megoldás, vagy a hazai tudásra épülő mAXI-Hozam műholdas hozammérési és zónázási módszer,

valamint a talajminta-vételezéstől a laborvizsgálatokon át a kijuttatási terv készítésig a teljes folyamatot lefedő szolgáltatás.

Az AXIÁL Kft. most egy újabb lépést tesz annak érdekében, hogy a precíziós – helyspecifikus – gazdálkodás a gazdálkodók minél szélesebb köréhez eljusson. 2020. május 15-ével megkezdi a mAXI-MAP nevű precíziós gazdálkodási szoftver szolgáltatását. Ennek alapeleme a Térképező modul, mely a precíziós gazdálkodási adatok gyors, egyszerű térképezését teszi lehetővé, és képet ad a táblák heterogenitásáról.

A Tervező modul helyspecifikus műtrágyázási tervek készítését teszi lehetővé, akár külső szaktanácsadó rendszer bevonásával is – gyorsan, egyszerűen.

A Monitoring modul pedig az agronómiai döntésekhez szolgáltat fontos adatokat – a meteorológiai viszonyokról, talajnedvességről és hőmérsékletről, a növényzet vegetációs állapotáról.

Az AXIÁL Kft. azért kezdett saját szoftver fejlesztésbe és indítja el mAXI-MAP szolgáltatását, mert hisz a precíziós gazdálkodásban, és hisz abban, hogy a megfelelő háttér biztosításával az bárki számára elérhetővé és megvalósíthatóvá válik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Továbbra is biztonságos és folyamatos a termelés a törökszentmiklósi CLAAS gyárban

Az ország legnagyobb mezőgazdasági gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó vállalata, a CLAAS Hungária Kft. bejelentette, hogy továbbra is folyamatos a termelés a törökszentmiklósi gyárban. A cég a járványhelyzet miatt áprilisban 3 hétre leállt, de a szakszerű és gyors intézkedések révén április 20-án a termelés ismét újraindulhatott, biztosítva ezzel a régióban a munkahelyek megőrzését.

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Gyommagzúzó kombájnokra

A gabonabetakarító arató-cséplő gépek rostamaradékával, a pelyvával és a szalmával együtt a gépekből kikerülő gyommagvak és a lehullott gabonaszemek árvakelést eredményeznek a tarlón, ami csökkenti a talaj vízkészletét, és megnehezítik a tarlóművelést.

A mezőgazdasági kutatások lendülete nem tört meg

A mezőgazdaságot kiszolgáló fejlesztések és kutatások jelenthetik a következő években a K+F szektor egyik motorját világszerte – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint míg számos ágazat a mostani bizonytalanságban nehéz helyzetbe került, az aránylag stabil mezőgazdaság továbbra is perspektivikus terület, ezért világszerte folyik tovább az innováció ezen a területen.

"Nagy dolgok jönnek"

Előrukkolt a piacon kapható legnagyobb kombájnnal a John Deere, tíz évig fejlesztették, a vezetőfülkében masszázsfotel van, a cséplőképessége pedig 100 tonna óránként.

Így lesz tavasztól őszig gyönyörű a muskátli

A muskátli az egyik legnépszerűbb növény kertekbe és balkonládákba egyaránt. Ám hiába vásároljuk meg az Ausztriában meseszép virágzuhatagot adó növényfajtát, a kertünkben az sosem lesz még csak hasonlatos se az Alpok országában virító testvéreihez. A titok a muskátli fajtában, a virágföldben és a tápoldatban lakozik.

Valós idejű nitráttartalom-mérés

A nitrátszint mérésének új technológiája lehetővé teheti az optimális műtrágyakijuttatást. A BGN Technologies, az izraeli Ben-Gurion Egyetem technológiai transzfervállalata új technológiát vezet be a talaj nitráttartalmának közvetlen, valós idejű és folyamatos mérésére.

Galileo és Copernicus nyomában – precíziós gazdálkodási verseny

Március közepén indult az idei Farming by Satellite verseny, amit a CLAAS is támogat. Az Európai GNSS Ügynökség (GSA) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EGT) megmérettetését fiatal gazdálkodók, valamint gyakornokok és hallgatók számára írták ki, elsősorban számítógépes, gépészmérnöki és mezőgazdasági tudományok területén.

Magas hozamú gazdálkodással visszaadhatunk földeket a természetnek

A mezőgazdasági területek bővítése annak érdekében, hogy a világ egyre növekvő népességének növekvő élelmezési igényeit kielégítsük, súlyos terhet ró az ökoszisztémákra. Egy új tanulmány szerint az élelmiszernövények termesztéséhez szükséges földterület mintegy fele megkímélhető lenne, ha valóban elérnénk az elérhető terméshozamokat, és a növényeket ott termesztenénk, ahol a legjobban megteremnek.

Generációváltás a CLAAS-részvényesek bizottságában: Helmut Claas a bizottság tiszteletbeli elnöke lett

Helmut Claas-t a CLAAS-részvényesek bizottságának tagjai tiszteletbeli elnöknek nevezték ki a napokban. A bizottság új elnökének Catherina Claas-Mühlhäusert választották, így ő veszi át édesapja feladatait a jövőben.