0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Helyspecifikus gazdálkodást támogató szoftverszolgáltatás az AXIÁL Kft.-től

A precíziós-helyspecifikus gazdálkodás a hatékonyabb, jövedelmezőbb és környezetkímélő gazdálkodás egyik eleme, mely egyre szélesebb körben van jelen a hazai gyakorlatban is.

Az AXIÁL Kft. 10 éve kínál a technológia megvalósításához mezőgazdasági GPS-eszközöket, és mára a hazai piac egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált – a CLAAS és a Fendt márkák gyári megoldásai mellett a Trimble univerzális megoldásait is kínálja a partnereinek.

A cég folyamatosan dolgozik azon is, hogy az eszközkínálat mellett minél magasabb színvonalú szolgáltatási hátteret tudjon biztosítani partnerei számára. Ezért alakították meg a specialistákból álló precíziós gazdálkodási csoportot és ezért épült ki 2014 novemberében az országos RTK jelszolgáltatást biztosító mAXI-NET hálózat is. Ma, a hazai gyakorlatban az látható, hogy bár az automatikus vezérlőrendszerek – kormányautomatikák, automatikus szakaszvezérlés, sorelzárás – széles körben elterjedtek, helyspecifikus tápanyag-gazdálkodást lényegesen kevesebben folytatnak. Ennek egyik oka, hogy komoly terhet ró a gazdálkodókra a precíziós gazdálkodással kapcsolatos adatok gyűjtése, térképezése, a táblán belüli heterogenitás objektív felmérése, nem utolsó sorban pedig az, hogy a tápanyag-visszapótlás szakszerű tervezése már nem táblák, hanem zónák szintjén történik.

Ezt ellensúlyozandó vezette be az AXIÁL Kft. 2019-ben a Vantage rendszert a Trimble-lel együttműködve, mely a precíziós gazdálkodás megvalósításához szükséges eszközöket és szolgáltatásokat biztosít a gazdálkodóknak.

Ennek részei az olyan innovatív megoldások, mint a Trimble Power Zone műholdas képelemzésre alapozott zónázási megoldás, vagy a hazai tudásra épülő mAXI-Hozam műholdas hozammérési és zónázási módszer,

valamint a talajminta-vételezéstől a laborvizsgálatokon át a kijuttatási terv készítésig a teljes folyamatot lefedő szolgáltatás.

Az AXIÁL Kft. most egy újabb lépést tesz annak érdekében, hogy a precíziós – helyspecifikus – gazdálkodás a gazdálkodók minél szélesebb köréhez eljusson. 2020. május 15-ével megkezdi a mAXI-MAP nevű precíziós gazdálkodási szoftver szolgáltatását. Ennek alapeleme a Térképező modul, mely a precíziós gazdálkodási adatok gyors, egyszerű térképezését teszi lehetővé, és képet ad a táblák heterogenitásáról.

A Tervező modul helyspecifikus műtrágyázási tervek készítését teszi lehetővé, akár külső szaktanácsadó rendszer bevonásával is – gyorsan, egyszerűen.

A Monitoring modul pedig az agronómiai döntésekhez szolgáltat fontos adatokat – a meteorológiai viszonyokról, talajnedvességről és hőmérsékletről, a növényzet vegetációs állapotáról.

Az AXIÁL Kft. azért kezdett saját szoftver fejlesztésbe és indítja el mAXI-MAP szolgáltatását, mert hisz a precíziós gazdálkodásban, és hisz abban, hogy a megfelelő háttér biztosításával az bárki számára elérhetővé és megvalósíthatóvá válik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu