Back to top

Lelassult a globális erdőveszteség

A felmérések szerint a globális erdőveszteség 2015-2019-ben lelassult, annak ellenére, hogy Brazíliában az utóbbi időben viszont jelentősen megnőtt az erdőirtás.

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) adatai szerint ebben az időszakban kevesebb, átlagosan kb. 10 millió hektár erdős terület szűnt meg, szemben a 2010 és 2014 közötti időszakkal, amikor átlagosan 12 millió hektárral csökkent az erdőterület világszerte.

A FAO adatai szerint jelenleg 4,06 milliárd hektár erdős terület van a világon, így az egy főre jutó terület 0,52 hektár.

Az erdők több mint fele öt országban található, nevezetesen Oroszországban 815 millió hektár, Brazíliában 497 millió hektár, Kanadában 347 millió hektár, az USA-ban 310 millió hektár, Kínában pedig 220 millió hektár. Az Unióban 2017-ben összesen 161 millió hektár erdővel borított terület volt, beleértve még Nagy-Britanniát.

1990 óta az erdők szerte a világon összesen 178 millió hektárral zsugorodtak. A jelenlegi becslések szerint a globális erdőterület 2010 óta évente 4,7 millió hektárral csökkent.

Míg Ázsia, Óceánia és Európa erdőterületei az utóbbi évtizedekben növekedtek, addig Afrikában és Dél-Amerikában jelentős csökkenés tapasztalható.

Az 1990 óta eltelt évtizedek során az erdőirtás felgyorsult a "fekete kontinensen", Dél-Amerikában a 2010 és 2019 között meglévő erdőterület az előző évtized nagyságának körülbelül felére zsugorodott.

Pozitív jelenség, hogy 1990 óta a védett erdőterület globálisan 191 millió hektárral nőtt, ez a jelenlegi összterület 18 százaléka. A védett területeken elhelyezkedő erdők legnagyobb arányban Dél-Amerikában találhatók.

A FAO vezetői szerint az erdőgazdaság és a mezőgazdaság együttműködésére van szükség ahhoz, hogy az erdőgazdálkodás veszteségei minél gyorsabban csökkenthetők legyenek. Ösztönözni kell, hogy egyre több erdőterület kerüljön a hosszú távú gazdálkodási tervek közé és a kitűzött fenntartható fejlesztési célokat a világ elérje.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Alsóvadácsi Vadászpanzió

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse szívében található szállást családoknak, pároknak, kirándulni vágyóknak és cégeknek egyaránt ajánljuk, hogy egy időre elszakadhassanak a város zajától és csodás környezetben pihenhessenek. A 25 férőhelyes panzió a Süttő és Tardos közötti főút mentén áll, így könnyen megközelíthető autóval.

Megállapodni látszanak a jeladós erdei szalonkák

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követnek nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Invazív fajok a vasutak mentén

A biológiai sokféleség riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, melynek hátterében a földhasználat változása, az élő szervezetek közvetlen felhasználása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint az özönfajok térnyerése áll. A Szent István Egyetem fiatal kutatói új adatokkal támasztották alá, hogy vasútvonalak és vadetetők közelében is jellemző az agresszíven terjedő növényfajok térnyerése.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.