Back to top

A madárvilág különös tagjai, az íbiszek és a kanalasgémek

Sokan vagyunk olyanok, akik különös formájú, különös életmódú madarakat szeretnénk meglesni, de ehhez nem adatik meg a távoli vidékekre utazás lehetősége. Valójában nincs is szükség ilyen költségekbe verni magunkat, hiszen, ha jobban körülnézünk, az ország bármely pontján is élünk, pár 10 kilométeres körzetben találhatunk olyan élőhelyet, ahol nem mindennapi állatokat leshetünk meg.

Fotó: Nényei Borbála
Persze ehhez némi szerencse is szükséges, no meg hely- és fajismeret, hol, mikor érdemes várni az állatok megjelenését. Ha nem járunk sikerrel, akkor se adjuk fel! Érdemes ilyenkor, amennyiben a körülmények, lehetőségek engedik, állatkerteket felkeresni, ahol távoli, egzotikus vidékek olyan fajait is láthatjuk, melyek atyafisága a magyar vadonban előfordul. Emellett a hazai fajok mentett példányaival is több helyen találkozhatunk, így például kanalasgém is elő-előfordul a hazai gyűjteményekben.

Az íbiszek és a kanalasgémek, bár megjelenésükben távoliaknak tűnnek, a legközelebbi rokonai egymásnak.

Jellemző rájuk, hogy táplálékszerzésük során kevésbé a látásukra, inkább tapintásukra hagyatkoznak: míg az íbiszek hosszú csőrükkel szurkálnak a sekélyebb vízben való szedegetés során, addig a kanalasgémek kaszálásra emlékeztető mozdulatokat végeznek kiszélesedő csőrükkel a sekély vízben, így fogják ki a vízből zsákmányukat.

Kanalasgémet a budapestiek legnagyobb eséllyel a Velencei-tónál, a Dinnyési-fertő környékén láthatnak, kitartóan kémlelve az eget vagy a vízpartokat. Hazánkban ma egzotikus íbiszeket nemcsak állatkertekben, hanem madárgyűjteményekben is tartanak, leggyakrabban skarlátíbiszt, mely Dél-Amerika folyópartjainak, lagúnáinak, mangrovemocsarainak jellegzetes, látványos madara. Mivel nagy kolóniákban költ, zárt térben is jól tartható, sőt tenyészthető több pár is akár már egy 5x3x3 méteres röpdében. A párok kétéves koruktól évente egyszer két tojásból álló fészekaljjal hálálják meg a gondoskodást. Mindkét nem kotlik, a fiatalok hathetesen hagyják el a fészket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alsóvadácsi Vadászpanzió

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse szívében található szállást családoknak, pároknak, kirándulni vágyóknak és cégeknek egyaránt ajánljuk, hogy egy időre elszakadhassanak a város zajától és csodás környezetben pihenhessenek. A 25 férőhelyes panzió a Süttő és Tardos közötti főút mentén áll, így könnyen megközelíthető autóval.

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Megállapodni látszanak a jeladós erdei szalonkák

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követnek nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Invazív fajok a vasutak mentén

A biológiai sokféleség riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, melynek hátterében a földhasználat változása, az élő szervezetek közvetlen felhasználása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint az özönfajok térnyerése áll. A Szent István Egyetem fiatal kutatói új adatokkal támasztották alá, hogy vasútvonalak és vadetetők közelében is jellemző az agresszíven terjedő növényfajok térnyerése.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.