0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A madárvilág különös tagjai, az íbiszek és a kanalasgémek

Sokan vagyunk olyanok, akik különös formájú, különös életmódú madarakat szeretnénk meglesni, de ehhez nem adatik meg a távoli vidékekre utazás lehetősége. Valójában nincs is szükség ilyen költségekbe verni magunkat, hiszen, ha jobban körülnézünk, az ország bármely pontján is élünk, pár 10 kilométeres körzetben találhatunk olyan élőhelyet, ahol nem mindennapi állatokat leshetünk meg.

Persze ehhez némi szerencse is szükséges, no meg hely- és fajismeret, hol, mikor érdemes várni az állatok megjelenését. Ha nem járunk sikerrel, akkor se adjuk fel! Érdemes ilyenkor, amennyiben a körülmények, lehetőségek engedik, állatkerteket felkeresni, ahol távoli, egzotikus vidékek olyan fajait is láthatjuk, melyek atyafisága a magyar vadonban előfordul. Emellett a hazai fajok mentett példányaival is több helyen találkozhatunk, így például kanalasgém is elő-előfordul a hazai gyűjteményekben.

Az íbiszek és a kanalasgémek, bár megjelenésükben távoliaknak tűnnek, a legközelebbi rokonai egymásnak.

Jellemző rájuk, hogy táplálékszerzésük során kevésbé a látásukra, inkább tapintásukra hagyatkoznak: míg az íbiszek hosszú csőrükkel szurkálnak a sekélyebb vízben való szedegetés során, addig a kanalasgémek kaszálásra emlékeztető mozdulatokat végeznek kiszélesedő csőrükkel a sekély vízben, így fogják ki a vízből zsákmányukat.

Kanalasgémet a budapestiek legnagyobb eséllyel a Velencei-tónál, a Dinnyési-fertő környékén láthatnak, kitartóan kémlelve az eget vagy a vízpartokat. Hazánkban ma egzotikus íbiszeket nemcsak állatkertekben, hanem madárgyűjteményekben is tartanak, leggyakrabban skarlátíbiszt, mely Dél-Amerika folyópartjainak, lagúnáinak, mangrovemocsarainak jellegzetes, látványos madara. Mivel nagy kolóniákban költ, zárt térben is jól tartható, sőt tenyészthető több pár is akár már egy 5x3x3 méteres röpdében. A párok kétéves koruktól évente egyszer két tojásból álló fészekaljjal hálálják meg a gondoskodást. Mindkét nem kotlik, a fiatalok hathetesen hagyják el a fészket.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság