0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Előhozta a csapadék a tüneteket – növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A száraz májusban a kisebb-nagyobb mennyiségű eső volt közel sem pótolta a január óta folyamatosan emelkedő csapadékhiányt, legfeljebb arra volt jó, hogy átmeneti frissülést hozzon és néhány nedvességigényes kórokozó első tüneteit előhozza. A gyakran viharos szél tovább szárítja a talajokat, sok a porverés és a defláció a könnyű talajokon.

Az alma intenzív hajtás- és gyümölcsnövekedése mellett tovább erősödött a lisztharmat primer tüneteinek a terjedése. A kisebb esők elegendőek voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez.

Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna.

A levélaknázó molyok többsége most nem rajzik, legföljebb néhol gyengén a lombosfa-fehérmoly. Az almamoly hím egyedei viszont továbbra is közepes mértékben, de egyenletesen repülnek a feromoncsapdákba. A levéltetű-fertőzés a hajtásvégeken gyenge mértékben tovább emelkedett.

Az érzékeny meggyfajtákon fokozódott a virág- és hajtásfertőző moníliás megbetegedés tünete, sok az elhalt hajtás és vessző a fákon.

Többfelé táplálkozik a meggy- és cseresznyefákon az aranyos virágbogár. A kártevő a májusi cserebogárhoz hasonló levélrágást okoz. Ez utóbbi kártevő befejezte rajzását, most rakják petéiket a talajba rajzási helyeiken, illetve a környező szántóterületeken a nőstények. Az első cseresznyelegyeket már megfogta a sárga ragacsos fogólap, ezért a fogólapokat érdemes mindenhová kihelyezni. A legyek peterakásának kezdete 10-15 nap múlva várható, de

a gyakorlati tapasztalatok szerint a rajzás és a tojásrakás is elhúzódó lesz.

A gyümölcsmolyok közül továbbra is a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása számít tömegesnek, a többi kártevőé most gyenge vagy szünetel. Körtefákon és szőlőn a szivarsodró eszelény jellegzetes tüneteit lehet megfigyelni. Dión a most fejlődő leveleken már megjelent a szemölcsös gubacsatka kárképe, némely levél a fertőzéstől vöröses árnyalatot vett fel. A szemölcsös gubacsatka fertőzését hamarosan követni fogja a nemezes gubacsatkáé is.

A szőlőültetvényekben a szárazság kedvez a levélatka-fertőzés további erősödésének. A 25-40 centiméteres hajtások között sok a gyengén fakadó rügy, melynek részbeni oka az erős atkafertőzés. A déli tájegység ültetvényeiben megjelent a lisztharmatfertőzés primer tünete a leveleken, viszont peronoszpórás leveleket még nem látni.

A lisztharmat- és az atkafertőzés blokkolására használt kénnel most jó hatást lehet elérni.

Csapadékosabb körzetekben egyre több feketerothadásos levélfoltot lehet megfigyelni. A kezdeti világossárga foltok egy része már megbarnult és megtalálható a foltokban a kórokozó szaporítóképlete. A tarka szőlőmoly első nemzedékének rajzása megállt, a lárvák kelnek, figyeljük a szőlőfürtök fertőzöttségét, és szükség esetén védekezzünk a kártevő ellen.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet