Back to top

Korlátozzuk tavasszal is az atkákat!

Az atka elleni védekezés integrált folyamat, ne hagyjunk ki egyetlen lehetőséget sem. Tavasszal ne használjunk erősebb vegyszereket! Sok méhész kivillázza tavasszal a herefiasítást, ami általánosan elismert tavaszi vegyszermentes védekezés a varroa-atka ellen. Nagyon sok méhész azonban idő hiányában vagy egyéb okok miatt nem él ezzel a lehetőséggel. A timol használata számukra is megoldás lehet.

Atka a herelárván villázás után
Fotó: Hevesi Mihály
Tavasszal korlátozott  a méhész lehetősége az atkaírtás területén, mivel a hordás és pörgetés eleve kizárja az erősebb vegyszerek használatát, hiszen szermaradvány keletkezhet a mézben.

Sok méhész kivillázza tavasszal a herefiasítást, ami általánosan elismert tavaszi vegyszermentes védekezés a varroa atka ellen.

Nagyon sok méhész azonban idő hiányában vagy egyéb okok miatt nem él ezzel a lehetőséggel.

A timol használata számukra is remek lehetőség lehet. Ha pedig már kipörgettük az akácmézet – idén sajnos ebből nem sok várható - egyenesen ajánlatos.

A hatásmechanizmusa: a timol megzavarja az atka szaglását és ezért nem találja meg a megfelelő álcát, hogy azon szaporodhasson.

Recept:

Hozzávalók 10 családhoz: 10 db, 10x10 cm-es filc (méteráruboltban kapható)– 165 ml denaturált szesz, 165 gr timol kristály, 50-100ml-es fecskendő, megfelelő edény a keveréshez. A megfelelő családszámhoz szorozzuk fel a hozzávalókat arányosan.

Elkészítés:

A denaturált szeszben feloldjuk a timolt, majd 30-30 millilitert adagolunk egy-egy filcbe, majd hagyjuk elpárologni belőle az alkoholt (naptól védett helyen!) – a helyiség hőmérsékletétől függően ez egy napot is igénybe vehet. A filceket jól záró dobozban tároljuk, míg belehelyezzük a kaptárakba.

Egy filcet kettévágunk és betesszük egy családhoz a fészek fölé két oldalra. Ne lógassuk a keretek közé és ne tegyük a bejárat közelébe, mert rablást okozhat. A leginkább 10-25 Celsius fok között a legmegfelelőbb.

Pörgetés előtt néhány nappal a timolos lapkákat vegyük ki, különben megérződhet a mézen, bár idővel csökken az íze és illata.

Pörgetés után a lapka visszahelyezhető. Ügyeljünk arra, hogy a kivételkor egy jól záró dobozban tároljuk, hogy a timol ne párologjon el.

Visszahelyezés esetén a bennlévő timol függvényében még hetekig kifejti hatását. Kánikulában ne használjuk. Azt hogy mennyi hatóanyag van még a lapkában úgy állapíthatjuk meg, hogy a súlyát egy kis konyhamérlegen összevetjük egy timollal át nem itatott filc súlyával.

A timolos lapkák nem "viszik" látványosan az atkákat, de alkalmazásuk tavasszal csökkenti az életképes atkák számát és sokkal hatékonyabbá teszi a későbbi atkaírtást, mely a napraforgóméz pörgetése után esedékes.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Fogyókúrára fogták a pufók kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket.

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Általában ismerjük a házi méh fiasításának főbb fázisait: pete-álca-báb, de kevésbé ismerjük ezeket egyenként. Első körben a méhanya által lerakott petét vizsgáljuk meg.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

1 milliárd forintot kapnak a méhészek a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében!

A méhészek a napraforgó virágzás után, július utolsó két hetében nyújthatják be az igényléseiket, a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető csekély összegű támogatásról szóló 29/2019. (VI. 20.) AM rendelethez hasonlóan.

Lehet élet méhek nélkül? Méhek Napja 2020

Beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhetne el, és milliók élete kerülhetne veszélybe. Az ENSZ-közgyűlés május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította 2017-ben.

Toxinveszély a kecsketenyésztésben - Érdemes jobban figyelni

Az előző hónapokban már elkezdtünk arról írni, hogy milyen idegen és veszélyes anyagok kerülhetnek a kecske szervezetébe, amelyek aztán nemcsak az állat, de végső soron a kecske tejét, húsát fogyasztó ember életére is kedvezőtlen hatással lehet. A leggyakoribb szennyező anyagokról azonban eddig egy szó sem esett, pedig mindenhol jelen vannak.

Március vége óta 3,8 millió baromfit kellett leölni a madárinfluenza miatt

Március vége óta 3,8 millió baromfit kellett leölni a madárinfluenza újbóli megjelenése következtében - írta a Magyar Hírlap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy kártalanítás csak azoknak az állattartóknak jár, akik a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat.

A nagyvárosi méhészkedést népszerűsíti az agrárminiszter

"Jelentős esemény történt ma az Agrárminisztériumban, hiszen egy családdal bővült az itt lévők létszáma" - mondja Nagy István egy, a közösségi oldalán látható videóban. Az agrárminiszter a nagyvárosi méhészkedést népszerűsítendő, kaptárt helyezett ki az épület teraszára.