0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Májusban a növényvédelemé a főszerep

Az idei tavasz a koronavírus-járvány jegyében telt, ami elvonta a figyelmet az olyan káros természeti jelenségekről mint a vissza-visszatérő tavasz fagy és a napjainkban is tartó szárazság. A hazai gyümölcsösök zöme fagykárt szenvedett a virágzás időszakában és még májusban is károsodtak a gyümölcskezdemények. A fagy ellen üzemi szinten és házikertben is lehet védekezni, ehhez ad tanácsokat a Kerti Kalendárium májusi száma.

A május fertőzésveszélyes időszak minden növény számára, gombás betegségek és kártevők telepedhetnek meg rajtuk. Különösen az éppen virágzó fajok vannak veszélyben, mert a virágok fogékonyak a fertőzésekre, és számos rovar szereti megrágni a virágokat. Ebben a hónapban a szőlő tavaszi védelmének sajátosságait, a tüskétlen szeder növényvédelmét, valamint a rózsa betegségeit ismerhetik meg a Kerti Kalendárium olvasói.

youtube://v/YDmiurou-os

Fogkrémekből, esetleg limonádéban vagy teában mindenki ismeri a mentát, de azt kevesen tudják, hogy az illatos növénynemzetség néhány faja vadon is él hazánkban. Patakpartokon, nedves réteken, de szántókon is találkozhatunk velük, mint például a fürtös mentával, a vízi mentával vagy a lómentával. A kertben is nyirkos helyet válasszunk a mentának, amiből számos díszváltozat és különböző aromájú fajták kaphatók.

A biokertben és nemcsak ott fontos a talaj nedvességének megőrzése, amire a mulcstakaró a legjobb megoldás. Ez a szerves anyagból álló réteg véd a párolgástól, a fölmelegedéstől és talajból fertőző kórokozóktól is.
Forrás: Kerti Kalendárium