0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szépek az ültetvények, de jöhetne az eső

A szőlő­ültetvények az aszály ellenére jó képet mutatnak a szakértők szerint, bár még korai a termésbecslés. A szakmabeliek a termelési támogatást preferálnák a zöldszürettel szemben.

A szőlőültetvények jó állapotban vannak, a saját tapasztalataim és más borvidékeken működő kollégák véleménye szerint a tavasszal még talán a szokásosnál is gondosabban művelték szőlőiket a termelők – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.

A fagyokat eddig megúszták, de termésbecslésbe még nem érdemes belemenni, ezzel meg kell várni a virágzást és a termés kötődését.

A telepítési kedv sem hagyott alább: ahol eltervezték a telepítést, meg is valósították, ebben nem jelentett akadályt a koronavírus-járvány – mondta a HNT elnöke.

Az aszály azonban problémát okozhat, elsősorban az alföldi területeken, mert máshol a szőlő mélyre hatoló gyökerei még megfelelő mennyiségű vízhez juttatják a növényt. Ettől függetlenül nagyon jól jönne a csapadék, a hét végi, tíz milliméter körülinél nagyobb mennyiségű, áztató eső.

A borpiacra viszont hatott a koronavírus. Az Agrárminisztérium Világgazdaságnak küldött válaszai szerint a szőlő- és borágazatban is értékesítési problémákat okoztak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések és az ezek nyomán jelentkező fogyasztói reakciók. A legnehezebb helyzetbe a turizmusra és a gasztronómiára alapozó borászatok kerültek. A minisztérium közlése szerint

a kormányzati feladat most kettős: az ágazat reformját célzó intézkedéseket kell hozni, és segíteni kell a járványügyi rendelkezések okozta gazdasági nehézségek átvészelését.

A minisztérium május elején jelezte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként 25 milliárd forint többletforrás érkezik az agráriumba, részben a szőlő-bor ágazat helyzetének javítására, egy új támogatási konstrukción keresztül. Az agrártárca még dolgozik ezen a támogatási formán. A korábbi programok közül a szőlőtermesztőket és a borászatokat is érinti az Agrár Széchenyi Kártya-folyószámlahitel kamat- és kezességidíj-támo­gatá­sának százszázalékosra emelése és az, hogy a munkáltatók mentesülnek a bérek utáni közterhek megfizetése alól – közölte a tárca.

További híreket „koronavírus” témakörben, ide kattintva olvashat tematikus oldalunkon.

Forrás: Világgazdaság