0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jelentősebb csapadék várható

Meleg, csapadékos időjárás – ez lenne az igazán jó nevelő, májusi idő. Sajnos ez az, ami nem volt eddig és nem lesz a folytatásban sem. Bár az elmúlt napokban sokfelé esett (vagy inkább csak esegetett), és a lehullott 5-10 mm eső sokat ért, de számottevően nem enyhült az aszály.

A folytatásban előbb hideg, fagyveszélyes éjszakák következnek. Legalábbis pénteken és szombaton az Északi-középhegység északi széltől védett, szélcsendes részein, elsősorban Nógrádban és a Heves-Borsodi-dombságon. Gyenge fagyok a homokos talajú részeken is előfordulhatnak, a Nyírségben és a Kiskunságon. Vasárnap északnyugat felől újabb hidegfront érkezik, mely a jelenlegi számítások szerint jelentős, országos csapadékot hoz. A front után hétfőn és kedden záporos, zivataros időjárás alakulhat ki, melyből foltokban további csapadék érkezhet.

Összességében a jövő hét közepéig területi átlagban 5-15 mm csapadék valószínű, most a nagyobb mennyiség az északi országrészre érkezhet.

Északon növekedhet a talajok nedvességtartalma, a jelenleg nedvesebb déli részeken csökkenésre lehet számítani. A jelenlegi szél péntekre a legtöbb helyen mérséklődik, majd vasárnap viharos északnyugati széllel érkezik a hidegfront, mely mögött még hétfőn és kedden is ugyancsak szeles idő valószínű. A nappali csúcshőmérsékletekben nagy változás nem valószínű, 20 fok közelében alakul majd, melegre tehát nem lehet számítani.

Ahol esett legalább napi 5 mm eső az elmúlt napokban, ott az átnedvesítette a talaj felszín közeli részét, ami sokat jelentett a tavaszi vetésű növények számára. A napi 1-3 mm ilyen szempontból szinte semmit nem ért, mert amint kisütött a nap, az gyorsan el is párolgott. A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma elég nagy különbségeket mutat az országban: délnyugaton kielégítőnek mondható, de másfelé nagy területen továbbra sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 30%-át. A legszárazabb a talaj északon, északnyugaton és délkeleten.

A felső 50 cm-en is javult valamelyest a helyzet az ország délnyugati részén, viszont sokfelé kritikusan száraz a talaj az országban.

A fél méternél mélyebb rétegek nedvességtartalma folyamatosan csökken, az ott elraktározódott őszi-téli csapadék már nem sokáig tart ki.

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa virágzik, a búza a kalászhányás előtti fenológiai fázisban van, a repce pedig már javarészt elvirágzott. A kapás növények közül a kukorica 1-3 leveles, a napraforgó többfelé már 2-4 leveles állapotú. Az állományok állapotát döntően befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. Ahol az elmúlt napokban esett legalább 10 mm eső, ott sokat javult a helyzet.

A csapadékszegény északi és délkeleti részeken, illetve a rosszabb minőségű talajokon, vontatottan fejlődnek a friss kelések, a kalászosok levélzete sárgul, és a repce is kevés oldalhajtást hozott és hamar elvirágzott.

A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári, esetlegesen aszályos időszak során még sokat érhet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu