Az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark 33 ezer hektáron terül el, magába foglalva Hajós, Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő településeket.
E vidéken él az a néhány család, amelyek megélhetését a családi gazdálkodás, a jószágtartás, az erdőgazdálkodás, a növénytermesztés, a természetvédelmi munka, a szőlészet-borászat, és az egészséges helyi termékek előállítása jelenti.
Ezeknek a tevékenységeknek a szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatása céljából létrehozták az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark Egyesületet, majd az agrártárcánál kezdeményezték e terület natúrparkká válását.
youtube://v/-PgvmM587Qk
A jövőben szeretnénk a natúrpark területén kialakítani egy agro-túraútvonalat, amely öt települést kötne össze – ismertette az egyesület elnöke, Agócs-Paluska Éva.
Ennek bejárása során a
Továbbá szeretnének saját védjegyes kézműves termékekkel piacra kerülni, és a céljaikkal harmonizáló pályázati lehetőségekkel élni.
Sári Leonárd is egyike a helyi gazdálkodóknak, aki a natúrparkban látja annak lehetőségét, hogy a természettel összhangban gazdálkodjanak. Családi gazdaságába szántóföldi és kertészeti termékeket, valamint mézet állítanak elő, részben ökológiai tanúsítás keretében, nagyrészt védett és/vagy NATURA 2000 területeken.
Számára az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark megalakítása azért volt fontos, hogy egymásra találhassanak a hasonlóan gondolkodó gazdálkodók, akikkel összefogva jövedelmezőbb gazdálkodást folytathatnak.
Néhány helyi vállalkozót már megnyertek a natúrpark ügyének. Köztük van Sziegl Balázs és Sziegl-Nagy Petra szőlész-borász, kertészmérnök házaspár, akik Hajós térségében organikus szőlőműveléssel foglalkoznak, és már 8 éve bioborokat készítenek.
A teljes cikk a Kistermelők Lapja májusi számában olvasható.