0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni?

Hazánk tizenhatodik különleges státuszú, natúrparki területétének létrehozását a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése, az ezeken alapuló jövedelmezőbb gazdálkodás megvalósítása céljából kezdeményezték. A jövőben agro-túraútvonalak is várják az Őrjegbe érkezőket.

Az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark 33 ezer hektáron terül el, magába foglalva Hajós, Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő településeket.

E vidéken él az a néhány család, amelyek megélhetését a családi gazdálkodás, a jószágtartás, az erdőgazdálkodás, a növénytermesztés, a természetvédelmi munka, a szőlészet-borászat, és az egészséges helyi termékek előállítása jelenti.

Számukra fontos, hogy az ott élők a természeti értékeket megőrizve, helyreállítva gazdálkodjanak, növekedjen a vidék lakosságmegtartó képessége, emellett a fiatalok jövőt lássanak a családi gazdaságokban, az ökológiai gazdálkodásban, kézműves termékek előállításában és a környezetkímélő turizmusban.

Ezeknek a tevékenységeknek a szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatása céljából létrehozták az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark Egyesületet, majd az agrártárcánál kezdeményezték e terület natúrparkká válását.

youtube://v/-PgvmM587Qk

 

A jövőben szeretnénk a natúrpark területén kialakítani egy agro-túraútvonalat, amely öt települést kötne össze – ismertette az egyesület elnöke, Agócs-Paluska Éva.

Ennek bejárása során a

turisták vagy iskolás csoportok mintagazdaságok hálózatán keresztül megismerkedhetnének a helyi természeti értékekkel, a táj jellegzetességeivel, a természetközeli gazdálkodási módokkal, jószágtartással, a méhészettel, valamint a kézműves élelmiszer-előállítással is.

Továbbá szeretnének saját védjegyes kézműves termékekkel piacra kerülni, és a céljaikkal harmonizáló pályázati lehetőségekkel élni.

Sári Leonárd is egyike a helyi gazdálkodóknak, aki a natúrparkban látja annak lehetőségét, hogy a természettel összhangban gazdálkodjanak.  Családi gazdaságába szántóföldi és kertészeti termékeket, valamint mézet állítanak elő, részben ökológiai tanúsítás keretében, nagyrészt védett és/vagy NATURA 2000 területeken.

Számára az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrpark megalakítása azért volt fontos, hogy egymásra találhassanak a hasonlóan gondolkodó gazdálkodók, akikkel összefogva jövedelmezőbb gazdálkodást folytathatnak. 

Néhány helyi vállalkozót már megnyertek a natúrpark ügyének. Köztük van Sziegl Balázs és Sziegl-Nagy Petra szőlész-borász, kertészmérnök házaspár, akik Hajós térségében organikus szőlőműveléssel foglalkoznak, és már 8 éve bioborokat készítenek. 

A teljes cikk a Kistermelők Lapja májusi számában olvasható. 

Forrás: Kistermelők Lapja