Back to top

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.

Fotó: Pixabay
Az idénymunkások beutazási korlátozása és a – részben ezzel összefüggő – termőterület-csökkentés miatt kevesebb spárgát szedtek ugyan a tervezettnél, viszont

mivel a gasztronómiai szektor kereslete is kiesett, ezért a piacokba, boltokba került mennyiségen nem látszott semmilyen válsághatás,

mindenki vehetett belföldi árut, aki szeretett volna – írta a dél-németországi spárga- és szamócatermesztők egyesületére hivatkozva a friss zöldség-gyümölcs kereskedelmének németországi szaklapja. „A kezdeti, rendkívül feszült helyzet sokat javult, amikor lehetővé vált a kelet-európai idénymunkások beutazása. Küzdelmes szezon ez a termesztőknek, de hálásak vagyunk, hogy minden nehézség ellenére azért sikerül a betakarítás” – fogalmazott Simon Schumacher, a spárgatermesztők egyesületének szóvivője.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi agrárkamara szaktanácsadója, Ralf Große Dankbar pedig azt emelte ki, hogy az enyhe tél miatt korábban vált szedéséretté a spárga, és már a szezon elejétől kezdve le kellett mondaniuk a termesztőknek kisebb-nagyobb felületek betakarításáról. És mivel a késői fajtákat is korábban szedik majd a szokásosnál, a szezon vége felé már nem biztos, hogy lesz elegendő áru a piacon.

Feltűnően nagy volt a kereslet ebben a szezonban azoknál, akik közvetítő kereskedő nélkül, egyből a fogyasztóknak adják el a spárgát:

a saját gazdaságban, a heti piacokon, illetve az alkalmi spárgaárus standokon értékesítő gazdák nem panaszkodnak a bevételükre,

még olyan is van, aki átlagon felüli forgalmat bonyolított az idén.

Az agrárpiaci információkat elemző AMI spárgaszakértője, Michael Koch is megerősítette a fruchthandel.de portálnak, hogy a gasztronómia kiesése – amely az összforgalom kb. 30%-a – ellensúlyozta a be nem takarított területek miatti terméskiesést, így a vevők összességében ugyanannyi spárgával találkoztak a piacon és a boltokban, mint máskor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

Érzékelhetően emelkedtek az agrárárak

Az első negyedévben nagyobb mértékben nőttek a mezőgazdasági termelői­ árak, mint a ráfordítások – derül ki a KSH adataiból. Az elemző szerint az emelkedés a következő hónapokban mérséklődik, majd árcsökkenés jön.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Gyorsul a birtokkoncentráció Németországban

A német szövetkezeti takarékpénztárak frankfurti székhelyű központi bankja, a DZ Bank tanulmánya szerint a következő 20 évben felgyorsul a birtokkoncentráció a német mezőgazdaságban.

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Árutőzsde: enyhe emelkedés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Sikeres volt az egységes támogatási kérelmek beadása

Nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. A kamara közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig.

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.