Back to top

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.

Az idénymunkások beutazási korlátozása és a – részben ezzel összefüggő – termőterület-csökkentés miatt kevesebb spárgát szedtek ugyan a tervezettnél, viszont

mivel a gasztronómiai szektor kereslete is kiesett, ezért a piacokba, boltokba került mennyiségen nem látszott semmilyen válsághatás,

mindenki vehetett belföldi árut, aki szeretett volna – írta a dél-németországi spárga- és szamócatermesztők egyesületére hivatkozva a friss zöldség-gyümölcs kereskedelmének németországi szaklapja. „A kezdeti, rendkívül feszült helyzet sokat javult, amikor lehetővé vált a kelet-európai idénymunkások beutazása. Küzdelmes szezon ez a termesztőknek, de hálásak vagyunk, hogy minden nehézség ellenére azért sikerül a betakarítás” – fogalmazott Simon Schumacher, a spárgatermesztők egyesületének szóvivője.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi agrárkamara szaktanácsadója, Ralf Große Dankbar pedig azt emelte ki, hogy az enyhe tél miatt korábban vált szedéséretté a spárga, és már a szezon elejétől kezdve le kellett mondaniuk a termesztőknek kisebb-nagyobb felületek betakarításáról. És mivel a késői fajtákat is korábban szedik majd a szokásosnál, a szezon vége felé már nem biztos, hogy lesz elegendő áru a piacon.

Feltűnően nagy volt a kereslet ebben a szezonban azoknál, akik közvetítő kereskedő nélkül, egyből a fogyasztóknak adják el a spárgát:

a saját gazdaságban, a heti piacokon, illetve az alkalmi spárgaárus standokon értékesítő gazdák nem panaszkodnak a bevételükre,

még olyan is van, aki átlagon felüli forgalmat bonyolított az idén.

Az agrárpiaci információkat elemző AMI spárgaszakértője, Michael Koch is megerősítette a fruchthandel.de portálnak, hogy a gasztronómia kiesése – amely az összforgalom kb. 30%-a – ellensúlyozta a be nem takarított területek miatti terméskiesést, így a vevők összességében ugyanannyi spárgával találkoztak a piacon és a boltokban, mint máskor.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.