0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mégis lett spárga

A kétségekkel telve indult szezon ellenére végül mindenkinek jutott spárga az asztalára Németországban, aki akart – legalábbis májusban. Júniusban viszont biztos, hogy lesz némi csökkenés, mivel újabb területek betakarításáról kell lemondaniuk a termesztőknek – olvasható a fruchthandel.de portál hírében.

Az idénymunkások beutazási korlátozása és a – részben ezzel összefüggő – termőterület-csökkentés miatt kevesebb spárgát szedtek ugyan a tervezettnél, viszont

mivel a gasztronómiai szektor kereslete is kiesett, ezért a piacokba, boltokba került mennyiségen nem látszott semmilyen válsághatás,

mindenki vehetett belföldi árut, aki szeretett volna – írta a dél-németországi spárga- és szamócatermesztők egyesületére hivatkozva a friss zöldség-gyümölcs kereskedelmének németországi szaklapja. „A kezdeti, rendkívül feszült helyzet sokat javult, amikor lehetővé vált a kelet-európai idénymunkások beutazása. Küzdelmes szezon ez a termesztőknek, de hálásak vagyunk, hogy minden nehézség ellenére azért sikerül a betakarítás” – fogalmazott Simon Schumacher, a spárgatermesztők egyesületének szóvivője.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi agrárkamara szaktanácsadója, Ralf Große Dankbar pedig azt emelte ki, hogy az enyhe tél miatt korábban vált szedéséretté a spárga, és már a szezon elejétől kezdve le kellett mondaniuk a termesztőknek kisebb-nagyobb felületek betakarításáról. És mivel a késői fajtákat is korábban szedik majd a szokásosnál, a szezon vége felé már nem biztos, hogy lesz elegendő áru a piacon.

Feltűnően nagy volt a kereslet ebben a szezonban azoknál, akik közvetítő kereskedő nélkül, egyből a fogyasztóknak adják el a spárgát:

a saját gazdaságban, a heti piacokon, illetve az alkalmi spárgaárus standokon értékesítő gazdák nem panaszkodnak a bevételükre,

még olyan is van, aki átlagon felüli forgalmat bonyolított az idén.

Az agrárpiaci információkat elemző AMI spárgaszakértője, Michael Koch is megerősítette a fruchthandel.de portálnak, hogy a gasztronómia kiesése – amely az összforgalom kb. 30%-a – ellensúlyozta a be nem takarított területek miatti terméskiesést, így a vevők összességében ugyanannyi spárgával találkoztak a piacon és a boltokban, mint máskor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu