Back to top

Kedvelik új lakásaikat a széncinegék

A NYÍRERDŐ Zrt. munkatársai az elmúlt napokban sorra látogatták és ellenőrizték a Sóstói-erdőben a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének erdőfelújításaiba kihelyezett madárodúkat. Nagy örömükre a februárban kitett 60 odú 80 százalékát már birtokba vették a széncinegék.

Fotó: NYÍRERDŐ Zrt.
Általános tapasztalat, hogy a költés nagyon elhúzódik, 3-4 hetes különbségek is megfigyelhetők. 14 odúban még csak néhány szál moha, fészekalap vagy kész fészek volt, de ezek is a lakásfoglalás jelei. Ötben széncinege tojásokat (41 darab), 25-ben széncinege fiókákat (272 példány) találtunk az épp kikelt csupasz apróságoktól a kiröpülés határán lévő, anyányi, 16-18 naposokig. Sőt egy odúban már csak a letaposott fészekanyag bizonyította, hogy az első költés „eredményei” elhagyták otthonukat. 9 odút éjszakázó helynek használnak a madarak – ez az ürülék nyomokból látszik -, s mindössze kettő van, melyet meg sem látogattak. A látogatottabb erdőrészekben igyekeztünk az odúkat magasra vagy sűrűbe tenni, de sajnos négyet ismeretlenek elvittek, és ami a legszomorúbb, volt olyan, ami tojásokkal együtt tűnt el – mondta Petrilláné Bartha Enikő, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője.

Az idei évre jellemző, hogy talán az enyhe tél okozta táplálékbőség miatt nagy a fiókaszám, függetlenül attól, hogy az odút tölgy, nyár, feketedió vagy kőris felújításba tették a szakemberek.

Fotó: NYÍRERDŐ Zrt.
A 8-12 tojást lerakó széncinegéknél most alig volt tízes fészekaljnál kisebb, de több 13, sőt egy 14, majdnem röpülős fiókát nevelő cinkepárt is találtak az erdőgazdaság munkatársai. Természetesen a már megfelelő korú fiókákat, sőt 5 esetben az odúban ülő tojót is jelölő gyűrűvel látták el, további megfigyelések céljából. Mivel a madaraknak igen rossz a szaglásuk, nem okoz gondot a kicsik további etetése. A felnőtt madarakat a gyűrűzés után visszatették az odúba, azok ki sem röpültek, folytatták a költést.

Fotó: NYÍRERDŐ Zrt.
Örültünk volna, ha néhány kék- vagy barátcinege, esetleg csuszka, nyaktekercs vagy légykapó is költ nálunk, de hálásak lehetünk a széncinegéknek, ezeknek a fekete fejű ingyen napszámosoknak is. Gondoljunk bele, átlag tíz pici csőr odúnként, melyekbe 2-3 héten keresztül folyamatosan tömni kell a rovarokat! Ez aztán az erdővédelem! Ráadásul a fészkelés még javában tart, s csak most következnek a pót- és másodköltések, így június végére akár 450 kis cinke is kiröpülhet a NYÍRERDŐ-odúkból. Tervezzük, hogy az öt telepet jövőre bővítjük, „D” típusú nagyobb röpnyílású és belméretű odúkat és macskabagoly költőládákat is szeretnénk kihelyezni, hogy a pockok se érezzék olyan jól magukat – fogalmazott Petrilláné Bartha Enikő.

Érdekesség, hogy a fiatalosba kitett odúkat még nem találták meg a kisragadozók és a rágcsálók, így itt nem fordult elő a máshol igen gyakori – pelék, nyestek, esetleg harkályok által okozott – fiókapusztulás. Az ellenőrzések ideje alatt mind az öt telepen végeztek a szakemberek 3-3 hálóval gyűrűzést is, a gyakran szeles idő ellenére 47 példányt fogtak. Több fekete rigó, barátposzáta, erdei pinty, meggyvágó és seregély került a hálóba, de egy-egy vörösbegyet, mezei poszátát, tövisszúró gébicset és szürke légykapót is sikerült meggyűrűzni. Emellett szóltak a vadgerlék, sárgarigók, fülemülék, kakukkok, doboltak a harkályok, ahogy ez májusban, a Sóstói-erdőben illik. Érdemes mindenkinek élőben is meghallgatni!

Forrás: 
NYÍRERDŐ Zrt. közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Alsóvadácsi Vadászpanzió

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse szívében található szállást családoknak, pároknak, kirándulni vágyóknak és cégeknek egyaránt ajánljuk, hogy egy időre elszakadhassanak a város zajától és csodás környezetben pihenhessenek. A 25 férőhelyes panzió a Süttő és Tardos közötti főút mentén áll, így könnyen megközelíthető autóval.

Megállapodni látszanak a jeladós erdei szalonkák

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követnek nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Invazív fajok a vasutak mentén

A biológiai sokféleség riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, melynek hátterében a földhasználat változása, az élő szervezetek közvetlen felhasználása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint az özönfajok térnyerése áll. A Szent István Egyetem fiatal kutatói új adatokkal támasztották alá, hogy vasútvonalak és vadetetők közelében is jellemző az agresszíven terjedő növényfajok térnyerése.

Veszélyesen alábecsülték az óceánok mikroműanyag-szennyezettségét

Egy új tanulmány szerint sokkal több műanyagrészecske van az óceánokban, mint zooplankton, ami hatással van a tengeri élőlényekre és a klímaváltozásra is.

Tűzgyújtási tilalom visszavonása a Dunántúlon és az északi országrészben

Az elmúlt 48 órában hullott csapadéknak köszönhetően csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2020. május 26-tól (kedd) a Dunántúlon és az északi országrészben visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom.

Vadászati Világkiállítás: csoda a sívó homokon

Alig másfél kilométerre a trianoni határtól, Tompa közelében, Sáskalaposon avatott emlékerdőt a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Az állami erdészet egy hektárnyi erdő telepítésével emlékezett a Magyarországon 50 évvel ezelőtti tartott Vadászati Világkiállításra, s egyben fel kívánja hívni a figyelmet a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra.

Sebesült rókát mentett egy budapesti buszsofőr

A kacsamentés már a múlté, most egy rókának volt szüksége a BKK segítségére.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.