0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

A FEPEX az oroszországi agrárminisztérium tájékoztatására alapozva tette közzé a számokat, mi pedig a német fruchthandel.de portálon olvastuk a hírt. Arról informálták a friss zöldség és gyümölcs külkereskedelmében érdekelt olvasókat, hogy úgy tűnik,

Oroszország tartja magát a korábbi elképzeléséhez, és mind nagyobb mértékben szeretné magát függetleníteni az importtól.

Összesen 389 300 tonna növényházi zöldség termett 2020 januárja és áprilisa között, ami 29,4%-kal több, mint 2019 első négy hónapjában szedett mennyiség. Az áru túlnyomó többsége uborka (275 ezer tonna) és paradicsom (107 ezer tonna). 2020-ra pedig rekordtermést prognosztizálnak, vagyis újabb lépést tesznek a zöldség-önellátás felé az európai termékek 2014 nyarán bevezetett importtilalma óta.

Az elmúlt öt évben egyébként közel ezer hektárral bővült a növényházi felület az új építéseknek és a korszerűsítéseknek köszönhetően, és így uborkából 90, paradicsomból pedig 60 százalékban fedezi a hazai termesztés a belföldi igényeket – olvasható a beszámolóban.

A spanyol exportőrszövetség egyébként – ahogy hasonló profilú uniós szervezetek is – régóta lobbizik az Európai Bizottságnál, hogy folytasson tárgyalásokat az orosz piac újranyitásáról. Az importtilalom amúgy elvileg véget ér az idén év végén, de ha így is lesz,

akkor sem valószínű, hogy ugyanolyan lehetőségeket tartogat az orosz piac, mint az embargó előtt, hiszen az uniós szállítók helyét azóta „benőtte” a török, marokkói stb. áru.

Spanyolország 2013-ban több mint 230 ezer tonna zöldséget-gyümölcsöt szállított az orosz piacra közvetlenül, más országok reexport-tevékenysége révén pedig ennél is több spanyol áru kerülhetett Oroszországba  – olvasható az idézett FEPEX-közleményben,

Forrás: magyarmezogazdasag.hu