0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új vágott virágok – Egy kertészet, ahol a folyamatos fejlődésben hisznek

Balástyán, a fővárostól 130 kilométerre található Varga Kovács Hortenzia és Balázs János kertészete. A házaspár több mint 40 éve termeszt vágott virágot, sikerük egyik kulcsa az, hogy hisznek a folyamatos fejlődésben és keresik az előrelépési lehetőségeket. Néhány éve hazai úttörőkként akkor még ritkaságnak számító, választékbővítő fajokat telepítettek.

Az idő őket igazolta, a kiváló minőségű vágott hunyor, boglárka és pünkösdirózsa keresett termék lett a neves virágkötők körében is.

A kertészmérnök házaspár az egyetemi diploma megszerzése után költözött a férj családjának tanyájára. Eleinte kisebb területen tulipánhagyma-szaporítással és tulipánhajtatással kezdtek el foglalkozni, a megtermelt árut Budapesten értékesítették. Hamarosan gerberanevelésbe és liliomhajtatásba is belevágtak, de fő kultúrájuk továbbra is a tulipán maradt. A kereslet növekedésének köszönhetően egy ideig három budapesti piacon is árulták a vágott virágokat, jelenleg a Flora Hungarián van árusítóhelyük.

Megváltozott a piac

Folyamatosan növelték a termesztőfelületet, a kezdeti néhány sor hajtatott tulipánból mára több mint egy hektár fóliával fedett virágkertészet lett. A melegigényes kultúrákhoz a kilencvenes évek elején vezették be az ipari gázt. Az kezdetben nagy könnyebbség volt, ám 10-12 év alatt annyira fölment az ára, hogy kérdésessé vált a használatának gazdaságossága. Akkoriban kezdett megjelenni a hazai piacon az olcsó importáruk tömege, ami a hajtatott tulipán árát is letörte, így el kellett gondolkodniuk azon, hogy a meglévő növényeket hogyan, és főleg mivel tudják leváltani. A piac átrendeződése arra késztette őket, hogy az árverseny helyett a minőségre és a különlegességekre helyezzék a hangsúlyt.

Mivel a tulipán kezdettől fogva a kedvencük volt, ráadásul az nem melegigényes, így a gerbera- és liliomkultúrákat számolták föl. A tulipán mennyiségét visszaszorították, és olyan fajtákat kezdtek el termeszteni, amelyeket a vevők csak náluk találhatnak meg. Inkább a drágább, de kifogástalanul fajtatiszta és vírusmentes szaporítóanyagokat választották, ez egyben garancia a magas minőségre is. A munkaerő-problémák miatt viszont szem előtt kellett tartaniuk, hogy munkatársaikat egész évben tudják foglalkoztatni. A tulipán termesztésével járó munkacsúcs és a sajátos magyar virágvásárlási szokások miatt is egyszerre több tényezőt kellett figyelembe venniük.

Hortenzia évente többször is kiutazik Hollandiába, figyelemmel kíséri az ottani virágboltok kínálatát és az aktuális virágkötészeti trendeket is.

A több évig tartó tudatos és kitartó információgyűjtést követően sikerült megtalálnia azokat a fajokat és fajtákat, amiket be tudott illeszteni a fő növénykultúra mellé úgy, hogy azok a helyi adottságoknak, saját céljaiknak, de a piaci keresletnek is megfeleljenek.

Hidegkedvelő hunyor

Az első Helleborus-töveket öt évvel ezelőtt ültették a balástyai fóliasátrakba, geotextíliával fedett ágyásokba. A Hilverda Magnificent Bell fajtájának szaporítóanyagát Hollandiából vásárolták. Az első ültetés költségeit egy év alatt megkeresték, és vevőik pozitív visszajelzésein felbuzdulva újabb töveket vásároltak, ezúttal másik holland cégtől, a Greenworkstől. Azok a növények azonban két éven át szinte egyetlen virágot sem hoztak, így az első két év veszteséges volt. Már éppen a sorok felszámolását tervezték, amikor a szaporítóanyag-forgalmazó cég javaslatára a lombozat teljes visszavágása után végül a harmadik évre megjelentek az első virágszálak. A kezdeti nehézségek ellenére azóta már többször is telepítettek új növényeket. Az elmúlt évben már átlag 6-7 szálat szedtek tövenként, amit terveik szerint 10-ig növelhetnek még.

Hidegkedvelő lévén, a hunyort nyáron védeni kell a hőségtől, ezt a fóliasátrak festésével, a növények fölé kifeszített Raschel-hálóval és párásítással oldják meg.

Mindkét általuk termesztett fajta rendkívül tartós. Nemcsak a töveken, de vágott virágként a vázában is hetekig frissek és szépek maradnak. Az utóbbi évek enyhe telein szinte alig kellett fűteni, a sátrakban így is tartható volt a szükséges 5-6 °C, szükség esetén pedig fával fűtenek. Az állandó és megfelelő tápanyagellátás mellett a tripszek és a botrítisz ellen kell védekezniük.

Tartósságának és különlegességének köszönhetően a hunyor egész évben keresett virág lett. Ugyan a színes fajta csak áprilistól októberig virágzik, de a vevők annyira szeretik Hortenzia virágait, hogy ebben az időszakban az import színes virágú Helleborus teljesen háttérbe szorul. Zöld változattal egész évben el tudja látni a vásárlóit a jelenlegi állományból. A fogyasztói szokások változásával akár a megnövekedett mennyiségi igényt is fedezni tudná.

A menyasszonyok is kedvelik

A Paeoniát három évvel ezelőtt telepítették, az komolyabb egyszeri beruházás volt, de megfelelő tápanyagellátás és növényvédelem mellett akár tíz évig is maradhatnak a tövek egy helyen. A Coral Sunset (piros színű), a Gardenia (púderrózsaszín), a Duchesse de Nemours (fehér) és a Sarah Bernhardt (sötét púderszínű) fajtákból összesen mintegy 4000 tövet ültettek.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a kertészet gyorsan melegedő homokos talaja ideális a pünkösdirózsa számára, az idén már tövenként átlag 7-8 szálat szedtek, de a növények még most is fejlődnek, várhatóan az ötödik év végére érik el a „felnőtt” méretüket, akkor 10-12 szálat is adnak majd.

A botrítisz és a pajzstetű komolyabb károkat okozhat az állományban.

Az első szedést anyák napjára időzítették, de a virág legnagyobb részét az esküvői idényben értékesítik majd, szerencsére a menyasszonyok körében jó néhány éve töretlen a sikere. A virágok leszedve akár hetekig is eltarthatóak hűtőházban. Hortenziáék azonban mindig a piac előtti napon szedik, akár kétszer is. Holland műanyag vödrökben vízbe állítva szállítják, egy vödörben 60 szálat.

Választékbővítők

A tulipán és a pünkösdirózsa értékesítési időszaka közötti néhány hétben virágoznak a boglárkafajták (Ranunculus). Az első gumókat hat évvel ezelőtt ültették el, azóta minden második évben fölszedik, átválogatják, és újratelepítik az állományt. Virágzását nehéz időzíteni, a fűtésre kifejezetten érzékeny, de keresett és kedvelt kora tavaszi vágott virág, így a jelenlegi fajták mellett két továbbit is szeretnének bevezetni. Megfelelő időjárás mellett az utolsó szálakat anyák napja környékén tudják vágni.

Választékbővítő kultúrának, kis tőszámmal kezdték el hét-nyolc éve a Dianthus Sweet törökszegfűfajta termesztését. Hollandiából vásárolt magokból nevelték a palántákat, amiket geotextíliával takart ágyásokba ültettek fóliasátorba.

A pink és bordó színű virágok kiemelkedően tartósak, ennek ellenére időbe telt, mire a vásárlók elfogadták a növényben rejlő újszerű felhasználási lehetőségeket és lekopott róla a klasszikus „temetős virág” jelző. Ma már keresik és szeretik a vevők: szálas virágként, koszorúba kötve, akár menyasszonyi csokorban is megállja a helyét, élénk színe mellett a nagy virágfej miatt is igen jól használható virágdíszekben is.

Az Eryngium-fajták termesztését tavaly kezdték el. Jelenleg egy lila és egy ezüstfehér virágú fajtát ültettek, a 60-80 centiméter magas évelő tövek májustól október végéig hozzák a virágokat, átlagosan 5-7 szálat lehet szedni róluk. A feltűnő alakú és ritka színű virágok kitűnő kiegészítői a nyári csokroknak.

Hab a tortán

Hortenzia szerint az import árakkal nem érdemes versenyezni, meggyőződése, hogy aki egyszer megtapasztalja a kiváló minőséget, az visszatérő vásárlója lesz. Az eladási ár meghatározásánál soha nem követi a tőzsdei árakat, csak a saját termelési költségeit veszi alapul, így a teljes értékesítési szezonban fix árakat tart, ezt a vevők is megszokták, megértették.

A több mint négy évtizedes kertészet gazdaságos fenntartása sosem volt rutinmunka. Betegség miatti állomány-felszámolás, jégeső és gazdasági válság idején sem csüggedtek, nem a problémát, hanem a megoldandó feladatot látták és mindig igazodtak az adott helyzethez.

Így volt ez a koronavírus márciusi berobbanásakor is. Több ezer szál nyílófélben lévő virág állt a fóliákban. A hűvös napok ezúttal a segítségükre siettek, a szedést halaszthatták, mert a szálak még nem voltak vágásra érettek. A virágüzletek azonban bezártak, a nagybani piacról eltűntek a vásárlóik. Hortenzia azonnal dolgozni kezdett a megoldáson, több évtized munkája került ugyanis veszélybe egyik napról a másikra. Felnőtt fia webshopjába a zöldségek és gyümölcsök közé amolyan választékbővítésként tettek be tulipán- és boglárkacsokrokat. Legnagyobb meglepetésükre már az első nap komoly megrendelések érkeztek és hatalmas sikerük lett a virágoknak. Az idei kivételesen nehéz tavaszi idény tapasztalatait Hortenzia a rá jellemző derűs optimizmussal összegzi; szerinte az is óriási siker, hogy egyáltalán életben maradt a kertészet. Hogy még árbevéte-lük is lett, csak hab a tortán.

Forrás: Kertészet és Szőlészet