Back to top

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

A japán mezőgazdaság súlyos munkaerőhiánnyal küzd a mezőgazdaságban dolgozók csökkenő száma és magas életkora miatt. A robottechnológián és az infokommunikáción alapuló intelligens gazdálkodás segíthet a gazdáknak ellensúlyozni a hiányzó munkaerőt, miközben magas szintű mezőgazdasági termelést biztosít.

Az AgriD és a Denso cégek közös vállalkozása, az Asai Nursery ez év elején nyitotta meg 4,2 hektáros üvegházát. A cégek vezetői elmondták, hogy az üzemben a modern termesztési és szelektív nemesítési technikákat ötvözik az olyan ipari megoldásokkal, mint amilyen a környezetvédelmi ellenőrzés és az automatizálás. Céljuk az, hogy a termelő gazdaságok vonzóbb munkahelyekké és jövedelmezőbbé váljanak.

Az AgriD vezetői szerint az éghajlattól és az évszaktól függetlenül egész évben folyamatosan termesztenek zöldségeket, az üvegházak hőmérsékletének és páratartalmának szabályozásával.

A társaság emellett automatizálja a termés szállítását és az éjszakai betakarítást is. Ezeknél a tevékenységeknél csökkentik a kézimunka-szükségletet, miközben lehetővé teszik a 24 órás mezőgazdasági termelést, így elérik az ember és gép optimális együttműködését a mezőgazdaságban. Folyamatosan dolgoznak nagy termésátlagot hozó új generációs üvegházi kertészeti technológiák fejlesztésén.

Felhőalkalmazásban tárolják a beosztottak feladatait, a munkaidő-adatokat, hogy megjelenítsék a különböző műveleteket a betakarítástól a paradicsom szállításáig, és ezzel csökkentsék a fölösleges munkát, vagy éppen a hulladék mennyiségét.

A Denso emellett kifejlesztette a FARO automatikus betakarítórobotot, ami tovább csökkenti a munkaerő-szükségletet. Azt is tervezik, hogy az üvegházon belül automatizált szállítórendszert hoznak létre, ami rövidítené a betakarítás és szállítás között eltelt időt is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/www.hortidaily.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/21 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akadozik a zöldségellátás

Az elmúlt hetekben Spanyolországnak rendkívüli téli időjárással kellett megküzdenie. A viharos időjárás szokatlan hideget hozott magával és sok hó esett az ország egyes területein. Ez több zöldségféle termesztését is megakadályozta, amelyekből most Európa-szerte hiány alakult ki.

Az étkezési búza ármetamorfózisa

Tavaly óta rebesgették, januárban megtörtént. Az étkezési búzából készülő liszt árának az emeléséről van szó, amit az alapanyag drágulásával indokolnak. Korábban is megkísérelték már, de a pékek ellenállásán mindig megbukott az akció.

Javuló növényvédelmi kilátások

A hét végi erős hideghullám növényvédelmi szempontból nagyon jól jött, de csak pár napig tartott. Keddtől intenzív felmelegedés zajlik: újra tíz fok fölötti maximumok jellemzőek az országban, ez a túl enyhe idő azonban a növényi kultúráknak nem kedvező. A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre.

Alig indult el, de már most tudni: az idei Educatio kiállításra sokáig emlékezni fognak

Megnyitotta "kapuit" a 2021-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, mely rendhagyó, online formában várja a továbbtanulás előtt álló fiatalok tízezreit. A 21 éves múltra visszatekintő rendezvény három napja alatt ezúttal is minden terítékre kerül a témában.

Az első széndioxid semleges tejüzem

A klímaváltozás hatásai miatt számos országban - például Ausztráliában - kiemelt figyelmet fordítanak az agrárszektorban jelentkező káros anyag kibocsátásra, ezért több kezdeményezés indult a fenntartható élelmiszerellátás megteremtésére.

Évindító agrárgondolatok

„Mi várható 2021-ben a magyar agráriumban?” – e címmel szervezte meg évindító szakmai beszélgetését a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztálya. Előadást tartott Udovecz Gábor és Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet két korábbi főigazgatója, valamint Vajda László, a szakosztály alelnöke, a Földművelésügyi Minisztérium volt főcsoportfőnöke.

Családfakészítéssel óvják meg a beltenyészettől a gigantikus dögszagú virágokat a botanikusok

A botanikus kertekben és magángyűjteményekben őrzött titánbuzogányok (Amorphophallus titanum) családfáinak elkészítésével akarják megóvni a botanikusok a dögszagot árasztó, gigantikus növényeket a beltenyészet káros genetikai következményeitől.

Csaknem 200 millióból fejlesztette egyik kiskereskedelmi egységét a Mecsek Füszért Pécsen

Csaknem 200 millió forintos ráfordítással korszerűsítette a Coop üzletlánc Pécs belvárosában, a Konzum Áruház földszintjén lévő egységét a Mecsek Füszért Zrt. (MF Zrt.) - közölte Nagy Lajosné, a társaság vezérigazgatója kedden a szupermarket sajtónyilvános bemutató eseményén.

Új beruházás a zöldségágazatban: Ötmilliárdos feldolgozó épül

Új zöldségfeldolgozó üzemet létesítenek Magyarországon, amely jelentős keresletet biztosíthat a magyar termelőknek. A belga tulajdonú zöldségfeldolgozó a Sugo Food Kft. beruházása, és jó irányt jelent a hazai zöldségágazatban, amelynek elsősorban a feldolgozás, illetve a feldolgozók és a termelők viszonya terén kellene fejlődnie.

Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.