Back to top

A kacagójancsi már nálunk is hallatja hangját

A kacagójancsi vagy más néven kokabura Földünk ma élő legnagyobb jégmadara, hossza akár elérheti a 45 centimétert is. Azok, akik Ausztráliába eljutnak, s a keleti parton barangolnak, szinte biztos, hogy találkoznak ezzel az egyszerű tollazatú madárral, melyen a fehér és a barna szín dominál. Ma már díszmadárként is tartják kontinensünkön.

Madarunk mindkét elnevezése különös hangjára utal. De hogy miért Jancsi, arra különösen sok magyarázat született, azonban valószínűleg egy félrefordításból ered, ugyanis Ausztrália egyes részein Laughing Jackass néven ismeretes, ami szó szerint nevető/kacagó szamárcsődört jelent.

A kokabura kisebb rajokban érzi jól magát, leginkább 5-10 egyedből álló csapatokban mozog, melynek magját egy pár alkotja, s velük tartanak az előző négy évben kikelt utódaik.

Ez a szerkezet a költési időben is megmarad, ilyenkor az előző költésekből származó fiatalok segítenek az új fészekalj felnevelésében.

Kokaburával leggyakrabban a turisták nagyobb parkokban találkozhatnak, ahol azonban közel sem olyan bizalmasak, mint például a sárgabóbitás kakaduk Sydneyben. Madarunk gyakran előfordul a kertvárosias övezetekben is, ahol azért nem kedvelik, mert szívesen halászgat az aranyhalas medencékben is.

Fotó: Tóth Zsigmond
A kacagójancsi nemcsak kisebb halakat vagy vízben élő ízeltlábúakat, kétéltűeket zsákmányol, hanem gyakorta kisemlősöket, kisebb hüllőket is, sőt, ha úgy adódik, bizony madarakat is üldözőbe vesz. Tojásait fák odvaiba, sziklahasadékokba vagy éppen termeszvárak üregeibe rakja, ahol a 3-4 tojásból 23-26 nap elteltével kelnek ki az utódok.

Meglehetősen mozgékony, játékos madár, ezért tágas férőhelyet kell biztosítani számára változatos környezettel. Táplálása különös odafigyelést igényel, mivel ennek is változatosnak kell lennie: különféle rágcsálókat, naposcsibét, halat, marhahúst, ízeltlábúakat fogyaszt szívesen fogságban is – ez pedig költségigényes. Ma már áldozatkész madárbarátok egyre gyakrabban tartják a fajt, így immár nemcsak állatkertekben találkozhatunk velük.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Talányos tömeges madárpusztulás

Több százezer elhullott madarat fedeztek fel az Egyesült Államok déli részén. A jelenség okát még találgatják, a madártetemeket orvosi laboratóriumban vizsgálják.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Sikerült elhajolni a koronavírus ütése elől

A Master Good-cégcsoport 72 millió csirke feldolgozását tervezte az idén, és az év első két hónapjában még semmi jele nem volt, hogy ez a cél veszélybe kerülhet. Márciusban a koronavírus közbeszólt, a mezőgazdaságot is érintette.

Jövőkép és konkrét terv is kell - Tejelőszarvasmarha-telep 3000 tehennel

A Somogy megyei Bos-Frucht Agrárszövetkezet két tejelőszarvasmarha-telepével, 3000 tehenével, évi több milliárd forintos nettó árbevételével tekintélyes gazdaságnak számít hazánkban.

Megszökött két kenguru a Miskolci Állatkertből

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkból csütörtökön kiszökött kifutójából két Bennett-kenguru, az Ausztráliából származó békés és alapvetően félénk állatok az emberre semmifajta veszélyt nem jelentenek - közölte a a miskolci polgármesteri hivatal.

Tompaorrú krokodilok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Két tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) kelt ki a tojásokból a Szegedi Vadasparkban, a szüleik által nevelt kicsinyeket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte Veprik Róbert igazgató.

Ünnepi közgyűlés a gazdanapok idején

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Ez alkalomból a Bábolnai Gazdanapok szombati lovasbemutatókat követően, várhatóan 15.00 órától ünnepi közgyűlést tartanak. Itt a szakmai előadások mellett bemutatják az elmúlt 20 esztendő Shagya-arab méneskönyvét is