0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

A közelmúltban az Egyesült Államokban felmérések készültek az elmúlt tíz évben elért eredményekről. Ezek szerint

az amerikai tejtermelő ágazatban 1 millió tonna ECM (Energy Corrected Milk, (energiakorrekciós) tejre vetítve 2007 és 2017 között 25 százalékkal csökkent a tejet termelő tehenek száma,

17 százalékkal mérséklődött a takarmány-felhasználás, 21 százalékkal csökkent a marhák takarmányozására fordított terület és 31 százalékkal mérséklődött az ágazat vízfogyasztása. Ezek kiemelkedő eredményeknek számítanak.

A környezetre veszé­lyes anyagok közül ugyancsak 1 millió tonna ECM tejre vetítve 21 százalékkal csökkent a keletkezett hígtrágyamennyiség, amely 18 százalékkal kevesebb nitrogén- és 14 százalékkal kevesebb foszforkibocsátással járt, továbbá 19 százalékkal mérséklődött az ágazat által a levegőbe kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Mindezek közepette az amerikai tejágazatok termelő kibocsátása negyedével növekedett. Az eredmények a tartástechnológiák átalakításának köszönhetőek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/DLG Mitteilungen 2020/1