Back to top

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) szakértői vizsgálatot végeztek az európai erdőkben történő gyűjtési szokásokról és az elfogyasztott erdei termékek mennyiségéről. A felmérésben több, mint 17 000  ember vett részt.

A kutatások kimutatták, hogy minden negyedik, pontosan 26 százalék európai háztartás gyűjt bizonyos erdei termékeket, például gombát, bogyót, csonthéjasokat, vagy gyógynövényeket és ezek értéke évente körülbelül 23,3 milliárd euró.

Az aljnövényzetben történő keresgélés legkevésbé a hollandokat (a háztartások 5%a) és a briteket (8%) érdekli. A legtöbben Lettországban (68%), a Cseh Köztársaságban (58%) és Szlovéniában (54%) hódolnak ennek a szenvedélynek. Az erdő aljnövényzetét sokkal gyakrabban kutatják a Kelet-európai országokban, ahol ez további jövedelmet jelent a háztartások számára. Nyugat-Európában a gyűjtés inkább a rekreációhoz kapcsolódik.  

Az Intézet megjegyzi, hogy Európában az erdei termékek, például gombák, bogyók, gyógynövények, diófélék, gyümölcsök együttese az európai kulturális örökség fontos része, és szorosan kapcsolódik az erdők rekreációs funkciójához.

Az erdőből származó begyűjtések mennyiségét általában jelentéktelennek tekintették, gazdasági értékét  pedig alacsonynak gondolták.  Az Intézet szerint ennek oka elsősorban az ezzel kapcsolatos adatok hiánya volt,

valamint az a tény, hogy az erdei begyűjtéseket a gazdaság különböző ágazatai használják például az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a lakberendezés, és senki sem emelte ki azok fontosságát. Ezen túlmenően a legtöbb gombát, bogyót vagy gyógynövényt háztartási szinten gyűjtik, fogyasztják és értékesítik.

Az Intézet kutatásából azt a következtetést vonták le, hogy az erdőből nyert termékek nem tekinthetők marginálisnak, mivel becsült értékük csak 30 százalékkal alacsonyabb, mint az erdőből kitermelt fa értéke. Így az erdei gyűjtésekkel számolni kell, amikor meghatározzák a különféle mezőgazdasági ágazatokra vonatkozó stratégiákat és döntéseket hoznak például a  vidékfejlesztés és az idegenforgalom területén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/portalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Alsóvadácsi Vadászpanzió

Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse szívében található szállást családoknak, pároknak, kirándulni vágyóknak és cégeknek egyaránt ajánljuk, hogy egy időre elszakadhassanak a város zajától és csodás környezetben pihenhessenek. A 25 férőhelyes panzió a Süttő és Tardos közötti főút mentén áll, így könnyen megközelíthető autóval.

Nyitott pincék, nem csak Pünkösdkor

Pünkösdkor országszerte számtalan pincészet tárja szélesre kapuit az érdeklődők előtt. A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen lehetőség nyílik a pince és a szőlőbirtok bejárására, s finom falatok is kerülhetnek a vendégek asztalára.

Megállapodni látszanak a jeladós erdei szalonkák

Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követnek nyomon a Tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Koronavírus: több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

Koronavírus - Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében, az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

Invazív fajok a vasutak mentén

A biológiai sokféleség riasztó mértékben csökkent az elmúlt években, melynek hátterében a földhasználat változása, az élő szervezetek közvetlen felhasználása, a klímaváltozás, a környezetszennyezés, valamint az özönfajok térnyerése áll. A Szent István Egyetem fiatal kutatói új adatokkal támasztották alá, hogy vasútvonalak és vadetetők közelében is jellemző az agresszíven terjedő növényfajok térnyerése.

Franciaország: helyi és funkcionális, a járványhelyzet hívószavai

A COVID-19 világjárvány fokozta a helyi termékek iránti keresletet Franciaországban, és pozitív hatást gyakorolhat a funkcionális élelmiszerek piacára – derül ki a Mintel piackutató tanulmányából.

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Nem mindenkinek előnyös a TAO-könnyítés

Nem minden vállalkozásnak előnyös a járványhelyzet miatt bevezetett adózási könnyítés, hogy a beszámolót és a kapcsolódó társaságiadó-bevallást idén a szokásos május végi határidő helyett szeptember 30-ig lehet benyújtani, és az adókat is eddig kell megfizetni. A MAZARS lefrissebb összefoglalójából kiderül, hogy kiknek éri meg ezzel a könnyítéssel élni.