Back to top

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) szakértői vizsgálatot végeztek az európai erdőkben történő gyűjtési szokásokról és az elfogyasztott erdei termékek mennyiségéről. A felmérésben több, mint 17 000  ember vett részt.

A kutatások kimutatták, hogy minden negyedik, pontosan 26 százalék európai háztartás gyűjt bizonyos erdei termékeket, például gombát, bogyót, csonthéjasokat, vagy gyógynövényeket és ezek értéke évente körülbelül 23,3 milliárd euró.

Az aljnövényzetben történő keresgélés legkevésbé a hollandokat (a háztartások 5%a) és a briteket (8%) érdekli. A legtöbben Lettországban (68%), a Cseh Köztársaságban (58%) és Szlovéniában (54%) hódolnak ennek a szenvedélynek. Az erdő aljnövényzetét sokkal gyakrabban kutatják a Kelet-európai országokban, ahol ez további jövedelmet jelent a háztartások számára. Nyugat-Európában a gyűjtés inkább a rekreációhoz kapcsolódik.  

Az Intézet megjegyzi, hogy Európában az erdei termékek, például gombák, bogyók, gyógynövények, diófélék, gyümölcsök együttese az európai kulturális örökség fontos része, és szorosan kapcsolódik az erdők rekreációs funkciójához.

Az erdőből származó begyűjtések mennyiségét általában jelentéktelennek tekintették, gazdasági értékét  pedig alacsonynak gondolták.  Az Intézet szerint ennek oka elsősorban az ezzel kapcsolatos adatok hiánya volt,

valamint az a tény, hogy az erdei begyűjtéseket a gazdaság különböző ágazatai használják például az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a lakberendezés, és senki sem emelte ki azok fontosságát. Ezen túlmenően a legtöbb gombát, bogyót vagy gyógynövényt háztartási szinten gyűjtik, fogyasztják és értékesítik.

Az Intézet kutatásából azt a következtetést vonták le, hogy az erdőből nyert termékek nem tekinthetők marginálisnak, mivel becsült értékük csak 30 százalékkal alacsonyabb, mint az erdőből kitermelt fa értéke. Így az erdei gyűjtésekkel számolni kell, amikor meghatározzák a különféle mezőgazdasági ágazatokra vonatkozó stratégiákat és döntéseket hoznak például a  vidékfejlesztés és az idegenforgalom területén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/portalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban

A 2021-es világkiállításra vissza kell hozni a neves elődök tudását az erdő- és vadgazdálkodásban – mondta az Egy a természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás és az ehhez kapcsolódó rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztos.

Szarvasbőgés-hallgató vonatozást rendeztek Pálházán

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezte az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Szarvasbőgés-hallgató vonatozást a Pálházi Állami Erdei Vasúton.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.