Back to top

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

A holland pigbusiness.nl portál szerint az amerikai ASP oltás nem okozott globális eufóriát, és más országok óvatosak ezzel a megoldással kapcsolatban, valamint a hatályban lévő törvények miatt a terméket valószínűleg nem fogják használni Európában és Kanadában.

Az amerikai oltás mesterségesen tenyésztett és speciálisan meggyengített vírusokon alapul, amelyek egészséges állatokba történő beinjekciózás után immunitás kialakulásához vezet.

Az élő állatokon végzett tesztek eredménye nagyon biztató, mivel a vakcina a sertések számára biztonságosnak és hatékonynak bizonyult ASP elleni védelemben.

Figyelemre méltó, hogy a vakcinázott állatok jól viselték az eljárást, és még lázuk sem volt.

A probléma azonban az, hogy egy későbbi vizsgálat esetén nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a sertés testében levő antitestek oltás következtében jelentek meg vagy valós fertőzés következménye.

Ezen túlmenően a vakcinaként használt vírus, bár legyengített, de még élő, amely új alanyt keres. Ezen okok miatt nem tűnik lehetségesnek a vakcina bevezetése Kanadában vagy Európában, mert ellentétes a törvényekkel, például az élelmiszer biztonsággal, és aggályokat vet fel a következményekkel kapcsolatban.

A tudósok évek óta keresnek egy úgynevezett marker vakcinát sertéspestis ellen, és jelenleg kutatásokat végeznek a világ minden táján. Egy ilyen marker vakcina alkalmazásával egy teszt során egyértelműen kiderül, hogy nem betegek a vizsgált állatok, vagyis oltottak. Ez lehetővé tenne egy világméretű megállapodást a sertések ASP elleni oltásáról, kereskedelmi korlátozások nélkül, és egyszerűsítheti a sertéspestis elleni küzdelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Kecskefejés csárdásléptekkel

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. Korábban kecskéink kalandos nászáról, elléséről, a gidanevelés hétköznapjairól írtunk, most pedig arról, hogyan tanultunk meg fejni.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Katonagalambok, kémgalambok, munkagalambok…

A történelem során több alkalommal fogták munkára a galambokat, és igen érdekes feladatokat bíztak rájuk. A tollas hírvivőket sokszor az otthonukhoz való ragaszkodásuk miatt kedvelték, hiszen a postagalamb bárhová kerül, onnan hazaindul. De még a légifotózásban, vagy a vízből mentésben is segítségére voltak az embernek.

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

A nagy sonkakagyló (Pinna nobilis) a Földközi-tenger legnagyobb kagylója. Kihalása miatt adtak hangot aggodalmuknak horvát tengerbiológusok egy Krk szigetén tartott szakmai fórumon.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.