Back to top

Amerikai ASP elleni vakcina kérdőjelekkel

Az Egyesült Államok kutatói kidolgoztak egy afrikai sertéspestis elleni oltást, amelyet a közeljövőben alkalmazni fognak az USA-ban. Ennek ellenére Kanadát és Európát valószínűleg nem fogja érdekelni.

A holland pigbusiness.nl portál szerint az amerikai ASP oltás nem okozott globális eufóriát, és más országok óvatosak ezzel a megoldással kapcsolatban, valamint a hatályban lévő törvények miatt a terméket valószínűleg nem fogják használni Európában és Kanadában.

Az amerikai oltás mesterségesen tenyésztett és speciálisan meggyengített vírusokon alapul, amelyek egészséges állatokba történő beinjekciózás után immunitás kialakulásához vezet.

Az élő állatokon végzett tesztek eredménye nagyon biztató, mivel a vakcina a sertések számára biztonságosnak és hatékonynak bizonyult ASP elleni védelemben.

Figyelemre méltó, hogy a vakcinázott állatok jól viselték az eljárást, és még lázuk sem volt.

A probléma azonban az, hogy egy későbbi vizsgálat esetén nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a sertés testében levő antitestek oltás következtében jelentek meg vagy valós fertőzés következménye.

Ezen túlmenően a vakcinaként használt vírus, bár legyengített, de még élő, amely új alanyt keres. Ezen okok miatt nem tűnik lehetségesnek a vakcina bevezetése Kanadában vagy Európában, mert ellentétes a törvényekkel, például az élelmiszer biztonsággal, és aggályokat vet fel a következményekkel kapcsolatban.

A tudósok évek óta keresnek egy úgynevezett marker vakcinát sertéspestis ellen, és jelenleg kutatásokat végeznek a világ minden táján. Egy ilyen marker vakcina alkalmazásával egy teszt során egyértelműen kiderül, hogy nem betegek a vizsgált állatok, vagyis oltottak. Ez lehetővé tenne egy világméretű megállapodást a sertések ASP elleni oltásáról, kereskedelmi korlátozások nélkül, és egyszerűsítheti a sertéspestis elleni küzdelmet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jöhetnek a vadászok Ausztriából, ha van negatív teszteredményük

A vadgazdálkodási ágazat szempontjából fontos fejlemény, hogy beléphetnek Magyarországra Ausztria területéről azok az osztrák és magyar állampolgárok, akik megfelelő teszteredménnyel igazolják, hogy nincs szervezetükben koronavírus.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek vagy azok hiánya a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással - írja az OMSZ nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Majorságot épít a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Mura mellett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) 470 millió forintos európai uniós támogatással épít majorságot Letenye határában, a Mura mentén - tájékoztatta a nemzeti park az MTI-t.

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Több milliárd eurót gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek.

Pozitív változások az USA tejtermelésében

Világszerte zajlanak arra irányuló kutatások és fejlesztések, hogy miként lehetne csökkenteni a szarvasmarha-tartás környezetre gyakorolt káros hatásait.

Ingyen tyúk a kevesebb zöldhulladékért

Napjainkban a hulladékkezelés minden formája akadályokba ütközik. Így van ez a biológiailag lebomló hulladékok esetében is; a kertvárosokban felgyülemlő zöldhulladék-mennyiség elszállítása és kezelése gondokat okoz a hulladékkezelőknek.

Országszerte számos program várja az érdeklődőket az Európai Nemzeti Parkok Napján

Orchidea túra a Sas-hegyen, madármegfigyelő túra Tiszaalpáron, Geotúra az ősember festészete nyomában. Ez csak néhány példa a nemzeti parkok hétvégi programjai közül, amelyekkel az Európai Nemzeti Parkok Napjára készülnek.