Back to top

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

A vidéki nők meghatározó szerepét, a piac közösség építő hatását és a természetes élelmiszerek jelentőségét hangsúlyozta a megnyitón a kezdeményezést felkaroló és a megvalósításban segítő Magyar Női Unió elnöke Batthyány-Schmidt Margit is.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Magyar Piac Szövetkezet tíz évvel ezelőtt alakult és az eltelt idő alatt mintegy 80 piacot nyitott és üzemeltet is. Elnök asszonya Konrád Istvánné hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben komoly felelőssége van mindenkinek abban,hogy ne hagyjuk magukra azokat a termelőket akik fáradságos munkával megtermelték a termékeiket de megszűntek az értékesítési lehetőségeik így nem tudják eladni azokat.

Itt a szezonális termékek időszaka amikor megjelennek a friss zöldségek,gyümölcsök meg kell teremteni a lehetőséget arra,hogy ezek eljussanak a vásárlókhoz.

Az Autós Termelői Piac ezentúl minden szombaton erre ad lehetőséget a termelőknek és vásárlóknak egyaránt. Az Agrárminisztérium egészséges táplálkozás és életmód, a helyi termékek és piacok népszerűsítésére irányuló törekvéseit szolgálja ez a kezdeményezés.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A piac megnyitóján részt vett Nagy István agrárminiszter is. Mint elmondta szerinte ez „telitalálat” A helyi termék mindig a helyi gazdaságot erősíti. A piac, mint agóra ,közösségi tér is nagyon fontos szerepet, értéket képvisel. Ezt nem tudjuk máshol megszerezni, egyedi ízekre, sajátosságokra vagyunk kiéhezve és ezeket itt a termelői piacokon találjuk meg.

2012-óta szinte megháromszorozódott a termelői piacok száma hazánkban ez is mutatja a helyi gazdaság élénkülését.

Ezt az Autós termelői Piacot a kényszer szülte ,hiszen a vírusjárvány okozta helyzetben egy olyan környezetet kellett találni ahol biztonságosan talál egymásra az kínált termék és a vásárló. Ez itt Bagon megvalósult és jó látni, hogy van igény rá. Az elmúlt hónapok is rávilágítottak arra,hogy vírus idején is mindennap enni és inni szeretnénk. Ehhez kell a magyar gazdatársadalom odaadó munkája, aminek gyümölcsét ma itt is látjuk. Köszönet ezért a gazdáknak, hiszen tették a dolgukat kockázatot és fáradságot nem kímélve. Ez a termelői piac is hozzájárul a jó minőségű és változatos hazai termékek népszerűsítéséhez és értékesítéséhez.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátására képes tehát van bőségesen magyar élelmiszer és a nagy áruházláncokba is remélhetőleg egyre több hazai áru kerül. Ezért fontos,hogy felhívjuk a vásárlók figyelmét,hogy tudatosan vásároljanak hiszen a ezzel segítik a magyar gazdaságot.

Mindenkit várnak szeretettel ezentúl minden szombaton reggel 8-tól délután 4 óráig Bag település határában, az M3-as autópálya mellett az Autós Termelői Piacon.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

Az élelmiszergazdaságról és közbeszerzésekről tárgyalt a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) csütörtöki ülésén - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követő budapesti sajtótájékoztatón.

Gyümölcsöskertbe várják a gyerekeket a Minipoliszban

Gyerekkorban lenne fontos megalapozni az egészséges táplálkozást azzal, hogy friss zöldség és gyümölcs kerül a kicsik elé. Ezt szolgálja az iskolagyümölcs program, most pedig két tész közreműködésével a Minipoliszban nyílt új, gyümölcsös játszóhely, ahol madárcsicsergés mellett követhetik végig a gyümölcs útját az ültetvénytől az árusítóhelyig.

Egyetemisták innovációi is lendíthetnek a magyar mezőgazdaságon

Egyetemi ötletverseny keretében keres megoldásokat a NAK TechLab az agráriumban fellelhető problémákra. A versenyre olyan hallgatói csapatok jelentkezését várják, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját, egyúttal valós piaci problémákra válaszolnak.

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák és a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogy hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint, hogy hogyan lehet megóvni a talajt.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Fejlesztési kényszer az agráriumban

A járvány okozta bizonytalanságok miatt nehéz éve van az agráriumnak, azonban ezen problémakört áthidaló fejlesztések felgyorsíthatják a mezőgazdaság modernizációját. A beruházásokhoz szükséges forrást igen kedvező feltételek mellett igényelhetik a gazdák a különböző támogatott konstrukciók révén. Ez volt a fő téma a július 7-én tartott OTP Agrár sajtóreggelin.

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kistermetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.