0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az Alpokban eltűnhetnek a gleccserek

Romlott a természetes környezet állapota Németországban. A szövetségi kormány vizsgálata a többi között kimutatta, hogy teljesen eltűnhetnek a gleccserek és kihalhat a védett rovarfajok 70 százaléka.

Az Európai Unió úgynevezett élőhelyvédelmi-, valamint madárvédelmi irányelve szerint a tagállamoknak hatévente fel kell mérniük a két irányelvben említett élőhelyek és fajok helyzetét, és helyzetük változásának trendjeit. A szövetségi természetvédelmi minisztérium szervezésében 2013 és 2018 között a Balti-tengertől az Alpokig csaknem 14 ezer adatfelvételt végeztek az ország szárazföldjének 15,5 százalékát és felségvizeinek 45 százalékát kitevő, a Natura 2000 hálózathoz tartozó területek állapotáról.

Kimutatták, hogy a kedvező helyzetben lévő élőhelyek aránya 33 százalékról 30 százalékra süllyedt, illetve a vizsgált védett fajok közül a kedvező helyzetűek aránya stabilan 25 százalék az utóbbi mintegy 20 évben. Ezzel párhuzamosan viszont folyamatosan nőtt a kedvezőtlen vagy rossz helyzetben lévő élőhelyek (32 %) és fajok (37 %) aránya.

Leginkább a mezőgazdasági termelésbe bevont területeken fekvő élőhelyeket fenyegeti veszély, de a tengeri területek és tengerpartok 40 százaléka és az erdők bő 30 százaléka sincs jó állapotban, a gleccserek pedig kivétel nélkül mind a megszűnés folyamatában vannak, állapította meg a vizsgálat.

A védett állatfajokat tekintve sem sokkal jobb a kép. Az északi-tengeri kúpos fókától az Alpokban élő kőszáli kecskéig valamennyit együttvéve a fajok 30 százalékánál kedvezőtlen helyzetben van az állomány, 33 százalékánál pedig rossz helyzetben. Főleg a lepkék, a bogarak és a szitakötők vannak veszélyben, ugyancsak a mezőgazdasági termelés következtében,

10 védett rovarfaj közül hetet fenyeget a kihalás.
Forrás: MTI